Varaudu katkoksiin hyvän sään aikana – talvella sähköstä voi tulla pula

Kaupunki suosittelee varautumaan mahdollisiin sähkökatkoksiin tulevan talven aikana. Kuva: Mostphotos

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin verkkosivuille on perustettu sivusto ouka.fi/energia, jonne on koottu vinkkejä sähkön säästämiseen ja sähkökatkoihin varautumiseen. Varautumisneuvoja ja -ohjeita ovat laatineet useat eri tahot. Kaupungin varautumisryhmä suosittelee tutustumaan niihin ja varautumaan. Kodeissa esimerkiksi olisi hyvä löytyä ruokaa, vettä ja lääkkeitä vähintään kolmeksi vuorokaudeksi eli 72 tunniksi.

Varautumisohjeiden ja energiansäästövinkkien lisäksi sivulta löytyy linkit myös muun muassa valtakunnalliseen sähkökatkokarttaan ja huolto- ja vikatiedotteisiin. Oulun alueella on myös useampi sähköverkonhaltija, jotka vastaavat sähkökatkojen tiedottamisesta alueillaan.

Sähkökatkolla on monia vaikutuksia

Pitkittyneet sähkökatkot hankaloittavat oululaisten arkea, joten niihin kannattaa varautua etukäteen niin kotitalouksissa, yrityksissä, yhteisöissä kuin virastoissa. Ennakoiva mielikuvaharjoitus auttaa valmistautumaan ja järjestelemään toimintojen poikkeuksellista tilannetta varten.

”Sähkökatkot ovat todennäköisiä ja niihin on hyvä meidän kaikkien osaltamme varautua. Myös Oulun kaupunki toimii aktiivisesti ja varautuu omissa toiminnoissaan mahdollisiin energiakatkoksiin, jotta henkilöstö osaa toimia oikein katkon tullessa. Varautuminen luo turvallisuutta”, kertoo kaupungin konsernijohtaja Ari Alatossava.

Oulun kaupunki suosittelee kaikkia, niin yksityishenkilöitä, yhteisöjä kuin yrityksiäkin, arvioimaan oman toiminnan osalta, miten sähkönjakelun keskeytykset voivat vaikuttaa toimintaan, esimerkiksi ruuan valmistukseen, pimeässä liikkumiseen ja tietoliikenteeseen.

Kaupunki suosittelee pohtimaan, mitä ennakkotoimenpiteitä on syytä tehdä erilaisiin tilanteisiin varautumiseksi, kuten hankkimaan paristoja ja taskulamppuja, hankkimaan vara-akkuja puhelimiin ja tietokoneisiin.

Kotitalouksissa ennakoinnin tukena toimii hyvin 72h turvallisuusesitteen listat.

Lisää vinkkejä myös osoitteessa munoulu.fi/energia