Oululainen purjehtija Jyrki Korhonen kisaa Zer0emissionin tiimissä Välimerellä: Pystymme haastamaan maailman huippuja

Zer0emissionin venekuntaan kuuluu 15 jäsentä ja purjehtiminen vaatii joukolta saumatonta yhteistyötä. Kuvat: Jyrki Korhonen.

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ouluun hetkeksi levähtämään ehtineellä Jyrki Korhosella on takanaan vauhdikas ja vaiherikas purjehduskilpailu Saint-Tropezissa. Samuli Leistin ja Anssi Lydenin johtama Zer0emission-tiimi pärjäsi vauhdissa hienosti maailman ykkösnimille.

”Viidestä osakilpailusta kahdessa oltiin kolmansia maalissa. Kisan voittanutta Tanskan kruununprinssi Frederikin tiimiäkin johdettiin melkein loppuun asti muutamana päivänä”, Korhonen kertoo.

Zer0emissionin tiimiläinen purjeita säätämässä.
Maailman nopeimpien kiinteäkölisten kilpaveneiden joukkoon kuuluva Zer0emission on TP52-luokkaa.

Kilpailun ORC-sarjan kärkikahinoissa kiinni olleen venekunnan sijoitusta tipautti kuitenkin reilusti kolmannessa lähdössä tapahtunut haveri.

”Yksi köysistä meni poikki ja isopurje tippui alas. Se oli sen päivän kilpailu siinä”, kertoo Korhonen. ”Saatiin pahimmat mahdolliset pisteet.”

Kokonaiskilpailussa Zer0emission sijoittui 16. sijalle.

”Kyllä siinä jäi nälkä, kun nähtiin että vauhdissa pärjättiin näille maailman ammattilaisille. Vaikka sitten tulikin tuollaisia ongelmia. Se on sama kuin formuloissa, että vaikka kuinka venettä huolletaan ja välineet tarkistetaan monta kertaa, kaikkea voi tapahtua”, Korhonen summaa.

”Nyt sitten mennään Maltan Middle Sea Raceen sarvet päässä”, nauraa Korhonen. Revanssin paikka on samalla myös kolmivuotisen Zer0emission -projektin päätöskisa.

Myös oululaisia junioreita mukana matkassa

Zer0emissionin seuraavana haasteena on siis lauantaina 23. lokakuuta starttaava Rolex Middle Sea Race. Kilpailun reitti lähtee Maltalta ja purjehtijat kiertävät Sisilian.

”Se on yksi kovimmista kisoista, mitä löytyy Euroopan alueella. Veneitä saattaa rikkoontua ja mastoja mennä poikki tiukoissa keleissä. Ollaan arvioitu, että meillä kisa kestää neljä päivää, tietysti paljolti tuulista riippuen. Kahdessa vuorossa mennään, ja jos on kova tuuli, silloin ei nukuta”, kertoo Korhonen.

Merten puhtauden puolesta kampanjoivan Zer0emissionin tiimistä löytyy kansainvälisesti menestyneitä purjehtijoita kuten Martin Estlander, John Winqvist ja Samuel Thesleff, jotka ovat saavuttaneet lukuisia mitaleita kansainvälisissä arvokilpailuissa. ZerOemission tiimi teki myös vuonna 2014 Atlantin ylityksen nopeusennätyksen.

Suuren yleisön kenties parhaiten tuntema tiimiläinen, näyttelijä ja innokas purjehduksen harrastaja Mikko Leppilampi ei ole lokakuun kilpailuissa mukana, sillä hän keskittyy Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kuvauksiin. Lisäksi teamiin liittyi tällä kertaa suomalainen olympiapurjehtija Sinem Kurtbay.

Kilpailun jälkeen Zer0emissionin seurueeseen liittyvät myös 17-vuotiaat oululaiset junioripurjehtijat Eemeli Korhonen ja Anna Mäntyvaara, joiden kanssa vene purjehditaan Välimeren poikki takaisin Port Napoliin. Lupaavat nuoret purjehtijat saavat näin arvokasta kokemusta.

Ilotulitus ja juhlallisuuksia Saint-Tropezisa.
”Maltalle tulevat myös kaikki purjehdusmaailman ”rokkistarat” ja upeimmat veneet. Se on hienoa, että saadaan junnut mukaan näkemään ja kokemaan tapahtumaa.”

Mitä Oulussa charterpurjehdusta järjestävällä PreSailin yrittäjällä on sitten suunnitelmissa Zer0emission-projektin päätyttyä?

”Kaikenlaisia suunnitelmia on, mutta ei niistä voi vielä kertoa”, toteaa Korhonen.

”Mutta ehdottomasti voi sanoa, että PreSailin kippari on nyt entistä kokeneempi, kun on päästy käymään maailmalla ja purjehtimaan parhaiden kanssa. Ei tuosta paljon kovempaa seuraa löydy. Jos siellä pärjää, pärjää missä vaan.”

Jyrki Korhonen Saint-Tropezissa.
Itse purjehduksen lisäksi Saint-Tropezin kisoista jäivät mieleen upeat järjestelyt – rantakatu toimi juhlakatuna ja koko kaupunki eli mukana kisoissa, kertoo Jyrki Korhonen.