Ouluun perustetaan Naton testikeskus – ”Oulu on 6G-teknologian edelläkävijä ja keskeisessä asemassa uuden teknologian kehityksessä”

Tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen tutkimuskeskuksesta (CWC) ja Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Jukka Riekki kuvattuna EMC-laboratoriossa. Kuva: Ville Wittenberg / Oulun yliopisto

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ouluun perustetaan toinen Suomelle myönnetyistä Naton DIANA-ohjelman testikeskuksista. Testikeskuksessa hyödynnetään Oulun maailmanluokan osaamista 6G-teknologian kehittämisessä niin puolustussektorin kuin yksityisenkin sektorin käyttöön.

Naton Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) -ohjelman johtokunta on hyväksynyt Suomen esityksen yrityskiihdyttämön ja kahden testikeskuksen perustamisesta Suomeen.

Puolustusministeriön viime kesänä Natolle toimittaman esityksen mukaisesti VTT perustaa yrityskiihdyttämön Espoon Otaniemeen yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Kiihdyttämö keskittyy tulevaisuuden kommunikaatiojärjestelmiin ja kvanttiteknologiaan.

Suomen vahva asema erityisesti uuden sukupolven kommunikaatioteknologioiden ja kvanttiteknologioiden kehittämisessä on omiaan houkuttelemaan Suomeen alan toimijoita ja osaamista.
Puolustusministeri Antti Häkkänen

Teknologioiden testikeskukset perustetaan Oulun yliopiston ja VTT:n Otaniemen toimipisteen yhteyteen. Oulun yliopiston koordinoima testikeskus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden 6G-verkkoteknologioiden testaamiseen. Testikeskuksissa voidaan esimerkiksi arvioida yritysten kehittämiä konsepteja ja teknologioita sekä tarjota tukea niiden kehittämiseen.

”Suomeen tulevat kiihdyttämö ja testikeskukset kasvattavat Suomen tunnettuutta ja suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Nato-maiden keskuudessa. Suomen vahva asema erityisesti uuden sukupolven kommunikaatioteknologioiden ja kvanttiteknologioiden kehittämisessä on omiaan houkuttelemaan Suomeen alan toimijoita ja osaamista. Profiloituminen kaksoiskäyttöön soveltuvien kommunikaatioteknologioiden edelläkävijänä lisää myös Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten rahoittajien silmissä ja vahvistaa teknologista panostamme Naton jäsenenä”, toteaa puolustusministeri Antti Häkkänen valtioneuvoston tiedotteessa ja lisää, että digitaaliset viestintäjärjestelmät ovat elintärkeitä nykyaikaisessa sodankäynnissä.

Oululaista osaamista

Oulun yliopisto hallinnoi Ouluun tulevaa testikeskusta yhteistyössä Teknologien tutkimuskeskus VTT:n kanssa. 6G-testikeskus (6G Test Centre) tarjoaa langattoman tietoliikenteen edistyksellisiä tiloja, palveluita ja prosesseja tutkimukseen ja yritysten testauskäyttöön.

”6G-testikeskus toimii kehittyneenä globaalina testikeskuksena, joka tarjoaa palveluja tulevaisuuden kaksikäyttöteknologioiden kehitys- ja testaustyöhön Naton DIANA-kumppaneille ja puolustussektorin toimijoille”, kertoo tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Jukka Riekki Oulun yliopiston tiedotteessa.

”Uusi 6G-testikeskuksemme tulee olemaan huipputeknologian langattoman tietoliikenteen ja viestinnän tutkimus- ja palvelukeskus. Tutkimuksen ja tuotetestauksen näkökulmista meillä on jo nyt kyvykkyys ja valmiudet tarjota tilojamme ja osaamistamme kumppanien käyttöön. Hyödynnämme soveltuvin osin omaa 5G/6G-testiverkkoamme ja laboratorioitamme mutta lisäksi testikeskukselle tulee uudet erilliset tilat”, täydentää tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen tutkimuskeskuksesta (CWC).

Testikeskus tarjoaa käyttäjilleen pääsyn maailmanluokan mittakaavassa harvinaisiin radiotaajuuksien mittauslaitteisiin. Kaikki 6G-teknologian kehittämiseen liittyvät mittaukset ja testaus voidaan suorittaa yhdessä paikassa.

Tämän kokonaisuuden sijoittuminen Ouluun ja yliopiston koordinoitavaksi todistaa, että Oulu on 6G-teknologian edelläkävijä ja keskeisessä asemassa uuden teknologian kehityksessä edelleen.
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Jukka Riekki, Oulun yliopisto

”6G-testikeskuksemme tarjoaa globaalisti Naton DIANA-ohjelman kumppaneille testausmahdollisuuden tuotteille ja ratkaisulle, jotka liittyvät tietoliikennetekniikan kaksoiskäyttösovelluksiin sekä puolustussektorin palveluihin. Se edistää kriittisten sovellusalueiden, kuten esimerkiksi autonomisen liikkumisen ja koneiden välisen viestinnän kehitystä”, sanoo tutkimusjohtaja Nikurautio.

”Tämän kokonaisuuden sijoittuminen Ouluun ja yliopiston koordinoitavaksi todistaa, että Oulu on 6G-teknologian edelläkävijä ja keskeisessä asemassa uuden teknologian kehityksessä edelleen. Aloitimme tämän tutkimisen ensimmäisenä maailmassa jo ennen kuin edes 5G oli otettu kaupalliseen käyttöön. Meillä on pitkäjänteisesti rakennettu 6G-aihealueen osaamista. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin”, Jukka Riekki toteaa.

Naton DIANA-ohjelman tarkoituksena on tunnistaa puolustussektorin tulevia haasteita ja etsiä niihin teknologisesti innovatiivisia ratkaisuja yhdessä yritysten kanssa. Päätös DIANA:n perustamisesta tehtiin Brysselin huippukokouksessa 2021. DIANA keskittyy toiminnassaan uusiin teknologioihin kuten tekoälyyn, autonomiaan ja kvanttiteknologioihin, jotka ovat luonteeltaan kaksikäyttöisiä eli niitä on mahdollista hyödyntää kaupallisesti sekä siviili- että puolustussektorilla.