Vuokra-Volovolla tulivat Ruottista käymään

Maija-rouva (Ritva Heiskari) ei kaikista Ruotsin vieraiden hömpötyksistä pidä. Kuvat: Juha Näppä

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Parhaissa voimissaan 60-luvulla olleita katsojia naurattaa viimeistään siinä vaiheessa, kun käy ilmi, että Ruotsin vieraiden uudehko Volvo onkin vuokraamosta lainassa. Teatteri KolmiApila on tullut ilahduttamaan Rajakylän Hoivan asukkaita, koska on Vanhusten viikko.

Isommasta teatteri Neliapilasta aina tarpeen tullen irtoava pienryhmä KolmiApila harjoitteli Ruotsin vieraat -näytelmän esitysvalmiiksi jo ennen koronaa, ja ehti sen kymmenkunta kertaa esittääkin, ennen kuin rajoitukset pakottivat tauolle. Nyt kalenteri taas täyttyy, ja näyttämölle on kova hinku, myös Hupisaarten näyttämölle teatteri Neliapilan riveissä.

”Aloitimme tämän touhun vuonna 2017, Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi. Meitä oli silloinkin näyttämöllä kolme, mutta nimemme oli PikkuApilat. Kerran kun menimme vanhainkotiin, niin siellä odotettiinkin lapsia esiintymään, joten muutimme sitten nimemme”, kertoo Maijan roolin näytelmässä tekevä Ritva Heiskari, joka kertoo toimivansa myös Oulun kaupungin pienlähettiläänä.

Ensimmäisen toimintavuotensa ajan KolmiApila kulki ilmaiseksi esiintymässä vanhainkodeissa, koska niissä asui vielä runsaasti sodan nähneitä ihmisiä, ja tuolloin juhlittiin satavuotiasta Suomea.

”Sitten tulimme siihen tulokseen, että kun me kaikki olemme eläkeläisiä, ja kaikki muutkin esiintyjät veloittavat kulkemistensa kulut, niin kyllä mekin kehdataan vähän veloittaa esiintymisistämme”, Heiskari kertoo.

”Meitä oli silloin alussa Eeva Koskela, minä ja Inka Nenonen, joka oli ryhmässä kaksi ensimmäistä vuotta. Inkan jäätyä pois tuli Raija Tiikkaja-Suvanto mukaan.”

Vuonna 2019 Teatteri Neliapilalla oli isohko produktio Hupisaarilla, ja sen aiheuttamien kiireiden vuoksi KolmiApilan omat esitykset jäivät vähiin, kymmenisen esitystä ehdittiin tehdä ennen koronarajoituksia.

Ruotsin vieraat  näytelmässä esitetään monia 60-luvulta tuttuja, muistoja herättäviä lauluja.

Maija-rouvan kahvipöydässä asiat selviävät

Eeva Koskela näyttelee naapuri-Topin roolin Ruotsin vieraat -näytelmässä, jonka hän on myös käsikirjoittanut. Koskela on kirjoittanut myös useita muita KolmiApilan näytelmiä. Virve Vikamaa tuli KolmiApilaan mukaan 2020, kun huomattiin, että aina välillä tarvitaan tuuraajaa. Hän ja Raija Tiikkaja-Suvanto näyttelevät Riitan roolia Ruotsin vieraat -näytelmän esityksissä. Ritva Heiskari esittää talon tomeraa Maija-emäntää, jonka kahvipöytä on kauniisti katettu, eikä sen äärellä hankaliakaan puheenaiheita väistellä.

Näyttämöllä näkyvien rouvien, Maijan ja Riitan, miehiä Valdea ja Penttiä ei katsoja kertaakaan näe, mutta tietää, että he ovat saunomassa, ja ainakin Pentti on jo saattanut nauttia miestä väkevämpää.

Näytelmän lopulla, muutaman asian ehdittyä roolihenkilöiden kesken hiukan jo kriisiytyä, tilanteen pelastaa, kukas muukaan kuin vastikään kuollut Amerikan täti.

Ruotsista Suomeen lomalle tulleiden sukulaisten ja tänne elämään jääneiden keskinäinen kisailu, kateus, velat, koti-ikävä, sisarten ikävä toistensa luo sekä pois muuttaneiden Volvo, amme, sisävessa ja televisio kantavat näytelmän kommelluksineen hienosti alusta loppuun, ja sekä liikuttavat että naurattavat iäkästä yleisöä. Aina välillä näyttelijät innostuvat laulamaan 60-luvulla pinnalla olleita lauluja, ja se on myös yleisön mieleen. Välillä melko piikikkääksikin muuttuva sanailu lavalla taitaa sekin hymyilyttää elämää nähnyttä yleisöä.

Näkee, että KolmiApilan ryhmä on tehnyt näyttämöllä yhdessä töitä jo paljon. Sen myös kuulee kun laulu kajahtaa, vaikka Ritva Heiskari sanookin, etteivät he  laulukilpailuihin näyttämöllä osallistu, vaan siellä laulavat maatalon emäntä ja hänen vieraansa. Myös puvustus ja koreografiat ovat näytelmässä hyvällä mallilla, kuten naapurin isäntä Topi varmaankin asian ilmaisisi.

Maijaa kovasti hämmästyttää, kun Riitta-sisko kertoo, että heillä on siellä Ruotsissa sisävessa, jossa on jopa amme.  

Kulttuuritarjottimella ja valmiina esiintymään

Teatteri KolmiApila löytyy Oulun kaupungin lahjoitusrahaston perustamalta kulttuuritarjottimelta. Sinne valittujen palveluntarjoajien joukosta kaupungin omat ja ostopalveluna tuotetut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt, muun muassa vanhainkodit, voivat ostaa kulttuuripalveluja asiakkailleen. Teatteri KolmiApilan voivat tilata esiintymään myös muut kuin kaupungin kulttuuritarjottimen käyttäjät. Teatteri KolmiApila on osa teatteri Neliapilan toimintaa.