Kaijonharjun uusi päiväkoti rakentuu uljaista puuelementeistä

Kaijonharjun uuden päiväkodin suunnittelussa tavoitteena on ollut arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja ympäristövastuun huomioiva rakennus. Kuva: Rakennusyhtiö Observo Oy/Päkä Rehu Oy

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Rakennuksen CLT-elementit eli cross laminated timber -monikerroslevyt tehdään ristiin liimatuista lautakerroksista. Ne kuljetettiin työmaalle Kuhmosta Crosslamin tehtaalta. Puupinnat tulevat näkymään käyttäjille sekä sisällä että rakennuksen ulkopuolella.

Rakennuksen puurunko on pystytetty. Kevyet elementit säästävät kuljetuskustannuksissa, ja siten kuljetuksesta aiheutuvat päästöt jäävät pieniksi. Elementtejä voidaan pakata päällekkäin, ja koko päiväkodin elementtien kuljetukseen tarvittiin vain kolme autoa. Rungon pystytys tapahtui nopeasti rakennustyömaata suojaavan teltan sisällä.

Hiilijalanjälki huomioitu

Päiväkodin suunnittelemisen tavoitteena on ollut arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja ympäristövastuun huomioiva rakennus.

”Suunnittelua on ohjattu ilmastoystävällisempään suuntaan huomioimalla hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki, eli rakentamisen negatiiviset ja positiiviset ilmastolliset vaikutukset”, kertoo projektipäällikkö Reetta Leinonen Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksesta.

”Puuhun on sitoutunut hiiltä eli se toimii hiilivarastona rakennuksen olemassaolon ajan”, hän lisää.

Päiväkodin suunnittelusta vastaa suunnittelutoimisto Muuan Oy. Kokonaisurakoitsijana toimii Rakennusyhtiö Observo Oy. Uuteen päiväkotiin rakennetaan tilat viidelle kokopäiväryhmälle. Suunnitteluvaiheessa on varauduttu myös mahdolliseen laajennustarpeeseen tulevaisuudessa.

Kaijunharjun päiväkoti aloittaa uusissa tiloissa tammikuussa 2024.