Siirry suoraan sisältöön

AC Oulu ei luovuta

11.5.2020

Näkökulman kirjoittajat ottavat kantaa ajankohtaisiin asioihin.

Koronaviruspandemia on iskenyt käytännössä jokaiseen maailman kolkkaan. Taloudellisia, terveydellisiä ja sosiaalisia vaikutuksia on mahdotonta arvioida – ja ehkä jopa hyvä niin. Sellaisia lukuja ja mittareita ei ole mukava katsella. Voimaa täytyy hakea sieltä, missä sitä on tarjolla. Täytyy kääriä hihat ja taistella näkymätöntä vihollista vastaan ja se taistelu voitetaan vain tiiviillä yhteistyöllä.

Urheilun, ja meidän tapauksessa jalkapallon näkökulmasta, viimeiset kuukaudet ovat olleet erikoisia. Ennen itsestään selvänä pidetyt asiat, kuten joukkueena harjoittelu ja ottelutapahtumat on vedetty viemäriin. Tilalla on yksilö- ja pienryhmäharjoittelu sekä epävarmuus pelien alkamisesta. Samassa veneessä ovat kaikki maailman jalkapalloilijat ja lajia seuraavat miljardit ihmiset - siellä missä on elämää, on jalkapalloa.

AC Oulu teki tilanteen vyöryessä päälle nopeita päätöksiä. Ensimmäisenä ajatuksena oli turvata kaikkien työntekijöiden toimeentulo, sillä etenkin urheilijoiden sosiaaliturva on Suomessa olematon. Ilman rahaa ei kuitenkaan palkkoja makseta ja meidän perinteiset tulonlähteet, kuten ottelutapahtumat ja yhteistyökumppanimyynti ovat olleet toistaiseksi enemmän tai vähemmän jäissä. Tilalle lähdimme hakemaan muita tuloja, joista suurimpana tekijänä on ollut pelaajien ja muiden työntekijöiden työllistäminen muihin tehtäviin. Olemme ajaneet laboratorionäytteitä, tehneet maataloustöitä, siirtoajoja, siivoustöitä, kiinteistöhuoltoa ja niin edelleen. Huhtikuun osalta saimme paikkailtua vuotavaa venettä siihen malliin, että toukokuun virtaaville vesille oli uskallusta lähteä – toistaiseksi lomautukset ja palkanmaksun keskeyttäminen on voitu välttää.

Tulevaisuus on haastava, mutta poteroihin emme jää odottelemaan. Taistelemme täysillä ja kun jalkapalloa taas pelataan, olemme valmiita tekemään sitä mitä parhaiten osaamme.

Iso kiitos kaikille meidän työntekijöille, yhteistyökumppaneille, vapaaehtoisille ja kannattajille – vaikeat ajat tekevät meidän yhteisöstä entistä vahvemman.

Juho Meriläinen
Kirjoittaja on AC Oulun toimitusjohtaja. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä.

Liittyvät sisällöt

Lue myös