Siirry suoraan sisältöön

Kastellin kouluun palattiin tehokkaan suunnitellusti

21.5.2020

Kouluihin palattiin uudelleen oppimaan viikko sitten. Kastellin koulun rehtori Timo Salmi kertoo, että lähiopetuksen uudelleen käynnistys edellytti paljon suunnittelua niin luokkien, ruokalan kuin saniteettitilojenkin osalta.

Kastellin peruskoulussa on 797 oppilasta.

”Koska luokat oli saatava erilleen toisistaan, ratkaisimme asian niin, että kullekin luokalle on yksi kotiluokka ja opettajat kiertävät niissä", Timo Salmi sanoo. "Näin vähennettiin oppilaiden kulkemista ja kontaktien määrää. Lukio on meillä samassa rakennuksessa, joten pystyimme käyttämään sen tiloja tehokkaasti hyväksi.”

Kastellin ruokala jaettiin kymmeneen eri lohkoon ja luokkia tulee ruokailuun viiden minuutin välein. Syömässä on kerrallaan kolme luokkaa. Joka toinen istumapaikka pidetään tyhjänä.

”Mikäli joku sairastuisi, lepotila on olemassa. Oppilas siirrettäisiin sinne valvotusti ja kotiin otettaisiin yhteyttä. Sellaista ei kuitenkaan ole tapahtunut”, toteaa Salmi.

Myös välituntialueet määriteltiin ikäryhmittäin. Vessat järjesteltiin niin, että joka luokalle on oma saniteettitila.

Riskiryhmät saivat poissaololuvan

Salmi näkee, että tarkka suunnittelu todella kantoi hedelmää. Koulunkäynti hyrähti sujuvasti liikkeelle.

”Lapset ja nuoret olivat iloisia kouluuntulosta. Ajattelen, että näin saamme valtioneuvoston tavoitteet täytettyä: tehdään tsekkaus mikä on oppilaiden tilanne ja onko erityisen tuen tarvetta. Näin myös varmistamme oppilaille sosiaalisen ja yhteisöllisen kokemuksen kouluvuoden lopuksi.”

Luvattomia poissaoloja Kastellissa ei ole ilmennyt. Yhteensä 8,3 prosenttia eli 66 oppilasta on anonut poissaoloa riskiryhmään kuulumisen perusteella. Kaikki anomukset on hyväksytty.

Yhteiskäyttövälineitä vältellään

Luokassa turvavälejä ei ole, mutta kontaktit pyritään pitämään mahdollisimman pieninä.

”Vältämme opetuksessa yhteiskäyttövälineitä kuten läppäreitä ja esimerkiksi pallopelejä. Käsidesi ja desinfiointiliinat ovat käytössä, jos opettajat käyttävät samaa konetta”, kertoo Salmi.

Perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuoren mukaan poissaololupaa lähiopetuksesta on Oulun kouluissa anonut noin seitsemän prosenttia yli 22 000:sta oppilaasta. Luvattomia poissaoloja oli viime torstaina 36:lla oppilaalla. Heitä luonnollisesti tavoitellaan palaamaan kouluun.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Keltainen seinä, jossa kellon kuva.
Kastellin koulussa opiskelee 797 oppilasta. Myös ulkovälitunteihin kiinnitettiin lähiopetukseen palaamisen jälkeen huomiota ikäryhmittäin. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Lue myös