Siirry suoraan sisältöön

Liikekeskuksen uusi toiminnanjohtaja Leena Vuotovesi: Ihmiset muuttavat Oulun kaupunkikeskustan

24.4.2021

Heinäkuussa Leena Vuotovesi alkaa puhaltaa Oulun kaupunkikeskustaan uutta vetovoimaa. Oulun Liikekeskus ry:n tuore toiminnanjohtaja nauttii kaupunkikeskustan ravintoloista ja kärsii liikennevalojumeissa. Maailmalta hän ihailee Pariisin ydintä keskeneräisyyksineen sekä saksalaista tavanomaista Kasselia.

Millaisista lähtökohdista alat johtaa Oulun kaupunkikeskustan kehittämistä, Leena Vuotovesi?

Kehittämisen rautaisen ammattilaisen kokemuksella. Työni on palkittu Euroopan parhaana yhteiskunnallisen toiminnan johtamisena juuri ennen koronaepidemiaa.

Filosofian maisterin tutkintoni olen suorittanut Oulun yliopiston ohella maineikkaassa Göttingenin yliopistossa Saksassa ja Namibian yliopistossa Afrikassa. Viimeisimpänä suoritin Cambridgen yliopiston vaikuttamisjohtamisen opintoja.

Mikä on Oulun keskustan paras paikka? Entä pahin?

Paras paikka on se, jossa voit istua ravintolan terassilla hyvän ruoan äärellä ollen samalla osa ihmisvilinää. Pahin paikka lienee se, jossa jumitutaan liikennevaloihin.

Miten Oulun keskusta muuttuu, kun heinäkuussa aloitat Liikekeskus ry:n toiminnanjohtajana?

Ihmiset muuttavat keskustan. Nyt ja heinäkuussa heitä tarvitaan, me teemme keskustasta ihmisten kanssa yhdessä elävän.

Miten yritysystävällisenä näet Oulun?

Oulussa on nyt eteenpäin suuntaava yritysilmapiiri. Kaupunki on tehnyt yritysmyönteisiä linjauksia ja yhdessä ymmärretään, että kasvavat yritykset ovat kaupungin kasvun ja talouden kivijalka.

Miten Liikekeskusta auttaa keskustan yrittäjiä korona-ajassa ja sen jälkeen uuteen kukoistukseen?

Yrittäjät ovat olleet äärimmäisen tiukilla koronan keskellä ja ovat silti edelleen valmiit panostamaan keskustaan.

Liikekeskuksen tehtävä on vahvistaa keskusta-aluetta, jotta se vetää puoleensa sekä ihmisiä että kauppaa, palveluita, ravintoloita ja kahviloita. Liikekeskus varmistaa, että keskustan puitteet ovat kasvuun kannustavia, tarjolla on innostavia tapahtumia ja kutsuva kaupunkikulttuurin flow. Kun keskusta vetää puoleensa ja siellä on hyvä viettää aikaa, voivat myös yrittäjät hyvin.

Mikä tekee kaupunkikeskustasta vetovoimaisen?

Vetovoima syntyy tarjonnasta, fyysisestä ympäristöstä, ihmisistä ja mielikuvista. Se syntyy myös aidoista asioista ja paikan sielusta.

Haluaisin Oulun kaupunkikeskustasta paikan, jossa voi innostua ja nauttia. Vetovoimaisessa kaupunkikeskustassa voi antautua hyvälle fiilikselle ja olla osa jotain suurempaa, yhteisesti jaettua oululaisuutta – vaikkapa sitten istuskellen torinrannan laitureilla aurinkoisena päivänä.

Minkä kaupungin keskusta-aluetta ihailet erityisesti, maailmalla ja Suomessa?

Ihailen Pariisin tunnelmaa. Siellä keskusta on aina keskeneräinen, mutta tunnelma ja ilmapiiri antavat rennon luovan olon.

Toisekseen ihailen saksalaista Kasselia. Kaikessa tavanomaisuudessaan se houkuttelee maailman suurimmalla nykytaiteen documenta-näyttelyllään huikeita ihmismääriä. Näyttely laajenee useaan tilaan, myös kaupunkikeskustaan.

Skotlannin Edinburgh’ssa festarit ovat antaneet koko keskustalle uuden ilmeen. Amsterdamissa pyöräilijät sekoittuvat kanaalisiltoihin ja Helsingissä on toteutettu onnistunutta kampanjaa Temppeliaukiolle levittäytyneillä terasseilla.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Leena Vuotoveden kehittämistyö on aiemmin palkittu Euroopan parhaana yhteiskunnallisen toiminnan johtamisena. Opiskellut hän on Oulussa, Saksassa ja Namibiassa. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Lue myös

Lue lisää aiheesta