Porocup 2023 pistää koparat vauhtiin Ylikiimingissä – kisoissa kunnioitetaan ajajalegenda Erkki Pähtilän muistoa

Porocup on koko perheen tapahtuma, josta ei vauhtia puutu. Kisat avaa tänä vuonna kaupunginjohtaja Seppo Määttä. Kuva: Suomen porokilpailijat

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nuorittaalla on kisattu porojen kanssa jo usean vuosikymmenen ajan, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Nuorisoseuran ahkera talkooporukka on jälleen laittanut kisa-areenan kuntoon, jonne odotetaan saapuvaksi tänä vuonna 173 poroa kera kisajoukkojen.

Poromies Juha Parkkinen on ollut järjestäjän roolissa jo usean vuoden ajan, ja tietää, että hyvällä porukalla homma hoituu rutiinilla.

”Meillä on täällä aktiivinen talkooporukka, jossa jokaiselle on vuosien saatossa tullut selväksi omat hommat ja mitä tehdään. Hyvällä mallilla ollaan tänäkin vuonna – se on enää loppurutistusta vaille”, Parkkinen tuumii.

”Tänä vuonna meillä on kunnia saada paikalle tuore kaupunginjohtaja Seppo Määttä, joka pitää kisojen avajaispuheen ja häntä on sen jälkeen mahdollisuus jututtaa”, Parkkinen jatkaa.

Ajojen lisäksi kisapäivinä on ohjelmaa perheen pienemmille hoijakkakyydin, mäenlaskun ja rekiajelun merkeissä. Myös mammutin huhutaan saapuvan paikalle.

”Grilliltä saa sitten käteismaksulla kahvia, lättyjä, keittoja, makkaraa ja sen sellaista”, Parkkinen lisää.

Kuuma sarja Erkki Pähtilän kunniaksi

Kisat etenevät siten, että ensin juostaan karsinta-ajot, joissa aika täytyy olla 1.25 minuuttia tai sen alle, jotta saa oikeuden siirtyä yleiseen sarjaan. Seuraavaksi aikaraja kiristyy 1.195 minuuttiin tai sen alle, jonka saavuttaneet siirtyvät kuumaan sarjaan.

Nuorittan nuorisoseura ry haluaa kunnioittaa oman kylän ajajalegenda Erkki Johannes Pähtilää (1938–2009) ajamalla kahdeksannen kerran kuuman sarjan muistoajona.

”Erkki on ollut meidän kantava voima porohommissa ja ajanut viisi kuninkuutta tälle kylälle”, Parkkinen kertoo.

Pähtilän poroajajan ura alkoi jo seitsemänvuotiaana, kun hän kulki porolla viiden kilometrin matkan kouluun. Ensimmäisiin kisoihin nuori mies lähti parikymppisenä. Siihen aikaan ei kisattu kypärät päässä ja suksetkin olivat puusta tehty – toisin kuin tänä päivänä.

Pähtilän taidot ajajana kehittyivät ja niin hänestä tulikin suosittu lainakuski. Pian alkoi kisamenestystäkin tulla ja hyviä sijoituksia kilahteli ympäri Lappia. Lapin miehet arvostivat Pähtilän ajotaitoja niin kovasti, että hän sai kunnianosoituksena lahjaksi lapin puvun.

Ensimmäisen kuninkuuden Pähtiä voitti vuonna 1974. Hän oli porojen suhteen tarkkasilmäinen mies, joka tiesi heti ensiajolla, onko porosta juoksijaksi vai ei. Liian vikurat saivat jäädä aitaukseen. Pähtilän mukaan hyvä poro oli kuin puhetta vaille.

Porocup 2023 Nuorittaalla 25.–26. helmikuuta klo 11.00 alkaen osoitteessa Hetekyläntie 1797 91300 Ylikiiminki.

Pähtilää koskevat tiedot Kaisa Valkolan ja Jenni Paavolan tekstien pohjalta.

Lue myös