Koululaisten #BeActive-tapahtumat kannustavat liikkumaan

Vella Svala ja Selina Lehtinen harjoittelevat itsepuolustustaito-rastilla otteesta irrottautumista. Kuvat: Anne Peltola.

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tapahtumat järjestettiin osana kansainvälistä Euroopan urheiluviikkoa. Viikon tavoitteena on innostaa liikkumaan enemmän arjessa.

”Yläkouluille on vähän tarjolla liikunnallisia tapahtumia. Tästä syystä olemme Oulussa päättäneet valita kohderyhmäksi kahdeksasluokkalaiset”, kertoo Oulun kaupungin koululiikunnan liikuntakoordinaattori Kati Grekula.

Koronan takia tapahtumiin osallistuminen porrastettiin. Tänä syksynä tapahtumiin kutsuttiin vain suurimpien koulujen oppilaat. Pienempiä kouluja kannustetaan järjestämään omia, pienempiä tapahtumia omilla kouluillaan.

”Olemme ideoineet pienemmille kouluille valmiita rastitehtäviä. Koulut voivat lainata koululiikunnasta tarvittavat välineet. Suurimmat koulut kutsuimme isommille urheilualueille porrastetusti. Jokaiselle koululle on varattu oma aika. Halusimme näin varmistaa, että oppilaat pystyivät osallistumaan tapahtumaan turvallisesti”, Grekula jatkaa.

#BeActive-kyltti nurmikolla.

Monen tahon yhteistyönä

Tapahtuma järjestettiin Oulussa nyt viidennen kerran. Tänä vuonna rastitapahtumiin osallistui yhteensä 1 550 oppilasta Oulun kahdestatoista suurimmasta peruskoulusta.

”Toivomme, että oppilaat innostuvat liikkumaan enemmän ja monipuolisemmin ja löytävät tapahtumista itseään kiinnostavia lajeja.  Tapahtumat toimivat myös luokan ryhmäytyspäivänä, jossa oppilaat ja opettajatkin voivat löytää toisistaan uusia puolia”, Grekula kertoo.

Suurimpien koulujen BeActive-liikuntapäivässä oli tarjolla kahdeksan erilaista liikunnallista rastia. Rasteilla oppilaita oli opastamassa muun muassa kaupungin koululiikunnan ja liikuntapalveluiden, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n ja urheiluseurojen väkeä.

”Päivä on sujunut hyvin! Oppilaat ovat olleet aktiivisesti mukana ja lähteneet avoimin mielin kokeilemaan eri lajeja”, kertoo lasten ja nuorten liikunnan kehittäjänä työskentelevä Tiina Aura Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:stä.

Oppilaille mieluisa päivä

Talvikankaan koulun kahdeksasluokkalaiset osallistuivat tapahtumaan Laivakankaan tekonurmikentällä Jäälissä. Oppilaille oli järjestetty bussikuljetus Talvikankaan koululta, joten osallistuminen oli helppoa.

”On hienoa, että järjestetään tällaisia tapahtumia, joissa koko ikäluokan oppilaat pääsevät yhdessä liikkumaan. Koulumme kahdeksasluokkalaiset ovatkin olleet innokkaasti mukana kaikilla tehtävärasteilla”, kertoo Talvikankaan koulun liikunnan ja terveystiedon opettaja Jarkko Kortti.

Yhdellä rastilla oppilailla oli aikaa noin 10 minuuttia. Rasteilla oppilaat pääsivät kokeilemaan muun muassa golfia, ultimate-frisbeetä, nyrkkeilyä ja itsepuolustustaitoja.

Itsepuolustustaitojen rastilla vuorossa olleet Selina Lehtinen ja Vella Svala kehuivat päivän antia.

”Tämä on ollut tosi kiva päivä. Mukavaa, kun pääsee ulos koulusta ja saa tehdä yhdessä kavereiden kanssa”, tytöt kertovat.

Golfia kokeilemassa ollut Senja Siltakoski tykkäsi myös #BeActive-päivän tehtävärasteista.

”Tämä on ollut ihan hauska päivä. Kyllä tällaisia tapahtumia voisi olla enemmänkin”, hän toteaa.

Sampo Alatulkkila Oulun Golfkerho ry:stä opastaa Senja Siltakoskea lyöntitekniikassa.
Sampo Alatulkkila Oulun Golfkerho ry:stä opastaa Senja Siltakoskea lyöntitekniikassa.