Vaatelaastarin kehittänyt FabPatch palkittiin vuoden startup-yrityksenä – kaupungin yrittäjäpalkinnot myös Profilencelle ja Wetterille

Vaatelaatarista tunnetun Fab Patch Oy:n Taija Sailio (vas.) ja Jetta Liukkonen vastaanottivat vuoden oululaisen start up -yrityksen palkinnon kaupunginjohtaja Seppo Määtältä. Kuvat: Pasi Rytinki

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuoden oululaisena startup-yrityksenä palkittu FabPatch Oy tunnettiin aiemmin nimellä Oikiat Design Oy. Sen tunnetuin tuote on Vaatelaastari, joka on tarkoitettu vaatteiden ja erilaisten tekstiilien paikkaukseen.

Nyt noin viiden vuoden ikäisen yrityksen tarina alkoi kahden perheenäidin välisestä puhelusta talvella 2017 ja hyvin arkisesta tarpeesta: puhki kuluneiden sukkien, purkautuneiden saumojen ja vaatteiden reikien paikkaamiseen tarvittiin helppo, nopea ja kaunis korjaustapa. Hankaamalla kiinnitettävän vaatelaastarin kehittivät Jetta Liukkonen, Anne Jurvelin-Pummila ja Taija Sailio.

FabPatch Oy:n liikevaihto on tällä hetkellä noin 570 000 euroa ja se työllistää seitsemän henkeä. Orgaanisesti kasvanut yritys on tänä vuonna toteuttanut ensimmäisen rahoituskierroksensa, sillä se alkaa suuntautua kohti kansainvälisiä markkinoita. Yritys on yhä pääosin perustajien omistama.

Fab Patch Oy:n toimitusjohtaja Jetta Liukkonen kiitteli BusinessOulua ja Oulun kaupunkia avusta ja kannustuksesta yrityksen alkutaipaleelta lähtien.

”Kasvamme nyt kovaa vauhtia ja olemme kasvaneet koko ajan plussan puolella käytännössä pelkällä myynnillä. Aloitimme 2500 euron pääomalla, ja tällä hetkellä myymme Vaatelaastaria jo Uuteen-Seelantiin ja Australiaan. Suomessa tuotteitamme on 700 myymälässä”, Liukkonen kertoi.

”Aloitimme 2500 euron pääomalla, ja tällä hetkellä myymme Vaatelaastaria jo Uuteen-Seelantiin ja Australiaan.”

Palkintoperusteissa todetaan, että vaateteollisuuden globaali hiilijalanjälki on valtava. Pienen yrityksen innovaatiolla pidennetään vaatteiden käyttöikää helposti ja nopeasti. Oulusta nousee harvoin globaaliin jakeluun heti soveltuvia kuluttajatuotteita. Yli 99 % yrityksen ostoista kohdistuu Suomeen. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja yritykselle on myönnetty oikeus käyttää Avainlippu-merkkiä Vaatelaastarin yhteydessä.

Profilencelle vientipalkinto

Vuoden oululaiseksi vientiyritykseksi valittu Profilence Oy on vuonna 2015 perustettu oululainen yritys, joka työllistää reilut 10 henkilöä. Yritys tuottaa teknologiaa sekä tarjoaa palveluita sulautettujen laitteiden laadunvarmennukseen.

Yrityksen tarjoaman alustan avulla asiakkaat voivat analysoida ja testata tuotteen toimintakykyä ja sen avulla voidaan nopeasti ratkaista tuotteen stabiilisuuteen, suorituskykyyn, toiminnallisuuteen ja akunkulutukseen liittyviä ongelmia. Yritys tarjoaa tähän tarkoitukseen myös asiantuntijapalveluita.

Profilence Oy:n operatiivinen johtaja Mika Mikkelä (vas.) ja toimitusjohtaja Sami Utriainen.

Toimialat, joille Profilence Oy:n palveluja ja ohjelmistotuotteita tarjotaan ovat muun muassa automotiivi- ja terveysteknologia-alat. Yrityksen liikevaihdosta suurin osa tulee viennistä. Yrityksen liikevaihto tilikaudella 2021 oli 1,3 miljoonaa euroa ja liikevoitto 370 000 euroa. Yritys on suhteellisen nuori, mutta on siitä huolimatta onnistunut ponnistamaan kansainvälisille markkinoille. Liikevaihto ja -voitto ovat kasvaneet viime vuosina tasaisesti, samoin henkilöstön määrä on tasaisessa kasvussa.

”Ilmapiiri on hyvä ja osaavia työntekijöitä alallemme tulee suoraan koulun penkiltä.”

Profilencen puolesta palkinnon vastaanottivat toimitusjohtaja Sami Utriainen ja operatiivinen johtaja Mika Mikkelä. Mikkelä kehui, että Oulu on ollut hyvä paikka elää ja yrittää.

”Ilmapiiri on hyvä ja osaavia työntekijöitä alallemme tulee suoraan koulun penkiltä. Lisäksi mekin kasvavana vientiyrityksenä olemme päässeet BusinessOulun ja ICT Oulun mukana hyvin verkostoitumaan kansainvälisiin tapahtumiin”, Mikkelä totesi.

Stiiknafuulia Wetterille

Perinteisen Stiiknafuulia-yrittäjäpalkinnon sai Wetteri Oyj, on oululaislähtöinen vuonna 1960 perustettu yritys, joka kuuluu neljän suurimman suomalaisen yksityisen autoliikkeen joukkoon.

Stiiknafuulia-yrittäjäpalkintoa myönnettäessä kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, että palkinnonsaaja on pitkäjänteisellä, vakiintuneella ja kannattavalla toiminnallaan vaikuttanut merkittävästi Oulun kaupungin elinkeinoelämään, toiminut vastuullisesti ja aktiivisesti oululaisessa sekä herättänyt positiivista henkeä omalla toiminnallaan.

Wetteri-konserniin kuuluvat henkilöautojen myynnistä, huollosta ja varaosaliiketoiminnasta vastaava Wetteri Oy sekä raskaan kaluston puolella toimiva Wetteri Power Oy. Konsernin pääkonttori sijaitsee Oulussa ja muut toimipisteet ovat Espoossa, Kajaanissa, Kemissä, Kempeleessä, Kokkolassa, Kuusamossa, Lahdessa, Lempäälässä, Rovaniemellä ja Ylivieskassa.

Stiiknafuulia-palkinnon voittaja saa itse valita taidepalkintonsa. Wetterin konsernijohtaja Aarne Simula päätyi Urho Kähkösen värikkääseen Puutarhasuunnitelmia-teospariin. Oikealla BusinessOulun johtokunnan puheenjohtaja Jukka Kolmonen sekä johtaja Juha Ala-Mursula.

Wetteri Oy listautui Helsingin pörssiin joulukuussa 2022 jo pörssissä olleen Soprano Oyj:n kautta. Kesäkuussa toteutetun yritysjärjestelyn myötä Soprano Oyj:n toiminimi muutettiin Wetteri Oyj:ksi ja yhtiön toimiala muuttui vastaamaan uutta päätoimialaa. Yrityksellä oli listautumishetkellä yli 600 työntekijää ja yhteensä 25 toimipaikkaa, jotka ovat sijoittuneet pääosin Pohjois-Suomeen. Strategiana on kasvu muun muassa yritysostojen avulla ja laajentuminen koko Suomeen.

”Listautumisessa osakevaihdon ehtojani oli se, että neuvottelut eivät etene, mikäli yhtiön kotipaikka ei ole Oulu.”

Konsernijohtaja Aarne Simulan mukaan tässä ollaan jo hyvässä vauhdissa, sillä tällä hetkellä yritys työllistää jo tuhat ihmistä ja toimipaikkoja on lähemmäs 40.

Simula kertoi palkitsemistilaisuudessa, että oululaisen identiteetin säilyttäminen oli ehtona listautumisessa.

”Halusimme olla päälistalla nimenomaan pohjoissuomalaisena yhtiönä, ja listautumisessa osakevaihdon ehtojani oli se, että neuvottelut eivät etene, mikäli yhtiön kotipaikka ei ole Oulu”, Simula kertoi.

Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli noin 332 miljoonaa euroa ja käyttökate noin 8 miljoonaa euroa. Vuosina 2015–2021 yritys kasvoi noin 8 prosentin vuosivauhtia.

Wetteri on ensimmäisenä autokaupan toimijana sitoutunut autoalan ja valtion väliseen Green Deal -ilmastosopimukseen. Sopimuksen myötä Wetteri on sitoutunut lisäämään henkilöstönsä, asiakkaidensa ja eri sidosryhmiensä tietoisuutta ympäristöä vähemmän kuormittavasta autoilusta sekä auttamaan asiakkaitaan tekemään oikeita valintoja omien käyttötarpeidensa perusteella.

Kahden Wetteri Oy:n Oulussa sijaitsevan rakennuksen katolle on asennettu aurinkovoimalat. Aurinkovoimaloiden tuottama sähkö käytetään Wetterin omassa toiminnassa.

Stiiknafuulia-palkintona Wetteri Oy:lle luovutettiin taiteilija Urho Kähkösen kaksiosainen teos Puutarhasuunnitelmia I ja II.

Vuosittaiset yrittäjäpalkinnot myöntää BusinessOulu-liikelaitoksen johtokunta. Palkintoraadin puheenjohtajana toimii BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula, ja palkinnot jakoi kaupunginjohtaja Seppo Määttä.