Anna tyttärineen pääsi sodan runtelemasta Ukrainasta turvaan Ouluun – katso video

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Raa’asti pommitetun Harkovan lähellä sijaitsevassa Pultavan kaupungissa asunut Anna matkusti Ouluun turvaan 4- ja 11-vuotiaiden tyttäriensä kanssa.

”Ilmahyökkäyssireenit laukesivat koko ajan ja meidän oli juostava suojaan. En pystynyt nukkumaan. Minun piti vain päästä pois sieltä ja pelastaa lapseni,” Anna kertoo.

Hän harkitsi matkustavansa junalla Harkovasta Lviviin, Ukrainan länsirajalla sijaitsevaan kaupunkiin, mutta asema oli niin täynnä, että junaan oli mahdotonta päästä pienen lapsen kanssa.

He onnistuivat kuitenkin pääsemään bussin kyytiin. Linja-autolla kesti 26 tuntia päästä Lviviin. Sieltä vapaaehtoiset veivät heidät Puolan rajalle, jossa Anna ja tyttäret saivat ruokaa ja suojaa.

”Kun pääsimme rajalle, aloin etsiä netistä keinoa päästä Suomeen. Miksi Suomi? Olen työskennellyt marjanpoimijana Suomessa kaksi kesää, joten minulla on täällä ystäviä ja kontakteja. En halunnut mennä Saksaan tai Ranskaan, koska en tunne sieltä ketään,” Anna kertoo.

Humanitaarista apua Oulusta

Anna otti Facebookissa yhteyttä Ukrainalaiset Oulussa ja Pohjois-Suomessa -ryhmään, jonka järjestämä pakettiauto oli juuri saapunut Puolan rajalle ja tarjosi Oulusta humanitaarista apua. He halusivat antaa Annalle ja hänen tyttärilleen kyydin Ouluun. Anna suostui tarjoukseen kiitollisena.

”Minun on oltava vahva. En halua elää valtion tuilla Suomessa. Minulla on kädet, jalat ja pää. Etsin töitä. Haluan aloittaa työt Oulussa heti, kun se on mahdollista”, kampaajana Ukrainassa työskennellyt Anna kertoo.

Annan aviomies ja monet sukulaiset ovat jääneet Ukrainaan ja haluavat vahvistaa Ukrainan puolustusta Poltavassa.

”Jos Harkova kaatuu, Poltava on seuraava. Siitä tulee taistelukenttä. Totta kai olen huolissani miehestäni koko ajan. Olen turvassa, mutta en voi olla ajattelematta perhettäni ja ystäviäni sodan runtelemassa Ukrainassa.”

Lue myös