Kaupunginjohtaja Päivi Laajala esittelee Pohjois-Suomen kattavan tulevaisuuskatsauksen huomenna Helsingissä

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala on koko pohjoisen Suomen puolestapuhuja, kun Pohjois-Suomen tulevaisuuskatsaus julkaistaan tiistaina 3. toukokuuta.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valtiovarainministeriö julkaisi viime vuoden lopulla Suomen aluekehityksen skenaariot 2040 -raportin. Siinä esitetään neljä erilaista skenaariota tulevaisuudesta: Suomi tilkkutäkkinä, globaalisti valikoitunut Suomi, raaka-aineiden ja turismin Suomi sekä tasapainoinen Suomi. Valtiovarainministeriön julkaisemat neljä skenaariota ovat yksi näkökulma Suomen tulevaisuuteen, nyt Pohjois-Suomi esittelee itse viidennen vaihtoehdon.

“Valtiovarainministeriön tulevaisuusraportissa pohjoisen rooli Suomen ja koko maailman isojen haasteiden ratkaisijana jää pienemmäksi, kuin millaista me itse pohjoiselle kaavailemme. Julkistamme katsauksessamme ja kerromme, että me pohjoisessa toteutamme itse viidennen skenaarion eli pohjoinen tuottaa kasvua ja hyvinvointia Suomelle ja koko maailmalle”, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala toteaa.

Ukrainan sodan alettua koko Suomen turvallisuustilanne on muuttunut täysin, minkä vuoksi Pohjois-Suomen merkitys maanpuolustuksen, huoltovarmuuden ja turvallisuuden näkökulmasta korostuvat entisestään. Pohjoisen saavutettavuuden edistäminen maitse, meritse ja ilmasta on ollut Oulun kaupungin strategiassa pitkään, mutta Euroopan turvallisuustilanteen muututtua pohjoisen logistiikkainvestoinneille on painavat perusteet.

“Pohjoisen Suomen merkitys Suomen turvallisuuden ja huoltovarmuuden takaajana on nyt suurempi kuin koskaan. Olemme portti länteen, mutta se portti tulee pitää auki ja kunnossa. Siksi pohjoisen logistiikkainvestoinnit erityisesti Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan suuntaan ovat nyt erityisen tärkeitä”, Laajala tähdentää.

Selkänoja edunvalvontaan

Oulun kaupunki aloitti tulevaisuuskatsauksen valmistelun vuoden 2021 puolella, johon talven mittaan koottiin mukaan pohjoisen suurimmat kaupungit, kolme maakuntaliittoa ja Lapin ja Oulun kauppakamarit. 

“Tulevaisuuskatsaus on yksi työkalu, jolla valmistaudumme eduskuntavaaleihin 2023. Luomme tarinan muodossa pohjaa varsinaiselle vaikuttamistyölle eduskuntavaalien alla, jolloin ilmaisemme sitten tarkempia edunvalvontatavoitteitamme – konkreettisia hankkeita ja aloitteita, joihin edellytämme valtion osallistuvan. Olemme yhdessä muotoilleet tulevaisuuskatsauksesta julkaisun, jossa tuomme esille ne mahdollisuudet ja haasteet, jotka koskevat pohjoista – ei vain Suomea vaan myös naapurimaitamme. Tarkoitus siis on, että tuomme vaalien myötä pohjoisen asioista ja hankkeita esille seuravan hallituksen hallitusohjelmaan”, Laajala huomauttaa.

”Kyseessä on keskustelun avaus ja perustelu pohjoisen näkökulman huomioiseksi kansallisessa päätöksenteossa. Katsauksessa kannustetaan myös vahvaan pohjoismaiseen yhteistyöhön usealla strategisella alalla puolustuksesta, huoltovarmuuteen ja työvoiman saatavuuteen”, Päivi Laajala jatkaa.

Tilaisuutta voi seurata etänä

Huomenna tiistaina 3. toukokuuta julkaistava Pohjoisen tulevaisuuskatsaus – Suomen Sampo ja portti länteen -raportti ei ole pelkkää kaunopuhetta, vaan sisältää myös konkreettisia toimenpiteitä.

“Olemme yhdessä muotoilleet katsauksen loppuun Pohjoisen kasvun toteuttamisohjelman – ne toimenpiteet, joiden avulla pohjoinen voi edelleen olla se Suomen sampo, joka tuottaa hyvinvointia ja elinvoimaa paitsi Suomessa ja suomalaisille, myös laajemmin”, Laajala vakuuttaa.

Pohjoisen tulevaisuuskatsaus julkistetaan Sokos Hotel Presidentissä Helsingissä tiistaina 3. toukokuuta.

Pohjoisen tulevaisuuskatsauksen esittelee Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja tilaisuudessa kuullaan kommenttipuheenvuorot myös Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansalalta ja Kajaanin kehitysjohtaja Risto Hämäläiseltä.

Tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös suorana lähetyksenä kello 13–14. Linkki lähetykseen löytyy oheisesta osoitteesta, mistä Pohjoisen tulevaisuuskatsaus -raportti ja muu materiaali löytyvät 3. toukokuuta lähtien.