Kaupunki esitti hallitukselle jälleen Naton osaamiskeskuksen hakemista ja perustamista Ouluun
Oulu haluaa, että Suomi hakee Naton langattoman teknologian osaamiskeskusta, joka perustettaisiin Ouluun. Kuvituskuva: Mostphotos
Oulun kaupunki esitti hiljattain pääministeri Petteri Orpolle, että Naton osaamiskeskusta pitäisi tavoitella Ouluun. Esitys uusittiin tällä viikolla Oulussa vierailleelle elinkeinoministeri Wille Rydmanille.
Kun pääministeri Petteri Orpo (kok.) vieraili elokuussa Oulussa Pohjoisen turvallisuus- ja talousfoorumissa, Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava esitti, että Suomi hakisi Naton osaamiskeskusta ja että se perustettaisiin Ouluun.
Tällä viikolla aloite uusittiin, kun elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) osallistui Oulussa Euroopan alueiden komitean COTER-valiokunnan kokouksen yhteydessä järjestettyyn konferenssiin.
Oulun kaupunki on valmis neuvottelemaan osaamiskeskuksen perustamis- ja ylläpitokustannuksiin osallistumisesta.
“Nato-osaamiskeskuksen tavoittelu Suomeen on mainittu hallitusohjelmassa. Lisäksi Yhdysvaltain senaattori Lindsey Graham suositteli aiemmin tänä vuonna, että Suomi hakisi Naton osaamiskeskusta, joka keskittyisi 6G-, reunalaskenta- ja kvanttiteemoihin. Väistyvä USA:n suurlähettiläs Douglas Hickey toisti tämän kehotuksen 18. syyskuuta julkaistussa haastattelussaan”, toteaa Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava viitaten Helsingin Sanomissa julkaistuihin haastatteluihin.
Oulun kaupunki näkee, että osaamiskeskus hyödyttäisi koko Suomea. Keskuksen perustaminen olisi ulko- ja turvallisuuspoliittisesti sekä elinkeinopoliittisesti perusteltua, sillä kokonaisuudessa yhdistyvät vientiteollisuuden ja puolustuksen tarpeet.
”Keskus toimisi valtakunnallisesti ja mahdollistaisi suomalaisten yritysten pääsyn kansainväliseen liiketoimintaan, jossa kehitetään niin sanottuja kaksikäyttöteknologioita siviili- ja sotilaskäyttöön”, BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula toteaa.
Oulua sijoituspaikkana puoltaa Euroopan johtava osaaminen langattoman viestintäteknologian alalla.
“Oulussa tehdään kansainvälisen tason työtä reunalaskennan tutkimuksessa ja teollisten sovellusten kehittämisessä, ja paikalliset yritykset ovat erittäin motivoituneita osallistumaan puolustussektorille. Kvanttilaskennan osalta Oulun painopiste on kryptografiassa, joka keskittyy tietojen salaamiseen ja suojaamiseen. Tämä on välttämätöntä turvallisessa viestinnässä siviili- ja sotilaskäyttökohteissa. Lisäksi kvanttilaskentaan liittyvä laitteistokehitys etenee Oulussa”, Ala-Mursula listaa.
Oulu isännöi jo Naton DIANA-organisaation kiihdyttämöä ja testauskeskusta. Keskuksen profiili perustuu 6G-teknologiaan, ja Oulu aikoo laajentaa tätä yksikköä uusilla resursseilla.