Siirry suoraan sisältöön

Puskaradio Oulu on Suomen suurin!

22.5.2021

Kuka tekee parhaat ripset Oulussa? Kenellä avaimet hukassa? Mitä mieltä Oulun Yliopiston Raksilan kampuksesta? Yhdeksässä vuodessa Puskaradio Oulu on kasvanut liki 90 000 oululaisen yhteisöksi. Keskustelua on moderoinut ryhmän perustaja Tiina Mansikka alusta lähtien ja Puskaradion ylläpitäjä jos kuka, tietää mikä oululaisia puhuttaa.

Leipomistarvikkeista se lähti. Tiina Mansikka tarvitsi leipomukseensa jotain erikoisempaa tarviketta, eikä tiennyt mistä sitä Oulusta saa. Mansikka oli varma, että joku Oulussa tietää, kun vain kysäisee. Niinpä maaliskuussa 2012 sai alkunsa Puskaradio Oulu, foorumi mistä kysyä mitä tapahtuu, minne mennä ja mistä hankkia.

“En osaa sanoa, mistä Puskaradio Oulun suosio johtuu. Alussa puskiksen jäsenmäärä kasvoi kertarysäyksellä tuhannesta kymmeneen tuhanteen. Sitten kasvu on ollut tasaista 5 000–10 000 uutta jäsentä vuodessa. Kaverini perusti samaan aikaan Rovaniemelle puskaradion, eikä siitä ole tullut yhtä suosittu. Ehkä meillä on ollut tiukempi linja siinä, että Puskaradio Oulussa ei julkaista mitä vain myynti-ilmoituksia tai trollausta, vaan kaikki keskustelu liittyy Ouluun”, Mansikka arvelee menestyksen syyksi.  

“En kyllä ryhmää perustaessa uskonut, että tämä näin isoksi paisuu. Kun keskustelijoita alkoi tulla lisää, pyysin paria luottokaveria mukaan moderaattoriksi, kun tuntui että en enää itse ehdi kaikkia julkaisuja hyväksyä,” Mansikka kertoo.

Sana on vapaa

Puskaradio Ouluun tulee päivittäin kymmeniä tai satoja julkaisuja ja ylläpito tarkistaa ne kaikki, ennen kuin julkaisu päätyy Puskaradio Oulun seinälle. Ennakkomoderoinnilla pidetään keskustelu asiassa – eli Oulussa – ja asiallisena.

Puskaradio Oulun ylläpito ei rajoita sanan vapautta ja jokaisella saa olla omat mielipiteensä, mutta trollaus, maalittaminen ja henkilökohtaisuuksiin meneminen on kiellettyä. Päivittäin ylläpito poistaa kymmeniä julkaisuja, jotka ovat Puskaradio Oulun sääntöjen vastaisia ja joskus julkaisun poisto aiheuttaa myös ryöpytystä ylläpidolle.

“Puskaradiossa on joitain keskusteluaiheita, jotka selkeästi kuohuttavat oululaisia. Me ei ylläpidon puolesta rajata mitään keskusteluaiheita, jos konteksti pysyy Oulussa. Kyllä räjähdysherkistäkin aiheista pitää pystyä keskustelemaan ja mielipiteitä ja kriittisiä näkemyksiä on laidasta laitaan. Kukin vastaa kuitenkin itse omalla nimellään ja naamallaan mielipiteistään, ei me niitä aleta rajoittamaan”, Mansikka toteaa.

“Joskus jotain julkaisua hyväksyessä osaa jo arvata, että kohta taas mennään ja keskustelu tulee olemaan vilkasta. Itse pitää pystyä olemaan provosoitumatta ja onhan tässä nahka kovettunut vuosien varrella, että ei ihan helposti mene keskustelut omiin tunteisiin. Pääosin keskustelu pysyy asiallisena hankalastakin aiheesta, mutta on ollut tilanteita, että mennään henkilökohtaisuuksiin ja jonkun kerran on jouduttu tekemään rikosilmoituksia kunnianloukkauksesta”, kertoo Mansikka ylläpidon haasteista.

“Kyllä maahanmuutto on sellainen kestoaihe, josta tulee vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan. Nyt on tietysti pinnalla tulevat vaalit ja tietysti Oulun Yliopiston Raksilan kampus. Ja aina kysellään kaupungin parasta ripsien tekijää ja kuka tekee ihanimmat rakennekynnet”, nauraa Mansikka.

Puskaradio Oulussa on elämää

Päivittäin Puskaradio Oulussa käy noin 50 000 jäsentä, parhaimmillaan ylletään yli 80 000 päivittäiseen kävijään, eli nukkuvia jäseniä on suhteellisen vähän. Ison porukan myötä Puskaradiossa on tietysti elämää – ja kun Oulussa tapahtuu, niin Puskaradiossa keskustelu käy vilkkaana. Keskustelukulttuuri sosiaalisessa mediassa on tietysti muuttunut vuosien varrella, niin myös Puskaradio Oulussa.

“Ehkä yleisesti voisi kuvata, että Puskaradio Oulun jäsenet ovat auttavaisia, mutta myös piikitteleviä. Silloin, kun koira tai ihminen on kateissa, on yhteisö vilpittömästi avuliasta ja valmiina toimimaan, jotta apu saadaan perille ja kadonnut löydettyä. Some on toisaalta tuonut kovuutta keskustelukulttuuriin, tuskin vaikka Rotuaarilla kohdatessa käytettäisiin niin karskia kieltä kasvotusten toisilleen tuntemattomien ihmisten kesken”, Mansikka toteaa.

“Toisaalta, minusta on mukavaa, että Puskaradiossa on paljon puheensorinaa. On itsellekin kiinnostavaa nähdä, mihin tämä kehittyy ja kuinka kauan yhteisö voi ylipäätään kasvaa. Puskaradio Oulusta on tullut vähän kuin oma lapsi, siitä on vaikea luopua ja sen ylläpitoon on tullut jo sellaista rutiinia, että ennakkomoderointi sujuu sen kummemmin miettimättä. Muiden ylläpitäjien kanssa tehdään tätä aina, kun on sopiva hetki, eikä lomaakaan oikein malta pitää”, Mansikka pohtii.

Toisin kuin suosituilla Instagram- sisällöntuottajilla, Facebook-ryhmien ylläpitäjillä ei ole someaktiivisuudesta merkittävää taloudellista hyötyä, vaan työtä tehdään vain rakkaudesta lajiin.

“Joskus teemme yhteistyössä jotain arvontoja, mutta ainakaan vielä ei ole tullut vastaan tapaa, miten ryhmän voisi kaupallistaa ilman, että ryhmän luonne muuttuu, sillä emme salli mainostamista Puskaradio Oulussa”, Mansikka toteaa.

Kun Puskaradio räjähtää

On tilanteita, jossa Puskaradio Oulun keskustelu kiihtyy niin, ettei ylläpito pysy perässä. Sellaisia on ollut vuosien varrella muutamia.

“Kun Kärpät voitti Suomen mestaruuden 2014, meni yö julkaisuja hyväksyessä ja siinä kyllä oli peukalo jumissa ja hiki hatussa. Käytännön syistä keskustelu piti lopulta sulkea, kun nukkuakin piti välissä. Seuraavana vuonna osasimme jo ennakoida ja helpotimme ylläpidon työtämme, kun laitoimme ensimmäisenä onnittelupäivityksen ja kaikki keskustelu käytiin meidän tekemän päivityksen alla”, muistelee Mansikka.

“Ehkä yksi ihanin Puskaradion tapahtumista oli viitisen vuotta sitten kosinta. Mies tägäsi julkaisuun tulevan morsiamensa ja kosintaan saatiin myös myöntävä vastaus. Siihen tuli kyllä paljon positiivisia kommentteja. Vähän mietimme, onko tämä nyt Oulu-kontekstiin sopivaa sisältöä, mutta todettiin yhdessä, että annetaan mennä - ollaan sen verran rakkauden puolella”, nauraa Mansikka.

Toivottavasti seuraavan kerran Puskaradio Oulussa räjähtää Blind Channelin viisumenestyksen myötä. Mun Oulu kutsuu kaikki Puskaradio Oululaiset mukaan Pohjois-Suomen suurimpaan virtuaaliseen kisakatsomoon kannustamaan Oulun pojat finaaliin. Keskusteluun pääsee mukaan lauantaina klo 22 alkaen Mun Oulun facebook –sivulla!

 

 

 

Lue myös