Kuuma, kuumempi, kuumin: kulttuuripääkaupunkihanke ja päättäjien kannanotot keskusteluun

Puistopiknik on ilahduttanut kesällä eri puolilla Oulua, tässä Hollihaan puistossa. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Näin kysyimme:

Mitä mieltä olette Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeesta? Mitä lisäarvoa se tuo kaupungille?

Ja näin vastattiin:


Jukka Kolmonen, keskusta

”Toteutetaan valtuuston päättämällä tavalla. Tuo tunnettavuutta.”

 

Jarmo Husso, kokoomus

”Kulttuuripääkaupunkihankeen valmisteluistunnoissa aikaisempia projekteja vetänyt sanoi olennaisimman: ”Voitatte tarjouskilpailun ja hanke tulee olemaan menestys, jos sen takana ovat virkamiehet, poliitikot ja Oulun asukkaat ”. Tähän kiteytyy lähes kaikki asiassa.

Ensihetkien suunnitelmista ja kalliista investoinneista osasta on luovuttu kaikessa hiljaisuudessa ja jäljelle ovat jääneet monialaiset kulttuurihankkeet, jotka Oulu tarvitsee ja joista se voi iloita vuosikymmeniä ilman kulttuuripääkaupunki-statustakin. Se on hyvä periaate.

Tutkimukset (vrt Turku) väistämättä osoittavat, että status tuo mukanaan taloudellista elinvoimaa, matkailijoita, imagohyötyjä ja se lisää asukkaiden yhteisöllisyyttä.

Tässäkään asiassa vimmainen vastustaminen ilman tosiseikkoja ei kuulu kokoomuslaiseen päätöksentekoon.”

 


Mikko Raudaskoski, vasemmistoliitto

”Laskelmat jo toteutuneista kulttuuripääkaupunkihankkeista osoittavat, että kyseisiin kaupunkeihin on virrannut tuloja moninkertaisesti verrattuna sijoitettuihin euromääriin.

On positiivista, että kulttuuritoiminta vilkastuu ja rikastuu monipuolisesti ja kaupunkilaiset myös aktiivisesti osallistuvat erilaisiin kulttuuriin liittyviin toimintoihin.”

 

Janne Hakkarainen, vihreät

”Kulttuuripääkaupunkihanke on Oululle erittäin tärkeä. Sen tarkoituksena on lisätä panostuksia kulttuuriin ja saada kaupungistamme mielenkiintoisempi sekä meille jo kaupungissa asuville että Oulussa asumista harkitseville että matkailijoille. Lisäksi kulttuurin positiiviset hyvinvointivaikutukset ovat selkeät.

Moni on suhtautunut kulttuuripääkaupunkihankkeeseen epäilevästi ja sanonut, että rahat pitäisi käyttää mieluummin peruspalveluiden juokseviin kustannuksiin. Näin ei tarvitse ajatella, koska kulttuuripääkaupunkihankkeen arvioidut vaikutukset aluetalouteen ovat erittäin positiiviset. Kulttuuripääkaupunkihanke on siis investointi siihen, että tulevina vuosina Ouluun virtaa yhä enemmän matkailijoita ja uusia asukkaita, jotka arvostavat eläväistä kulttuuri-ilmapiiriä.”

 


Pirjo Sirviö, SDP

”Kun vuonna 2021 Oulu valittanee Euroopan kulttuurikaupunki 2026 statuksen kantajaksi, uskon, että hakemiseen käytetyt eurot tulevat triplaantumaan kasvaneen matkailun myötä.

Yhtenä päätarkoituksena on myös saada koko Pohjois-Suomea maailmankartalle. Uskon, että tällä valinnalla saadaan ihmisille yhteenkuuluvaisuuden tunne, tunne siitä, kuinka hienoa on asua, elää, kasvattaa lapsiaan, harrastaa, olla nuori, käydä koulua, löytää ystäviä, kavereita.

Jos toimenpiteet ovat realistisia ja pohjautuvat oikeaan toimintaan, silloin kunnissa ymmärretään, että kulttuuri on väline auttavien ja onnellisten ihmisten yhteiselolle.”

 

Juha Vuorio, perussuomalaiset

”Valitettavasti hallitus ei tehnyt suunniteltua päätöstä hakijoiden välikarsinnasta tänä keväänä. Tuo päätös olisi tuonut varmuutta kisassa jäljellä oleville panostuksen järkevyyksistä. Ryhmämme on myös huolissaan siitä, että suurehko osa panostuksista esimerkiksi kulttuuriin suuntautuu pois alueeltamme ja jopa Suomesta.”

 

Junes Lokka, ASYL

”Kuka tietää, mitkä tämän vuoden kulttuuripääkaupungit ovat?

Kulttuuripääkaupunkihanke on turhamaisuusprojekti ja tarpeeton menoerä, jota markkinoidaan kaupunkilaisille valheellisin ja perusteettomin väittein hankkeen hyödyistä. Kokemus osoittaa, että hankkeet eivät tosiasiassa hyödytä kohdekaupunkeja.

Niin, ja ne tämän vuoden kulttuuripääkaupungit ovat Kroatian Rijeka ja Irlannin Galway. Olemmeko nähneet valtavan turistiryntäyksen ja julkisuusvyöryn näille kaupungeille? Vai kuulitko näiden kaupunkien olemassaolosta tästä vastauksesta?”

 

Marja-Leena Kemppainen, kristillisdemokraatit

”Oulu2026–kulttuuripääkaupunkihanke on hyvä. Jo valmisteluvaiheessa se tuo näkyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja kohdistuu laaja-alaisesti eri ikäisiin oululaisiin, Oulun seudulle ja laajemminkin. Se tuo tunnettuutta ja lisää oululaisten vaurautta monissa eri muodoissa.”

 


Anne Snellman, sininen valtuustoryhmä

”Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke on kannatettava. Se maksaa itsensä takaisin ja tuo Oululle positiivista näkyvyyttä maailmanlaajuisesti.”

 

 

 

Lue myös