Saksofonisti Pope Puolitaival esiintyy Elojazzeilla – tuotannosta löytyy myös Oulu-​trilogia

Dägä Dägä -singlen julkaissut saksofonisti Pope Puolitaival täyttää elokuussa 50 vuotta ja häntä voi kuulla elokuussa Hupisaarilla. Kuva: Joni Sarkki

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Petri ”Pope” Puolitaipaleen kesän työtilanne näyttää mukavalta. Tiedossa on sopivasti keikkoja ja lomaa.

”Tehdään Juha Tapion kanssa festarikeikkoja ja sen lisäksi mukavasti jazz-keikkoja. Kesäkuun lopussa järjestetään myös Antti Rissasen luotsaama Imatran Big Band -leiri, jossa olen opettamassa”, Puolitaival iloitsee.

Soittamisen ohella Puolitaival on toiminut tuottajana, säveltäjänä ja pedagogina. Hän opettaa Sibelius-Akatemiassa, Ebelissä ja Metropoliassa.

Suomen työllistetyimpiin saksofonisteihin lukeutuva Puolitaival pääsee soittamaan myös Porijazzeilla ja Turku Jazz Festivalilla.

”Tänä kesänä keikkaillaan myös Pepe Willberg Jukka Eskola Statementin ja Valtteri Laurell Nonetin kanssa”, jazzmuusikko nauttii.

Monen soittimen taitaja

Petri Puolitaival kertoo, että Pope-nimen keksi aikoinaan Jäälissä Marko Siekkinen.

”Esittelin kyllä itseni Petrinä kun muutin Helsinkiin, mutta lempinimillä on taipumus tarttua ja jäädä ystävien puheeseen. Ei siinä, ihan kiva! Terkut vaan Sipelle!”

Puolitaipaleen instrumentit ovat saksofonit ja huilut.

”Aloitin soittamisen alttosaksofonilla ja siihen tuli huilu aika nopeasti rinnalle”, hän kertoo.

Muusikon on vaikea on nimetä lempisoitinta, koska hän tykkää soittaa kaikkia soittimia.

”Treenaan nykyisin eri soittimia aina sen mukaan mikä proggis on tulossa tai meneillään”, muusikko täsmentää.

Puolitaipaleen soittimet ovat sopraanosaksofoni, alttosaksofoni, tenorisaksofoni, baritonisaksofoni, piccolohuilu, poikkihuilu, alttohuilu, bassohuilu sekä klarinetti.

”Pianoa soitan kohtuullisesti”, multi-instrumentalisti kertoo.

Kypsä ja kiitollinen jazzmuusikko

Vuonna 1972 syntynyt Puolitaival täyttää elokuussa 50 vuotta.

”Ehkä järjestän juhlat, en ole vielä lopullista päätöstä tehnyt”, huilisti toteaa.

Vanheneminen herättää muusikossa monenlaisia ajatuksia.

”Ehkä se eniten mietityttää milloin uuden oppiminen alkaa hidastumaan.”

Muusikon ammatissa täytyy koko ajan opetella uusia kappaleita ja asioita.

”Toisaalta tuntuu siltä, että tällä hetkellä oma soitto on kypsempää ja parempaa kuin aikaisemmin”, hän tuntee.

Musiikintekijän mielestä turha näyttäminen on jäänyt jo pois ja hän voi keskittyä pelkästään musiikkiin.

”Ja se lohduttaa, että moni jazzmuusikko on parhaimmillaan kypsemmällä iällä”, soittaja hymyilee.

Omaa elämää taaksepäin katsoessa ja miettiessä muusikon valtaa kiitollisuus ja lämmin fiilis.

”Olen saanut tehdä sitä mistä on aina unelmoinut ja samalla pystynyt elättämään itsensä ja perheen”, Puolitaival kiittää.

Leppoisa oululainen

Puolitaival on syntynyt Oulussa. Hän opiskeli Madetojan musiikkilukiossa sekä Oulun konservatoriossa.

Musiikkilukiossa säveltäjä sai kipinän jazzmusiikkiin. Tähän vaikutti vahvasti hänen ensimmäinen saksofoninsoiton opettajansa Olli Tuomainen.

”Kun tein päätöksen kokeilla siipiäni ammattimuusikkona, Oulussa ei ollut tarjolla muusikon ammattiin valmistavaa koulua. Tosin hain myös Mukolle samana vuonna kun pääsin Pop & Jazz -konservatorioon. Lähdin Helsinkiin, koska halusin soittaa ja opiskella saksofonia mahdollisimman paljon.”

Saksofonisti muutti pääkaupunkiseudulle vuonna 1994. Ensin alkoivat ammattimuusikon opinnot Pop & Jazz Konservatoriossa ja vuonna 1996 Puolitaival pääsi Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta sai paperit vuonna 2004.

Puolitaival käy Oulussa valitettavan harvoin.

”Perhettä asuu Oulussa ja toki pyrin heitä aina näkemään silloin kun se on mahdollista. Harmittavan vähän ehtii Ouluun käymään. Onneksi on puhelin.”

Soittajan päivittäinen elämä ja suurin osa ystävyyssuhteista on kuitenkin rakentunut Helsinkiin.

”Oulu on mahtava kaupunki ja sinne on aina kiva tulla. Jotain rippeitä oululaisuudesta on varmaan vielä jäljellä. Jotkut on sanoneet, että te oululaiset ootte niin leppoista porukkaa. Ehkä se on se mikä on jäljellä”, hän tuumaa.

Jazzlevyllä Oulu-trilogia

Puolitaipaleen tuorein kokoonpano Pope Puolitaival Nordic4 esittää ja julkaisee hänen tekemäänsä musiikkia.

Orkesterissa Puolitaival soittaa saksofonia, pianossa on Jussi Fredriksson, bassossa Jori Huhtala ja rummuissa Jonatan Sarikoski.

Yhtyeen esikoisalbumi Northern Resonance ilmestyi syksyllä 2019. Albumi sisältää kahdeksan eri puolille Suomea sijoittuvaa biisiä, joiden pohjana ovat Puolitaipaleen omakohtaiset kokemukset.

”Kun suunnittelin levykokonaisuutta mietin, mikä on mun oma vahvuus säveltäjänä ja miten saisin musiikkiin omaperäisen leiman. Tässä keksin oman sloganin joka kuvaa mielestäni jazzia hyvin: Jazz Is About Stories You Lived.”

Saksofonistilla on runsaasti keikkoja takana ja jokaiseen keikkareissuun liittyy aina oma tarinansa. Hänestä tuntui luonnolliselta liittää sävellysprosessi näihin kokemuksiin.

Northern Resonance -albumi sisältää myös Oulu-trilogian.

”Oulu-trilogiassa on kyse luopumisesta, lähtemisestä, uuden löytämisestä. Levyn nimikkoraidassa on kyse myös pohjoisen tummasta voimasta ja energiasta. Kappaleen saksofoni-soolon lopusta voi löytää samaa energiaa kuin hevimusiikissa on. Ouluhan on tunnettu hevikaupunki”, säveltäjä tietää.

Remu huusi dägä dägä

Puolitaipaleen saksofonisoundia kuvaillaan väkeväksi ja soittotyyliä ilmaisuvoimaiseksi. Soittoonsa hän on saanut vaikutteita muun muassa suurimmilta esikuviltaan, joita ovat John ColtranePharoah Sanders ja Charlie Parker.

Puolitaipaleen tuorein Dägä Dägä -niminen single julkaistiin 11. maaliskuuta.

”Dägä Dägä on mun tekemä kappale ja se äänitettiin samaan aikaan kun muut levyn kappaleet.”

Kappale julkaistiin nyt, koska yhtyeellä oli Jazzliiton-kiertue huhtikuun lopulla.

Dägä Dägä -kappaleeseen liittyy hauska tarina, jota Puolitaival onkin keikoilla kertonut.

”Olimme vuosia takaperin keikalla Tampereen Maailmantango-festivaalilla Jani Uhleniuksen -orkesterin kanssa. Pääsimme säestämään Remu Aaltosta. Remulla oli jo soundchekissä kova meno ja keikalla tottakai vielä kovempi. Joku rakennehäikkä taisi tulla jossain vaiheessa ja yhtäkkiä Remu katsoi minuun päin ja huusi: ”Hei, putkiäijä! Pistä vähän Dägä dägää!”

Jazzin huumaa Hupisaarilla

Puolitaival esiintyy tänä vuonna Elojazzeilla Pete Parkkonen Jazz Orchestran kanssa.

PPJO sai alkunsa Puolitaipaleen korona-aikaisista somevideoista, joissa hän tulkitsi klassikkobiisejä vieraiden kanssa. Yksi vieraista oli Pete Parkkonen ja versio klassikosta Dream a Little Dream of Me.

”Usein ne parhaat jutut syntyvät sattumalta ja niin kävi tämän yhtyeen kanssa. Korona-ajan alussa aloin tekemään accapella-videoita omaksi ja muiden iloksi. Pete otti yhteyttä ja teimme tosiaan Dream A Little Dream Of Me -kappaleesta version.”

Versio sai osakseen paljon huomiota ja ihastusta.

”Saimme heti yhteydenottoja tuon videon perusteella ja siitä syntyi Pete Parkkonen Jazz Orchestra.”

Pete Parkkonen Jazz Orchestra esittää jazzklassikoita.

”Sovitukset ovat uusia ja tälle huippukokoonpanolle erikseen tehtyjä. Yhtye kostuu Suomen parhaista jazzmuusikoista ja luvassa upeita sooloja. Pete on aivan loistava ja karismaattinen solisti, jonka jazztulkintoja kannattaa ehdottomasti tulla kuuntelemaan”, Puolitaival kehuu.

Genre soi ja voi hyvin

Puolitaipaleen mielestä jazzmusiikki voi tällä hetkellä Suomessa hyvin.

”Meille on tullut todella paljon laadukkaita toimijoita alalle. Keikkapaikkoja, festivaaleja, agentteja ja koulutusta on enemmän kuin ennen. Viking Linella on jopa oma jazz-risteily”, musiikintekijä hehkuttaa.

Puolitaival kertoo, että monet jazzmuusikot ovat itse alkaneet järjestää keikkoja ja festivaaleja.

”Mainittakoon vaikka Turun jazzkaupungiksi nostanut Jussi Fredriksson. Tätä duunia mitä nämä kulissien takana tekevät ihmiset tekevät ei voi liikaa korostaa. Ilman näitä ihmisiä ei olisi jazzkeikkoja, eikä festivaaleja.”

Myös Oulussa on nykyään säännöllistä jazztoimintaa.

”Oulun Musiikkijuhlat järjestää säännöllisesti jazzkonsertteja ja Oulussa on oma laadukas ammattimaisesti toimiva Oulu All Star Big Band.”

OASBB:n taiteellinen johtaja on kansainvälistäkin uraa tehnyt Jukka Eskola.

”Ja sitten tietenkin vanha kunnon Elojazz, jolla olen esiintynyt ensimmäisiä kertoja jo 1990-luvun loppupuolella. On hienoa nähdä miten Elojazz on pysynyt vuodesta toiseen laadukkaana jazzfestivaalina Kari Kuivamäen johdolla. Elojazzeille on aina mahtava tulla nauttimaan lämpimästä tunnelmasta. Se on kuin kotiin palaisi”, saksofonisti hehkuttaa.

Pope Puolitaival esiintyy Pete Parkkonen Jazz Orchestran kanssa Elojazzeilla torstaina 4. elokuuta klo 21.15 Hupisaarten teatterilla.