Siirry suoraan sisältöön

Luuppi osti legoteoksen – Oulun keskustaa kuvaavaa pienoismallia ei pureta palikoiksi

27.1.2022

Museo- ja tiedekeskus Luuppi hankki omistukseensa Oulun keskustaa kuvaavan legoista rakennetun pienoismallin. Tämä tarkoittaa, ettei legoluomusta tarvitse hajottaa takaisin pieniksi palikoiksi. Teoksen on valmistanut Tuomas Kukkamaa.

Ostamalla teoksen Luuppi halusi varmistaa, ettei sitä pureta palikoiksi vaan pienoismallia on mahdollisuus esitellä tulevaisuudessakin. Teos on suunniteltu näyttelyihin kuljettamista silmällä pitäen, joten sen pystyy purkamaan selkeisiin osiin, jotka on myöhemmin helppo yhdistellä uudelleen isoksi kokonaisuudeksi. 

Laajan teoksen säilyttäminen on siten mahdollista varastossa pahvilaatikoissa. 

“On hienoa, että voimme varmistaa Tuomas Kukkamaan suurella työllä valmistaman pienoismallin säilymisen”, sanoo kuraattori Arja Keskitalo Pohjois-Pohjanmaan museosta.

“Legoharrastukseen kuuluu rakentamisen lisäksi purkaminen ja palikoiden käyttö uusiin projekteihin, joten harrastajilla itsellään ei monesti ole mahdollisuutta tai tarvetta säilyttää edes näin suuritöisiä projekteja.” 

Keskitalo muistuttaa, että pienoismallit ovat suosittuja museovieraiden keskuudessa. 

“Pohjois-Pohjanmaan museossa viimeiset parikymmentä vuotta ihastusta on herättänyt Oulu vuonna 1938 -pienoismalli. Sen suunnittelusta ja käsikirjoituksesta vastasi aikoinaan arkkitehti Kaarina Niskala ja sen valmistamisesta mikkeliläinen pienoismallitoimisto Malliakopio”, hän kertoo. 

Rakentamiseen meni kolme vuotta

Pienoismallit ovat kiehtovia ja erityisesti museoiden suosimia tapoja esittää menneisyyttä. Viime vuonna museossa esillä olleen Palikka palikalta -näyttelyn katseenvangitsija oli Oulun keskustan aluetta esittänyt legoteos.

Sen näki vuonna 2021 museossa yli 26 000 kävijää. Oululaisen Tuomas Kukkamaan suunnittelema ja rakentama legoteos esittää Oulua noin vuoden 2016 tilanteessa, jolloin esimerkiksi torilla sijaitsevan hotellin rakennustyömaata ei vielä näy. 

Kukkamaan pienoismalli herätti sen nähneissä henkilöissä paljon kysymyksiä: paljonko tähän on käytetty legoja, kuinka kauan aikaa tämän rakentaminen on vienyt tai missä tällaista voi säilyttää. Kun teos jää museolle, on katsojilla mahdollisuus myöhemminkin saada näihin kysymyksiin vastauksia.

Tuomas Kukkamaan teos ei ole ollut mikään muutaman tunnin työ. Sen rakentamiseen on käytetty yli 20 000 lego-palikkaa ja suunnitteluun sekä rakentamiseen on kulunut aikaa noin kolme vuotta. Pienoismalli on kooltaan 120 x 150 senttimetriä.

Pienoismallista helposti erottaa paikkoja Oulun keskustasta. Tässä torin rantaa.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Palikka palikalta -näyttelyn pienoismalli Oulun keskustasta kuvaa vuoden 2016 tilannetta. Kuvat: Tuomas Kukkamaa

Lue myös

Lue lisää aiheesta