Äimärautiolla on nyt uusi katu – osa Voudintiestä suljettiin ja tasoristeys poistettiin käytöstä

Limingantien oikealla puolella näkyvä uusi Limingankuja johtaa nykyisen katsastusaseman tontille. Kuva: Väylävirasto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uusi Limingankuja on osa Väyläviraston Oritkarin kolmioraiteen rakennushanketta, jossa alueelle rakennetaan 450 metrin osuus uutta raidetta ja uusi Latokartanon silta. Samalla uudistetaan Limingantietä.

Limingankuja sijaitsee Poikkimaantien ramppiliittymän tuntumassa. Uusi katuosuus alkaa liittymäalueelta ja johtaa nykyisen katsastusaseman tontille.

Limingankujan käyttöönotto vaikuttaa myös lähialueen tie- ja liikennejärjestelyihin, sillä Voudintie on nyt suljettu pysyvästi Krouvintien risteyksen jälkeiseltä osuudelta. Samalla poistettiin käytöstä vanha Voudintien tasoristeys.

Väyläviraston projektipäällikkö Jouni Vauhkosen mukaan muutosten taustalla on rakenteilla oleva uusi raideosuus, joka katkaisisi nykyisen Voudintien ja vaatisi toisen tasoristeyksen rakentamisen.

”Poistamme vuosittain käytöstä kymmeniä tasoristeyksiä, usein juuri ratahankkeiden yhteydessä. Uusi Limingankuja parantaa alueen turvallisuutta, koska tienkäyttäjien ei tarvitse enää ylittää liikennöityä rataa mennäkseen katsastusasemalle, vaan he voivat käyttää uutta liittymää”, sanoo Vauhkonen Väyläviraston tiedotteessa.

Tiistaina otettiin käyttöön myös Limingankujan uudet liikennevalot.

Kolmioraide-hankkeen tavoitteena on parantaa liikennöinnin sujuvuutta ja turvallisuutta Oulun tavararatapihalta Nuottasaareen ja Oritkarin satamaan. Satamaan päästäkseen junien ei tarvitse enää vaihtaa raiteelta toiselle, ja raiteet saadaan muun liikenteen käyttöön.

Hankkeessa uusitaan myös Latokartanon ylikulkusilta. Limingantie levennetään nelikaistaiseksi, ja sille toteutetaan pyöräilyn ja jalankulun baana. 

Hanke on osa Oulun ratapihan muutosta. Hanke toteutetaan Väyläviraston ja Oulun kaupungin yhteishankkeena.  Vajaan 20 miljoonan euron kokonaiskustannuskesta Oulun kaupunki rahoittaa 2,4 miljoonaa euroa. Töiden on tarkoitus olla valmiina vuoden 2023 lopulla.