Siirry suoraan sisältöön

Tuiran Merisunnuntaissa muistellaan merellisen Oulun historiaa

11.9.2021

Oululla on vahva menneisyys merikaupunkina ja kuluvana vuonna tulee 110 vuotta siitä, kun Toppilan satamaan perustettiin merimiestupa. Tätä ja muita merellisiä seikkoja muistellaan Tuiran kirkossa sunnuntaina.

Tuiran kirkossa vietetään sunnuntaina 12. syyskuuta Merisunnuntaita. Tuiran seurakunta on vuonna 1966 tapahtuneesta perustamisestaan lähtien kantanut vastuuta Oulun merimieslähetystoiminnasta, jota nykyään kutsutaan Merimieskirkon toiminnaksi.

Työllä on vielä vanhemmat juuret, sillä jo vuonna 1875 perustettiin koko maan kattava Merimieslähetysseura, jonka toiminta alkoi Oulussa kolmen vuoden kuluttua 1878. Toiminta keskittyi Toppilansalmeen, missä kaupungin ulkosatama tuolloin sijaitsi. Työ kosketti paitsi satamassa vierailevia merimiehiä myös Tervahovissa käyviä Kainuun tervavenemiehiä.  

Merimieskirkko mukana satamatyön arjessa

Merimieskirkon palvelut ovat vuosien saatossa monipuolistuneet ja kehittyneet. Niistä on muotoutunut suomalaisuuden, suomen kielen ja kulttuurin tukikohtia ja suomalaisten elintarvikkeiden ja muotoilun näyteikkunoita Euroopassa.

Ne ovat osa maailmanlaajuista 800 ekumeenisen merimieskirkon verkostoa, jotka tarjoavat palveluita kaikille merenkulkijoille ja muille liikkeellä oleville ihmisille kansallisuuteen, alkuperään, kieleen, uskontoon tai kulttuuriseen taustaan katsomatta. 

Esimerkiksi vuonna 2018 Oulun merimieskirkolla kävi vierailijoita 26 eri maasta. Eniten vierailijoita kävi Filippiineiltä, Ukrainasta, Venäjältä ja Hollannista. Suomen merimieskirkon ulkomaan toimipaikoissa käy edelleen ulkomailla asuvia suomalaisia, merenkulkijoita, opiskelijoita, au paireja, rekkakuskeja, työmatkalaisia, työkomennuksella olevia, matkailijoita ja Suomen ystäviä.

Satamissa satamakuraattorit ja merillä laivakuraattorit tekevät onnettomuuksia ennaltaehkäisevää työtä ja tukevat merenkulkijoiden ja laivayhteisön kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tuiran kirkossa pidettävässä muistelossa kuullaan emeritusprofessori Hannu Mustakallion esitelmä merimieslähetyksen vaiheista Oulussa. Mukana on myös Oulun merimieskirkon satamakuraattori Mia Haapakorva. Tapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä tai verkon välityksellä osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi. Tapahtumasta jää myös tallenne Virtuaalikirkon arkistoon.

 

Toppilan satamassa on käynyt vilske. Tässä saksalaisille joukoille tuotuja heinäpaaleja puretaan saksalaisista laivoista Toppilan satamassa 22.8.1942. Kuva: Museovirasto

Lue myös