Siirry suoraan sisältöön

Miia Ranta-Korpela: Oulussa on laaja soveltavan liikunnan tarjonta

21.6.2021

Näkökulma-kolumnissaan Miia Ranta-Korpela avaa soveltavan liikunnan tilannetta, tarjontaa ja kehittämistä Oulun kaupungissa. Uusia lajeja pääsee kokeilemaan esimerkiksi lajikokeilujen ja välinelainauksen avulla.

Oululaisista jopa noin 50 000 henkeä kuuluu soveltavan liikunnan piiriin. Soveltava liikunta eli erityisliikunta on liikuntaa, jossa vamma, sairaus tai muu toimintakyvyn heikentyminen vaatii soveltamista tai erityisosaamista. Kohderyhmiä ovat erityisesti toimintarajoitteiset, pitkäaikaissairaat sekä ne yli 65-vuotiaat henkilöt, joiden toimintakyky on selvästi heikentynyt iän, vamman tai pitkäaikaissairauden takia.

Oulussa tarjotaan arviolta yli 300 tuntia soveltavaa liikuntaa viikoittain syys- ja kevätkausien aikana. Noin 200 tuntia määrästä on liikuntapalveluiden toimintaa, ja siitä noin puolet toteutetaan ostopalveluna. Liikuntapalveluissa soveltavan liikunnan ryhmiä järjestetään sekä omana toimintana että yhteistyössä seurojen, yhdistysten ja yksityisten toimijoiden kanssa.

Eri lajeja pääsee kokeilemaan ilman, että tarvitsee heti tehdä omia välinehankintoja.

Liikuntapalvelut pyrkii vastaamaan myös uusien lajien laajentamistarpeeseen. Jos omaa osaamista ei löydy, voimme ostopalvelutuen avulla suunnitella uutta toimintaa ryhmänä, lyhyenä kurssina tai lajikokeiluna. Tämän syksyn ensimmäinen lajikokeilu on ratsastus. Lajikokeilujen myötä toivomme, että mahdollisimman moni soveltavaa liikuntaa tarvitseva pääsisi itselleen mielekkään liikuntalajin pariin. Toivottavasti saamme mukaan myös uusia soveltavan liikunnan toteuttajia vanhojen hyvien lisäksi.

Ostopalvelutukijärjestelmämme on toiminut jo vuosia. Sen avulla olemme saaneet huomattavasti laajennettua ryhmätoimintaamme. Uskomme, että tämä on tulevaisuudessa toimiva tapa ja tuo uusia asiakkaita liikunnan pariin.

Liikuntapalveluilla on myös laaja soveltavan liikunnan harrastevälinelainaamo, jota laajennetaan tarpeen mukaan vuosittain. Uusien välineiden myötä myös soveltavan liikkujien harrastusmahdollisuudet laajenevat. Eri lajeja pääsee kokeilemaan ilman, että tarvitsee heti tehdä omia välinehankintoja. Tänä vuonna olemme saaneet käyttöön paragolf-laitteen. Laitteen avulla pyörätuolia käyttävä henkilö pääsee viheriölle pelaamaan golfia muiden mukana.

Oulu on mukana valtakunnallisessa Erityisliikunnanohjaaja – Kohti soveltavan liikunnan kehityskumppanuutta -hankkeessa. Hankkeessa on Oulusta mukana kahdeksan seuraa tai yhdistystä. Osalla toimijoista ei ole vielä soveltavaa liikuntaa tarjolla, mutta intoa uuden käynnistämiselle löytyy. Se riittää pitkälle. On hienoa, että niin moni seura on innostunut kehittämään soveltavaa liikuntaa liikuntapalveluiden kanssa ja soveltavan liikunnan asiakkaat pääsevät enenevässä määrin mukaan seurojen toimintaa.

Kirjoittaja on Oulun kaupungin liikuntapalvelujen erityisliikunnanohjaaja.

Lue myös