Siirry suoraan sisältöön

Seurakunnat tarjoavat ilmaisia ja edullisia aterioita avuntarvitsijoille – samalla voi vaihtaa ajatuksia

26.9.2022

Oulun ev.lut. seurakunnat tarjoavat työttömille ja vähävaraisille aamupaloja ja aterioita syyskaudella viikon jokaisena arkipäivänä eri puolilla Oulua. Aamupuuro tai ateria on ilmainen tai hyvin edullinen. Ateriat on suunnattu kaikille, joilla on taloudellisia ongelmia tai jotka kaipaavat toisten ihmisten seuraa.

Yhteisten aterioiden on tarkoitus olla matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa voi aterioinnin lisäksi vaihtaa ajatuksia ja tavata ihmisiä. Ruokailuissa kävijöillä on myös mahdollisuus keskustella diakoniatyöntekijän kanssa.

”Ruokailut ovat myös tilanteita, joissa voi nykäistä työntekijää hihasta ja porista sivummalla mieltä askarruttavista asioista. Samalla voi varata työntekijälle erillisen tapaamisajan. Koen, että tämä madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä”, Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Kaisa Jaakkola kertoo.

Vapaaehtoiset suurena apuna

Yhteiset ateriat keräävät kaikissa Oulun seurakunnissa paljon kävijöitä. Tuomiokirkkoseurakunnan järjestämällä aamupalalla Sofia seurakuntakeskuksessa käy tiistaiaamuisin 50-70 henkilöä ja keskiviikkoisin lounaalla kävijöitä on 30-40. Kävijämäärä on pysynyt suhteellisen samana parin vuoden ajan.

Jaakkolan mukaan yhteiseen ruokailuun tullaan useista erilaisista lähtökohdista.

”Monilla kävijöillä on taloudellisia haasteita, mutta yhteisiin ruokailuihin tuo myös yhteisöllisyys ja halu tavata ihmisiä ja vaihtaa kuulumisia. Usea ruokailussa kävijä on yksin asuva.”

Tilaisuuksien järjestämisessä on seurakunnan työntekijöiden lisäksi mukana myös vapaaehtoisia. ”Aamupalan vapaaehtoiset emännät ja isännät ovat tärkeässä ja arvokkaassa roolissa. Ilman heitä emme pystyisi aamupalaa järjestämään”, Jaakkola kiittelee.

Seurakunnat hyödyntävät aterioilla Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksen ylijäämäelintarvikkeita. Prikka kiertoon on hanke, jossa kehitetään Ouluun toimintamallia hävikkiruuan parempaan hyödyntämiseen sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymiseen.

Tiedot Oulun seurakuntien aterioista löytyvät tästä linkistä.

 

 

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Yhteiseen ruokailuun tullaan useista erilaisista tausoista ja lähtökohdista. Kuva: Sanna Krook.

Lue myös

Lue lisää aiheesta