Omaishoidon opas tukee muutoksessa

Omaiset ovat kehuneet Omaishoitajan polku muutostilanteessa -opasta helppolukuiseksi ja tarpeelliseksi. Kuva: Kaisa Hartikka

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Opas on syntynyt Oulun seudun omaishoitajat ry:n Tukena muutoksessa -hankkeen Kehittämössä. Siinä on mukana omaishoitajia, omaisia, hoitokotien työntekijöitä, omaishoidon asiantuntija sekä Oulun kaupungin palveluohjaaja. 

”Tukea tarvitaan erityisesti muutostilanteeseen, kun siirrytään kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon. Oppaassa kerrotaan vaihtoehdoista ja maksuista. Polkumainen omaishoidon muutosprosessi on kuvattu kohta kohdalta”, kertoo omaistuen kehittäjä Kaisa Hartikka Oulun seudun omaishoitajat ry:stä.  

Eri vaihtoehtoja voi puntaroida

Tuore opas auttaa myös kohtaamaan omaishoitajien yleisiä pelkoja muutoksissa. Mukana on muun muassa kysymyksiä, joiden avulla omaishoitaja voi kartoittaa tilannettaan. 

Oppaassa on myös tehtävä, jonka avulla omaishoitaja voi pohtia eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. 

Tukea on tarjolla ja sitä kannattaa myös rohkeasti kysyä.

Myös kokemukset ja tarinat omaishoitajuudesta ovat mukana oppaassa. 

”Tukea on tarjolla omaishoidon tilanteisiin ja sitä kannattaa myös rohkeasti kysyä ja ottaa vastaan. Usein omainen sinnittelee kotona liian pitkään, väsyy sekä unohtaa oman itsensä ja hyvinvointinsa. Mahdollista muutosta kannattaa alkaa miettimään ajoissa”, rohkaisevat Hartikka sekä omaistuen kehittäjä Teija Viitajylhä.

Omaishoitajan polku muutostilanteessa -oppaaseen voi perehtyä verkossa. Painetun maksuttoman oppaan voi hakea Aino-neuvonnasta Oulu10:stä tai Oulun seudun omaishoitokeskus Ommaiskortteerista osoitteesta Isokatu 47.