Arkkitehti Doris Yue uskoo, että Oulussa unelmat voivat toteutua

Luonto on Doris Yuelle voimanlähde. Kuva: Doris Yuen kotialbumi

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Miten päätit muuttaa Suomeen?

”Olen naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Muutin Ouluun kaksi ja puoli vuotta sitten. Jotta saisin elämäni täällä alkuun, kävin kielikursseilla ensimmäiset kuukaudet.

Hain nykyistä työtäni lähettämällä suoraan sähköpostia toimiston johtajalle. Mieheni tuntee johtajan ja hän auttoi minua ensikontaktin luomisessa.

Sain viestiini vastauksen muutaman päivän päästä ja minut kutsuttiin haastatteluun. Haastattelu meni hyvin ja työskentelin harjoittelijana kolme kuukautta. Harjoittelujakson jälkeen onnistuin saamaan vakituisen työsopimuksen.

Olen tyytyväinen tilanteeseeni. Pandemian alettua kaksi vuotta sitten työn löytäminen on ollut vaikeampaa kuin sitä ennen. Olen onnekas, että sain paikan.”

Mitä tykkäät Oulussa?

”Ihan ensimmäiseksi ajattelin, että Oulu on pieni ja hiljainen.

Suomalaiset saattavat vaikuttaa kylmiltä, mutta se on vain julkisivu. Todellisuudessa he ovat ystävällisiä ja lämpimiä. Oulussa on paljon ennakkoluulottomia ihmisiä.

Ei tarvitse panikoida, kun ilmaisee mielipidettään. Suomalaiset tykkäävät kuulla eri näkemyksiä ja he arvostavat niitä.

Asun lähellä Ainolan puistoa, joten minulle puisto on paras paikka Oulussa. Siellä on mukava hengailla, varsinkin kesällä.

Parasta suomalaista tekemistä on sienten ja marjojen kerääminen metsästä. On niin ihmeellistä, että niitä voi poimia suoraan maasta ja laittaa suuhun. Kotikaupungissani vastaavaa ei voi kokea.

Tykkään myös tanssimisesta ja käyn säännöllisesti tanssitunneilla.”

Miten suomalaiseen elämäntapaan pääsee sisään?

”Minua inspiroi toimistomme taukokulttuuri. Meillä on kaksi virallista kahvitaukoa päivän aikana. Ensimmäinen on jo ennen töiden alkua ja toinen lounasajan jälkeen. Jokaista rohkaistaan pitämään taukoja aina tarvittaessa. Se on suomalaista viisautta.

Toimistollamme ei olla kovin muodollisia. Kollegani ovat enemmänkin ystäviäni kuin vain työkavereitani.

Minua inspiroi myös oppimiskulttuuri täällä. Vähemmän on enemmän. Suomalaislapsille ei anneta ylenpalttisesti kotitehtäviä eikä heidän tarvitse viettää tuntikausia opiskellen joka päivä. Lapsilla on paljon aikaa leikkimiseen ja omiin harrastuksiinsa. Heillä on myös pitkät kesälomat. Kotikaupungissani asiat ovat hieman toisin: lapset käyttävät vapaa-aikansa kokeisiin valmistautumiseen ympäri vuoden, myös kesällä.

Minun neuvoni työnsaantiin Oulussa on, että kannattaa hahmotella muutama vaihtoehto, joihin voi itse olla tyytyväinen ja jotka kokee tärkeiksi omalle uralle. Oma ensimmäinen vaihtoehtoni oli tarjoutua harjoittelijaksi johonkin yritykseen heti kielikurssini päätyttyä. Oli tärkeää päästä sukeltamaan aitoon suomalaiseen ympäristöön mahdollisimman pian.

Toinen vaihtoehtoni olisi ollut jatkaa suomen kielen opiskelua. On tärkeää, että pystyy ilmaisemaan ajatuksiaan suomeksi.

Lopulta päädyin ensimmäiseen vaihtoehtoon ja kaikki meni, kuten toivoin.

Minulle Oulu on paikka, jossa voin unelmoida. Vaikka kaupunki on pieni, tärkeämpää on ihmisten mielenlaatu. Oululaiset ovat avoimia ja luovia. Se antaa paljon mahdollisuuksia myös ulkomaalaisille. Innoissani katson ja kokeilen, miten unelmani Oulussa toteutuvat.”

Juttu on julkaistu myös englanniksi My Oulu -osiossa.

Oulu Talent Hub

– Oulu Talent Hub (OTH) edistää kansainvälistä rekrytointia Oulun seudulla.

– Kansainvälisille osaajille OTH tarjoaa esimerkiksi kontakteja paikallisiin yrityksiin, matchmaking-tilaisuuksia, infotilaisuuksia, yritysvierailuja sekä harjoitteluohjelmia ja uraneuvontaa tandem-periaatteella. Kansainvälisillä osaajilla tarkoitetaan kansainvälisiä asiantuntijoita, työntekijöitä, tutkijoita ja opiskelijoita.

– OTH:n tavoitteena on lisätä kansainvälisten osaajien työllistymistä Oulun seudun yrityksiin ja avata työllistymispolkuja kansainvälisille osaajille.

– Hankkeen toteutuksesta vastaavat BusinessOulu, Oulun kauppakamari, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu ja OSAO.

– Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR.

– Lue lisää Oulu Talent Hubista osoitteessa oulutalenthub.fi.

Lue myös