Työrauhaa ja tunnetaitoja – Oulussa koulutetaan kasvatusalan ammattilaisia uudella otteella

Oulun kaupungin Tcm-kouluttajat luokanopettajat Seija Niemelä, Sanna Niinivaara ja Marjo Ahava sekä varhaiskasvatuksen erityisopettaja Laura Tuovila edistävät lapsiryhmien myönteistä käytöstä huomion suuntaamisen, kehumisen ja sosiaalisten taitojen valmentamisen avulla. Kuva: Susanna Kauppinen
Oulussa on koulutettu varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja alakoulun opettajia uuden menetelmän käyttöön ja opettamiseen. Vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvan menetelmän avulla halutaan parantaa lapsiryhmien sosiaalisia taitoja ja edistää myönteisiä ryhmänhallintakeinoja.
Tms-ryhmähallintamenetelmän avulla tuetaan kaikkia lapsia itsesäätelyn, hyvän kaveruuden ja käytöksen taidoissa ja erityisesti niitä lapsia, jotka tarvitsevat näissä vahvempaa tukea. Tmc on lyhenne sanoista teacher classroom management.
Tarvetta paremmalle työrauhalle
Pohjois-Ritaharjun koulun luokanopettajat Seija Niemelä, Sanna Niinivaara ja Marjo Ahava sekä varhaiskasvatuksen erityisopettaja Laura Tuovila Pöllökankaan ja Ahvenojan päiväkodista ovat kouluttaneet tänä keväänä yhteensä 32 varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaista uuden työskentelytavan käyttöön. Kouluttajat kertovat, että niin varhaiskasvatuksessa kuin peruskoulussa on paljon tarvetta työrauhan edistämiseen ja häiriökäyttäytymisen ennaltaehkäisemiseen.
Tmc-menetelmä on myönteinen ja sensitiivinen tapa tukea jokaisen lapsen mahdollisuuksia kuulua ryhmään ja osallistua yhteiseen toimintaan. Se lisää myös ammattilaisten työhyvinvointia, koska ryhmänhallintataidot paranevat. Menetelmän avulla lapsille opetetaan hyväksyttävää käyttäytymistä positiivisen huomion ja palautteen antamisen avulla.
Oman työn arviointia ja vertaistukea
Menetelmäkoulutukseen osallistuneet ovat kokeneet oman ajattelun ja toiminnan muuttuneen, koska siinä korostetaan oman työn analysointia sekä pedagogisia keskusteluja kollegojen kanssa.
Koulutus on koettu myös työnohjauksellisena, sillä osallistuneet ovat saaneet vertaistukea sekä mahdollisuuden ideoiden ja kokemusten jakamiseen yhdessä. Koulutettavat ovat oivaltaneet, että kokonaisvaltainen ymmärrys lapsesta ja toivotun käyttäytymisen vahvistaminen tukevat lasta parhaiten, monialaista yhteistyötä unohtamatta. Menetelmän vaikuttavuutta lisää koko päiväkoti- tai kouluyhteisön sitoutuminen menetelmän käyttöön.
Yhteys oppimisen tuen uudistukseen
Ryhmänhallintamenetelmä tukee elokuussa voimaan astuvaa oppimisen tuen uudistusta esi- ja perusopetuksessa. Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on siirtää tuen painopistettä varhaiseen ja oikea-aikaiseen tukeen.
Tcm-menetelmä on linjassa oppimisen tuen uudistuksen kanssa, ja tuo luokkiin konkreettisia keinoja ja apua. Oppimisen tuen uudistus korostaa varhaista puuttumista ja moniammatillista yhteistyötä oppilaiden tarpeisiin vastaamiseksi. Menetelmän avulla opettajat ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset voivat paremmin tunnistaa ja tukea lapsia heidän yksilöllisissä tarpeissaan, mikä edistää oppimisen tuen uudistuksen tavoitteiden saavuttamista.
Tutkimusten mukaan opettajien puuttuminen luokassa ei-toivottuun käyttäytymiseen on monin verroin yleisempää kuin myönteisen käyttäytymisen vahvistaminen. Ammattilaisten työotteen kehittymisen myötä voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää niin yksittäisten lasten kuin lapsiryhmien jo olemassa olevia käytöspulmia.
Menetelmän käyttöönotto on osoittautunut menestyksekkääksi tarjoten merkittäviä hyötyjä sekä lapsille että ammattilaisille. Tämä on askel kohti positiivista ja hyvinvoivaa oppimisympäristöä kaikille.