Koiteliin saatiin osallistuvalla budjetoinnilla kuvauksellinen maisemasohva

Vanha vene sai uuden käyttötarkoituksen Koitelinkoskella. Puisen maisemasohvan toivotaan näkyvän Koitelista otetuissa kuvissa. Kuvat: Oulun kaupunki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Merja Haukipuro

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koitelin Pikkusaareen toteutettiin viime vuoden Oulun kaupungin osallistuvan budjetoinnin varoista maisemasohva, joka sijaitsee kuvauksellisessa paikassa valokuvien ottamista ja viihtymistä varten. Tämän vuoden osallistuvan budjetoinnin ideoita voi ehdottaa vielä sunnuntaihin 28. tammikuuta saakka.

Kaupungin maa- ja mittausyksikössä työskentelevä metsätalousinsinööri Petri Korpela on ollut mukana kuvauksellisen maisemasohvan toteuttamisessa jo heti alusta alkaen, kun idea äänestettiin toteutettavaksi osallistuvassa budjetoinnissa. Mukana kaupungilta oli toteuttajana myös Oulun Infra -liikelaitos.

Alun perin ideaksi esitettiin kuvauksellista keinua, jota ei kuitenkaan turvallisuussyistä voitu toteuttaa.  Heiluvan kiikun rakentaminen kallioiseen maaperään olisi vaatinut erilaisen toteutuksen, joka ei osallistuvan budjetoinnin aikataulussa ja idean budjetilla ollut mahdollinen.

”Aluksi kävimme Koitelinalueen infrasta vastaavien kanssa katsomassa toteutukselle esitetyn paikan ja nähtiin paremmaksi toteuttaa liikkumaton ratkaisu”, Petri Korpela taustoittaa.

Vanha vene, uusi käyttötarkoitus

Ajatus idean muuttamisesta keinusta maisemasohvaksi tuli Kestävän kehityksen keskukselta (Keke), joka toimi idean toteutuksessa yhteistyökumppanina. Maisemasohvan suunnittelun pohjana käytettiin vanhaa venettä.

”Onni oli, että heiltä tuli tämä idea. Kekellä oli vanha käyttämätön vene, joka oli ajautunut rantaan, ja se oli kunnostettu siellä”, Korpela kertoo.

Veneestä tehty penkki talvimaisemassa.

Veneenmallisen sohvan ympärillä voi myös istua useampia.

Kestävän kehityksen keskus työntekijöineen teki kaikki pohjatyöt. Toteuttamisessa oli mukana kymmenkunta henkilöä.

”Kokoaminen ja maalaaminen tapahtui hallissa, ja materiaalit kuskattiin peräkärryllä paikan päälle.”

Onnistunut lopputulos

Maisemasohva on vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin toteutuksia ja se valmistui viime vuoden loppupuolella.

”Vene sopii miljööseen idean jalostuttua erinomaisesti. Lopputulos on mielenkiintoinen ja tekijät ovat olleet tyytyväisiä kokonaisuuteen”, Korpela sanoo.

Kesäaikaan ulkona olevalle maisemasohvalle on luonnollisesti enemmän käyttöä kuin talvisaikaan. Maisemasohvan yhteyteen on nyt tulossa myös kyltti, jossa on Koitelinkoski-nimi.

”Olisi positiivista, että ihmiset käyttäisivät kuvauksellista maisemasohvaa ja kenties lisäisivät kuvia someenkin”, Korpela toivoo.

Tämänvuotisen osallistuvan budjetoinnin ideointivaihe kestää sunnuntaihin 28. tammikuuta saakka. Toteutettavista ideoista äänestetään myöhemmin keväällä.