Tanja Kuusniemi tekee Pikisaareen Tarinoiden tavernaa

Pikisaaressa Tanja Kuusniemi odottaa, että Tarinoiden tavernan ovet aukeavat pöytäroolipelaajille ja muille elämyksellisen tilan etsijöille. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tarinoiden tavernaa ylläpitää Saagasi Events, joka on elämystuottaja Tanja Kuusniemen yritys.

Kuusniemi kertoo, että Tarinoiden tavernaan luodaan elämyksellistä keskiaikafantasiaa: seinät taidemaalataan ja tilassa on esimerkiksi sähkötakka tunnelmaa luomassa.

Kokonaisuudesta tehdään Kuusniemen mukaan myös teknisesti toimiva tila striimauslaitteistolta ja äänentoistolla. Värivalot roolipelien tarinahetkiin loihditaan ohjauspaneelilla.

”Tavernaa voi käyttää luoviin työpajoihin, kokouksiin, tuotelanseerauksiin, mainosvideoihin ja henkilökohtaisiin tapahtumiin”, suunnittelee Kuusniemi. 

Tilaa tavernassa on 42 neliötä, josta yleisön käyttöön tulee 25 neliötä.

Mahdollisuus tuntea suuria tunteita ja ihmisyyden eri puolia

Pöytäroolipelit ovat elämyksellistä tarinankerrontaa: istutaan alas, kerrotaan yhdessä tarinaa, jota pelinjohtaja vie eteenpäin. Tarinaan eläydytään hahmon kautta ja vuorosanat ovat improvisoituja. Ongelmatilanteet ratkaistaan nopalla. 

Erityisiä rooliasuja ei tarvita, vaikka pelaaja voi tekeytyä miksi tai keneksi tahansa.

”Voin olla esimerkiksi pikkupoika viktoriaanisessa Englannissa tai vaikka hedelmäkulho”, kuvaa Kuusniemi omia kokemuksiaan pelimaailmasta. 

Esiintyvässä roolipelaamisessa yleisön kanssa pelatut sessiot kestävät kahdesta neljään tuntiin. Oman porukan kanssa Kuusniemen mukaan voidaan vetää niin kauan kuin eläytyjillä energiaa riittää.

”Pöytäroolipelejä voi pelata verkon yli video- tai äänipuheluna tai kokoontua yhteen kotisohvalle. Samalla rakennetaan yhteisöllisyyttä”, Kuusniemi sanoo. 

Hän itse pelaa mieluiten pöytäroolipelejä, joissa pääsee tuntemaan suuria tunteita, elämään syvästi hahmossa ja näin kokemaan turvallisesti ihmisyyden monia puolia. 

Oulussa kuhistaan pelien ympärillä

Kuusniemi paljastaa, että oululaista pelialan aktiivisuutta jopa kadehditaan muualla maassa. 

”Oulun yliopiston roolikerho CRYO ry on ollut itselleni tärkeä sosiaalinen yhteisö, ja sehän avoin kaikille peleistä kiinnostuneille, ei vain yliopisto-opiskeijoille. Pelikehityspuolella on paljon Oulussa pöhinää. Lisäksi ne ihmiset, jotka työskentelevät pelimaailmassa, myös harrastavat pelejä.”

Maailmalla pöytäroolipeleistä tulee Kuusniemen mukaan koko ajan yhä suosituimpia.

Taverna on rakennettu osittain joukkorahoituksella Mesenaatti.me -sivuston kautta. Kamppanjassa kerättiin Tavernaa varten yhteensä 6790 euroa. Rahoitusta suunnataan tilan remontointi- ja maalauskuluihin. 

Lisätietoja Pelitila Tarinoiden tavernasta saat tästä linkistä.

Juttu on julkaistu Mun Oulussa ensimmäisen kerran 19.12.2021.