Kuntaliitto myönsi ansiomerkkejä pitkistä työurista: ”Kaupunki on ollut hyvä työnantaja”

Perjantaina 22. syyskuuta luovutettiin Musiikkikeskuksessa Kuntaliiton ansiomerkkejä 255 Oulun kaupungin työntekijälle. Ansiomerkit myönnetään 30 ja 40 vuoden kunnallisesta palveluksesta tai toiminnasta luottamustehtävässä. Kuvat: Esa Eirola

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Virpi Ansamaa on koulutukseltaan varhaiskasvatuksen opettaja. Kaupungille hän tuli töihin vuonna -84, jolloin hän pyöräili lelukassien kanssa kesätöihin leikinohjaajaksi leikkipuistoon Toppilaan.

Ansamaa jatkoi harjoittelijaksi Hintan päiväkotiin, laitosapulaisen sijaiseksi, Myllyojan ala-asteelle kouluavustajaksi ja sitten opiskelemaan lastentarhaopettajaopistoon. Sieltä hän valmistui vuonna -89.

Tammikuussa -91 Ansamaalle aukesi sijaisuus Linnanmaan päiväkodissa ja lopulta siellä virka. Ansamaa ennätti olla myös Hiukkavaaran päiväkodissa lastentarhanopettajana ja varajohtajana.

Nykyisin Ansamaa tekee työkseen hallinnon työtä eli päivittää varhaiskasvatuksen verkkosivuja. Tehtävät muuttuivat, kun hän sairastui jalan dystoniaan.

”Varhaiskasvatuksen opettajana työskentely on ollut minulle sydämen työ, kipuilin siitä luopumista. Päiväkodissa jokainen työpäivä on erilainen. Uudelleensijoitus toimi kuitenkin kaupungilla hyvin.”

Ansiomerkin saajat ja muut juhlan osalliset nauttivat myös juhlakahvit Musiikkikeskuksen Preludissa.

Varhaiskasvatuksen arki on muuttunut Ansamaan huomioiden mukaan paljon.

”Ennen ei ollut esimerkiksi sähköisiä järjestelmiä lasten läsnäolojen merkitsemiseen vaan ne kirjattiin ruutupaperivihkoon eikä lapselle laadittu henkilökohtaista varhaiskasvatussuunnitelmaa. Nyt on upea asia, että lapselle sellainen laaditaan, ja opetus voidaan suunnitella koko ryhmän tarpeet huomioiden.”

Ansamaalle Kuntaliiton ansiomerkki on arvostuksen osoitus omasta pitkästä urasta ja merkitsee paljon. Myös työnantajalleen Ansamaa antaa kiitosta.

”Kaupunki on luotettava organisaatio, palkat tulevat ajallaan ja henkilöstöedut ovat hyvät”, Ansamaa sanoo.

Vuosikymmenet kokeilujen parissa

Outi Söderman-Juvani otti ensimmäisen kerran tuntumaa kaupungin töihin kesätyöntekijänä vuonna -79. Nyt hän on BusinessOulun työllisyyspalveluissa palveluohjaajana. Käytännössä se tarkoittaa asiakkaiden ohjausta ja opiskelijoiden työllistymisen edistämistä sekä kesätyöseteli- ja kesäyrittäjätoiminnan kanssa työskentelyä.

Olen saanut tehdä monenlaista omalta tuntuvaa, itsenäistä työtä.

Söderman-Juvani on ennättänyt tehdä töitä myös päiväkodissa, ikäihmisten palveluissa, sosiaali- ja terveystoimen hallinnossa sekä sosiaalipalvelujen ohjaustyössä ja kuntouttavassa työtoiminnassa.

”Olen saanut tehdä monenlaista omalta tuntuvaa, itsenäistä työtä. Kehittämistäkin on ollut paljon mukana”, hän sanoo.

Tietokoneiden tulo työelämään oli merkittävä mullistus ja ohjelmistojen Söderman-Juvani muistaa olleen nykyistä hankalampia. Iso asia on ollut myös sosiaali- ja terveystoimen yhdistyminen sekä kuntouttavan työtoiminnan ajaminen kaupungin toimintaan.

”Monta vuosikymmentä on mennyt kokeilujen kanssa ja työn muuttumisen tahti on koko ajan kiivastunut.”

Kuntaliiton ansiomerkkiä Söderman-Juvani pitää muistamisena työvuosista. Se saa hänet myös miettimään aikaa ja sen nopeaa kulumista.

Ansiomerkit jaettiin yhteisessä tilaisuudessa

Kuntaliiton ansiomerkit myönnetään 30 ja 40 vuoden kunnallisesta palveluksesta tai toiminnasta luottamustehtävässä. Oulun-tilaisuudessa viisi työntekijää sai 40-vuotismerkin.

Oulun kaupungin henkilöstöjohtaja Tuomas Halonen ojensi ansiomerkit ja kunniakirjat.

Ravintola Preludissa järjestetyssä ansiomerkkijuhlassa kuultiin kaupunginjohtaja Seppo Määtän puhe ansiomerkin saajille. Ansiomerkin saajan kiitospuheen piti Riitta-Mari Punkki-Heikkinen. Musiikkia esittivät Oulun konservatorion ammattiopiskelijat Matilda Paakinaho (huilu) ja Raisa Alasaarela (piano).

Ansiomerkin ja kunniakirjan ojensivat henkilöstöjohtaja Tuomas Halonen sekä asianomaisen hallintokunnan johtaja. Juhlaan osallistui 159 ansiomerkin saajaa ja sen juonsi viestintäjohtaja Mikko Salmi.