Pia Alatorvinen: Miten festivaalit ovat sinua kohdelleet?

Pia Alatorvinen on Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen toiminnanjohtaja.
”Kyse on siitä, miten kohtelemme ihmisiä”, asiantuntija kiteytti. Ei, en ollut parisuhdekurssilla tai minuuden etsimisluennolla vaan yhdistyksemme järjestämässä kulttuuritapahtumien saavutettavuuskoulutuksessa. Paperinmakuista saavutettavuutta voi siis käsitellä myös koskettavalla tavalla.
Saavutettavuus on esteettömyyttä digitaalisessa ympäristössä, eli miten helposti tapahtumista saa tietoa sähköisistä kanavista. Esteettömyyden kokonaisuus kulttuuritapahtumissa ei ole pelkästään katsomon pyörätuolipaikkoja ja induktiosilmukoita tai nettisivujen värikontrasteja vaan siitä, millainen kokemus tapahtuma on vammaiselle tai vammattomalle kävijälle.
Sekä digitaaliseen että fyysiseen esteettömyyteen perehtyminen muistutti jälleen kerran, kuinka tärkeää on yrittää asettua muiden ihmisten asemaan. Sillä on väliä, mitä värejä käytetään, mitä nettisivujen otsikoissa ja kuvateksteissä lukee ja mihin kohtaan katua tapahtumaan kutsuva teline on tuupattu.
Esteettömyyden vaaliminen ei tietenkään ole yksinkertaista, eikä onnistuminen ole helppoa. Sen huomioiminen pitääkin juurruttaa rutiiniksi jokaiseen suunnittelun vaiheeseen. Mikä parasta, aidosti saavutettavat ja esteettömät tapahtumat ovat hyödyllisiä kaikille. Silloin järjestelyt toimivat joka suhteessa paremmin niin elämänsä kunnossa eturivissä pogoavalle porukalle kuin avustajaa tai apuvälineitä tarvitseville festivaalikävijöille.
Esteettömyys lisää yhdenvertaisuutta. Yhdistyksemme laati tänä vuonna ensimmäisen yhdenvertaisuussuunnitelmansa.
Taiteeseen kuuluu erilaisten näkemysten havaitseminen, toisten kokemuksiin samastuminen tai erilaisiin rooleihin asettuminen. Tätä tekemisen tapaa on syytä matkia myös kulttuurin puitteiden suunnittelussa. Kun tuotantokin osaa sekä etsiä tietoa mutta myös sukeltaa syvemmälle tapahtumakävijöiden kokemuksiin, entistä monimuotoisempi yleisö pääsee nauttimaan kulttuurista.
Konserteissa tai näyttelyissä taiteiseen voi heittäytyä suurieleisesti porukalla tai tarkkailla tuntemuksiaan omassa rauhassaan. Aisti- tai liikuntarajoitteet eivät haittaa taiteen ja kulttuurin nauttimista jokaisen omalla tavalla. Siksi myöskään kulttuurin rakenteiden, seinien ja bittien, ei saisi antaa tulla kenenkään kokemuksen tielle.
Esteettömyys lisää yhdenvertaisuutta. Yhdistyksemme laati tänä vuonna ensimmäisen yhdenvertaisuussuunnitelmansa. Jo suunnitelman tekeminen herättää meidät tapahtumien tuottajat kiinnittämään huomiota yhdenvertaisuuteen omalla työpaikallamme ja tapahtumien käytännönjärjestelyissä niin yleisön kuin taiteellisten sisältöjen kannaltakin.
Oulun juhlaviikkojen kävijäkyselyt paljastavat, että tunnelma on yleisön mielestä tärkein syy tulla tapahtumaan. Nautinnollinen festivaalitunnelma syntyy, kun kaikenlainen yleisö ja esiintyjät saavat keskittyä nauttimaan kulttuurista ja vuorovaikutuksesta ilman fyysisiä tai henkisiä esteitä. Se palkitsee myös meidät tapahtumien tekijät.