Siirry suoraan sisältöön

Koe kotikaupunki uusin silmin - vaikka Kotiseutupäivillä elokuussa

22.6.2021

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Oulussa 12.–15. elokuuta. Suomen Kotiseutuliitto ja Oulun kaupunki tuovat elokuussa Ouluun Valtakunnalliset kotiseutupäivät. Kotiseutupäivien teemana on tänä vuonna kulttuuri-ilmastonmuutos. Nelipäiväinen tapahtuma kokoaa Ouluun monipuolista ja oululaisten näköistä ohjelmaa.

Kotiseutupäivien aikaan Oulussa voi esimerkiksi osallistua keskustelutilaisuuksiin Oulun kaupunginteatterilla, lähteä Kauko Röyhkän luotsaamalle kaupunkikierrokselle tai matkustaa museojunalla Iihin. 

”Ohjelmassa yhdistyvät kotiseutupäivien perinteinen ohjelma avajaisineen ja kotiseutumarkkinoineen sekä urbaani kaupunkikulttuuri. Haluamme tuoda ohjelman avulla esiin Oulua ja oululaisia”, kertoo Oulun kotiseutupäivien pääsihteeri ja tapahtumakoordinaattori Vesa Pynttäri

Järjestelyjen pääyhteistyökumppaneina toimivat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun evankelisluterilainen seurakunta ja useat paikalliset kotiseutu- ja muut yhdistykset. 

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi, ja ne ovat vuotuinen kotiseutuliikkeen päätapahtuma. Oikeuden Kotiseutupäivien järjestämiseen myöntää Suomen Kotiseutuliitto. 

”Olen hyvin iloinen siitä, että kotiseutupäivät voidaan järjestää tänä vuonna Oulussa. Monilla meistä on varmasti jo tapahtuman- ja kulttuurinnälkää”, kertoo Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo

Ala turistiksi kotikaupungissasi  

Kulunut vuosi on vahvistanut kotiseudun merkitystä. 

”Koronapandemia on lisännyt kiinnostusta ja arvostusta omaa kotipaikkakuntaa ja kotiseutua kohtaan. Kun matkustaminen ei ole ollut mahdollista, ihmiset ovat myös kiinnittäneet enemmän huomiota siihen, mitä lähiympäristössä tapahtuu. Se on huomattu esimerkiksi kotiseutuyhdistysten nettisivujen kävijämäärissä”, Vanhatalo pohtii. 

Kotiseutupäivät ovatkin oiva mahdollisuus tarkastella kotikaupunkia uusin silmin. 

”Tapahtuma tarjoaa oululaisille mahdollisuuden olla turistina omassa kotikaupungissaan. Toisaalta kotiseutupäivät keräävät paljon väkeä myös muualta Suomesta tutustumaan Ouluun ja oululaisiin.” 

Kotiseutupäivät ovatkin perinteisesti koonneet yhteen paikallisten lisäksi niin kuntien ja maakuntien liittojen edustajia, kulttuuri- ja museoalan asiantuntijoita, kotiseutuyhdistysten jäseniä kuin kaikkia kulttuuriperinnöstä ja kotiseututyöstä kiinnostuneitakin. 

Tapahtuman järjestämisessä seurataan voimassa olevia koronaohjeistuksia. 

”Tapahtumassa huomioidaan hyvä käsihygienia ja turvavälit. Seuraamme koronatilannetta kotiseutupäivien valmistelujen edetessä ja olemme valmiita reagoimaan, jos koronatilanne Oulussa pahenee. Nyt näyttää vielä onneksi siltä, että tapahtuma toteutuu suunnitellun mukaan”, Vesa Pynttäri kertoo. 

Kotiseutupäivät Oulussa 12.–15. elokuuta 

Teemana kulttuuri-ilmastonmuutos. 

Kaikille avoin tapahtuma, osa ohjelmasta maksullista ja/tai vaatii ilmoittautumisen. 

Ilmoittautuminen ohjelmaan on auki kesäkuun loppuun saakka. 

Kotiseutupäivien ohjelmisto sekä tapahtumien hinnat ja tiedot: www.ouka.fi/kotiseutupaivat 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kotiseutupäivät ovatkin perinteisesti koonneet yhteen paikallisten lisäksi niin kuntien ja maakuntien liittojen edustajia, kulttuuri- ja museoalan asiantuntijoita, kotiseutuyhdistysten jäseniä kuin kaikkia kulttuuriperinnöstä ja kotiseututyöstä kiinnostuneitakin. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta