Siirry suoraan sisältöön

Tanja Kuusniemi tekee Pikisaareen Tarinoiden tavernaa

19.12.2021

Pöytäroolipelien pelaamiseen tarkoitettu Tarinoiden taverna rakentuu Pikisaaren perälle Kulttuurikiihdyttämön pohjakerrokseen. Tilan avajaisia on tarkoitus viettää ensi maaliskuun lopussa.

Tarinoiden tavernaa ylläpitää Saagasi Events, joka on elämystuottaja Tanja Kuusniemen yritys.

Kuusniemi kertoo, että Tarinoiden tavernaan luodaan elämyksellistä keskiaikafantasiaa: seinät taidemaalataan ja tilassa on esimerkiksi sähkötakka tunnelmaa luomassa.

Kokonaisuudesta tehdään Kuusniemen mukaan myös teknisesti toimiva tila striimauslaitteistolta ja äänentoistolla. Värivalot roolipelien tarinahetkiin loihditaan ohjauspaneelilla.

”Tavernaa voi käyttää luoviin työpajoihin, kokouksiin, tuotelanseerauksiin, mainosvideoihin ja henkilökohtaisiin tapahtumiin”, suunnittelee Kuusniemi. 

Tilaa tavernassa on 42 neliötä, josta yleisön käyttöön tulee 25 neliötä.

Mahdollisuus tuntea suuria tunteita ja ihmisyyden eri puolia

Pöytäroolipelit ovat elämyksellistä tarinankerrontaa: istutaan alas, kerrotaan yhdessä tarinaa, jota pelinjohtaja vie eteenpäin. Tarinaan eläydytään hahmon kautta ja vuorosanat ovat improvisoituja. Ongelmatilanteet ratkaistaan nopalla. 

Erityisiä rooliasuja ei tarvita, vaikka pelaaja voi tekeytyä miksi tai keneksi tahansa.

”Voin olla esimerkiksi pikkupoika viktoriaanisessa Englannissa tai vaikka hedelmäkulho”, kuvaa Kuusniemi omia kokemuksiaan pelimaailmasta. 

Esiintyvässä roolipelaamisessa yleisön kanssa pelatut sessiot kestävät kahdesta neljään tuntiin. Oman porukan kanssa Kuusniemen mukaan voidaan vetää niin kauan kuin eläytyjillä energiaa riittää.

”Pöytäroolipelejä voi pelata verkon yli video- tai äänipuheluna tai kokoontua yhteen kotisohvalle. Samalla rakennetaan yhteisöllisyyttä”, Kuusniemi sanoo. 

Hän itse pelaa mieluiten pöytäroolipelejä, joissa pääsee tuntemaan suuria tunteita, elämään syvästi hahmossa ja näin kokemaan turvallisesti ihmisyyden monia puolia. 

Oulussa kuhistaan pelien ympärillä

Kuusniemi paljastaa, että oululaista pelialan aktiivisuutta jopa kadehditaan muualla maassa. 

”Oulun yliopiston roolikerho CRYO ry on ollut itselleni tärkeä sosiaalinen yhteisö, ja sehän avoin kaikille peleistä kiinnostuneille, ei vain yliopisto-opiskeijoille. Pelikehityspuolella on paljon Oulussa pöhinää. Lisäksi ne ihmiset, jotka työskentelevät pelimaailmassa, myös harrastavat pelejä.”

Maailmalla pöytäroolipeleistä tulee Kuusniemen mukaan koko ajan yhä suosituimpia.

Tavernalle haetaan joukkorahoitusta Mesenaatti.me-palvelussa vuoden loppuun asti. Kasassa on 2 110 euroa, minimitavoite on 6 000 euroa. Rahoitusta suunnataan tilan remontointi- ja maalauskuluihin. 

Kuusniemen mukaan rahoitus on vastikkeellista. Tarinoiden tavernan tapauksessa se tarkoittaa, että lahjoittaja saa nimensä polttokaiverrettuna tilan tauluun, t-paitoja tai tilaan käyttöoikeutta.
 

Nainen kädessään kahvikuppi ja tontuista kertova kirja
Pikisaaressa Tanja Kuusniemi odottaa, että Tarinoiden tavernan ovet aukeavat pöytäroolipelaajille ja muille elämyksellisen tilan etsijöille. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Lue myös

Lue lisää aiheesta