Tempo-orkesteri ilahdutti ilmaiskonsertissa Puolivälinkankaalla – seuraava konsertti luvassa Kaukovainiolle

Tempo-orkesteri jalkautui ulkoilmaan ja ilahdutti Puolivälinkankaan S-marketin asiakkaita. Vastaava konsertti on luvassa keskiviikkona Kaukovainion S-marketissa. Kuvat: Kari Arontie

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Petteri Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Paulaharjun koulun juhlasalissa soi tiistai-iltapäivänä elokuvamusiikki Tempo-orkesterin kenraaliharjoituksissa. Orkesteri harjoittelee ensimmäistä ulkoilmakonserttiaan varten, sillä luvassa on esiintymiset Puolivälinkankaan ja Kaukovainion S-markettien kesäkauden avajaisissa. Konsertit kauppojen pihalla lähtivät liikkeelle S-markettien muonittaessa Tempo-orkesterin soittajia heidän konserttimatkallaan Helsinkiin. 

“Olimme huhtikuussa kutsuttuna esiintymismatkalla Helsingin Musiikkitalossa European Youth Orchestran Side by Side -konsertissa. Matkalla oli Kaukovainion ja Paulaharjun koulun 5.–7.-luokkalaisia 21 henkeä, ja tarvitsimme tietysti matkaa varten välipalaa, sillä matkustimme bussilla. Kysyin paikallisilta S-marketeilta apua, ja kaupat lähtivät mukaan tukemaan matkaamme. Siinä syntyi ajatus, että voisimme kiittää kauppoja saamastamme tuesta ja tulisimme soittamaan kaupan asiakkaiden iloksi konsertit”, kertoo Taru Nygård, joka on Tempo Sistema Oulu ry:n toiminnanjohtaja ja Tempo-orkesteritoiminnan koordinaattori.  

Puolivälinkankaan S-marketin pihalla Tempo-orkesteri pääsi konsertoimaan keskiviikkona ja Kaukovainion konsertti on vuorossa keskiviikkona 1. kesäkuuta.  

Soittamisen iloa kavereiden kanssa 

Jesse (edessä) harrastaa myös sähköbasson ja kitaran soittoa, sillä musiikki kiinnostaa häntä monipuolisesti. Konsertti Helsingin Musiikkitalossa jännitti aika paljon, mutta muutoin basso soi varmoin ottein – niin myös Puokkarin keikalla. Orkesteritreenit kavereiden kanssa tuovat mukavaa vaihtelua soittoharrastukseen, ja Jesse onkin ollut Kaukovainion orkesterikokoonpanossa mukana alusta asti.

Ulkoilmakonserteissa soittaa Paulaharjun ja Kaukovainion koulujen 5.–7.-luokkalaisia, joilla on jo pitkä kokemus orkesterissa soittamisesta. Oulussa Tempo-orkesterit aloittivat toimintansa 2018 musapajoista Kaukovainiolla ja myöhemmin Paulaharjun koululla. Soitinlahjoitusten avulla orkesteritoiminta saattoi alkaa, ja nyt Oulussa on riittävästi soittimia, joten orkesteritoiminnasta on muodostunut oppilaille pitkäaikainen harrastus.  

“On mahtavaa, kuinka pitkälle olemme soittajien kanssa päässeet. Mukana on hyvin monenlaisista taustoista tulleita oppilaita. Osa soittajista tuli valmistavan luokan kautta orkesteriin, he olivat juuri muuttaneet Suomeen eikä kieli ollut kovin hyvin hallussa. Nyt he ovat soittaneet orkesterissa jo useamman vuoden, kehittyneet sinä aikana valtavasti ja ystävystyneet soittokavereidensa kanssa”, Nygård iloitsee.  

Lähes kaikille orkesterin soittajista Tempo on ollut ensimmäinen kosketus soittoharrastukseen. 

“Olemme olleet orkesterissa siitä lähtien, kun se perustettiin tänne Paulaharjun koululle. En ollut soittanut mitään soitinta ennen. Alussa viulun opettelu oli hieman hankalaa, mutta aika nopeasti kehityimme soittamisessa. Kun sitten orkesterin kanssa soitimme yhdessä, kappaleet alkoivatkin kuulostaa hyvältä”, toteavat alttoviulistit Minna ja Anna kuin yhdestä suusta.  

Sää suosi orkesteria Puolivälinkankaan konsertissa ja yleisö pysähtyi kuuntelemaan orkesterin musisointia.

Parasta Tempo-orkesterissa on soittaminen kavereiden kanssa. 

“Orkesterin kanssa soittaminen on todella kivaa, se on hauskempaa kuin yksin kotona harjoittelu. Yksin soittaessa huomaa jokaisen tekemänsä virheen, mutta orkesterin kanssa niihin ei kiinnitä niin paljon huomiota. En jännitä soittamista niin paljon, kun soitan kavereiden kanssa orkesterissa”, Julia ja Iina puolestaan pohtivat. 

Myös erilaiset esiintymiset ovat tärkeitä hetkiä Tempo-orkesterin soittajille. Varsinkin mahdollisuus soittaa Musiikkitalossa Helsingissä oli orkesterin jäsenille vaikuttava kokemus. 

“Musiikkitalon konsertti oli ihan mahtava! Se kokemus oli itselleni ehdottomasti yksi soittourani parhaista”, Helin huokaa.  

Opetusta tiimityönä 

Tempo-orkesteritoiminta on matalan kynnyksen harrastetoimintaa musiikin parissa. Orkesteriharjoitukset ja soitonopetus tapahtuu kouluilla koulupäivän jälkeen, ja soittimet tarjotaan lapsille ilmaiseksi käyttöön. Toiminta on lähtenyt liikkeelle Venezuelan El Sistema -toiminnasta, jossa musiikkikasvatuksen lähtökohta on yhteisöllinen ja sosiaalinen, tavoitteenaan vahvistaa lasten ja nuorten yhteenkuuluvuutta orkesterissa yhteissoiton keinoin ja tarjota musiikkiharrastuksen mahdollisuus mahdollisimman monelle lapselle. Suomessa Tempo-orkestereita toimii Oulun lisäksi Vantaalla, Tampereella, Helsingissä ja Polvijärvellä. 

Taru Nygård ohjaa orkesteria yhdessä kollegoidensa kanssa. Orkesteritoiminnalle tärkeintä on soittamisen ilo ja innostus, joten oppilaat pääsevät mukaan esiintymään, vaikka eivät ole ehtineet harjoitella ihan kaikkia kappaleitakaan.

“Opetamme orkestereita tiiminä. Itse vastaan sellojen ja bassojen soittajista. Viuluille ja alttoviuluille on omat opettajat, meitä on aina kolme opettajaa sekä avustaja harjoituksissa. Harjoittelemme yhdessä, ja kukin oppilas saa myös yksilöllistä opetusta orkesterisoiton tueksi. Tempo-orkesterin opetuksessa tiimityö on korvaamatonta”, Nygård kertoo.  

Tempo-orkesterille kauppojen konsertit ovat ensimmäiset ulkoilmakonsertit, mutta esiintyminen muutoin on orkestereille tuttua. 

“Olemme esiintyneet tietysti kouluissa, palvelukodeissa ja päiväkodeissa, ja ensimmäinen iso, kaikkien Oulun Tempo-orkestereiden yhteinen esiintyminen oli Ouluhallissa Oulun Ilon päivänä, Unicefin lasten oikeuksien päivän kunniaksi järjestetyssä tapahtumassa. Oikeastaan yhteistyömme lähikauppojen kanssa alkoi jo silloin, saimme tuolloinkin välipalaa soittajillemme. Meitä oli lavalla reilu 70 soittajaa, joten välipalat tulivatkin tarpeeseen pitkän päivän aikana”, Nygård kertoo. 

Tempo-orkesteri lähtee mielellään esiintymään ja välittämään musiikin iloa monenlaisiin tilaisuuksiin, joten mikälli nämä soittotaiturit haluaa nähdä livenä, esiintymiskutsuja ja lisätietoja toiminnasta voi pyytää sähköpostilla: tempo.oulu@gmail.com

Hyvän mielen musisointia on seuraavan kerran tarjolla jo keskiviikkona Kaukovainion S-marketilla kello 14 alkaen. 

 

   

 

 

 

 

Lue myös