Pasta ja perinteiset kotiruoat maistuvat koululaisille

Kouluruokakyselyyn vastasi yli 1200 koululaista.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun peruskoululaiset ja lukiolaiset toivovat kyselyn perusteella koulujen ruokalistoille pasta- ja makkararuokia sekä tavallisia kotiruokia. Toiveita täytetään mahdollisuuksien mukaan, mutta terveellisyyskin on otettava huomioon.

Oulun koululaisilta kysyttiin tämän syksyn aikana verkkokyselyssä, mitä kotiruokia he toivoisivat nostettavan kouluruokalistoille. Kyselyyn saatiin kaikkiaan 1 246 vastausta.

”Saamme paljon palautetta lapsilta ja nuorilta, että kotiruokia haluttaisiin kouluruokalistoille. Halusimme kysyä nyt heiltä itseltään, millaisia ruokia kotona syödään ja mitä näistä ruoista he haluaisivat syödä kouluissa”, käyttäjäpalvelupäällikkö Ritva Lasaroff Oulun Tilapalveluista kertoo.

Kouluruokailuun toivotuimpia ruokia olivat muun muassa pastaruoat, kuten makaronilaatikko, tonnikalapasta ja lasagne, kanaruoat, lohikeitto, pinaattikeitto ja pinaattilätyt, makkararuoat, ranskalaiset sekä pitsa, tortillat, nugetit, nuudelit, hampurilaiset ja kebab.

Moni näistä ruoista on jo tällä hetkellä oululaisten koulujen ruokalistoilla. Toivotuista ruoista ruokalistalle on mahdollista nostaa esimerkiksi pasta carbonara, italianpata, kaalilaatikko, kreikkalainen salaatti ja kinkkukiusaus. Sen sijaan kaikkia toiveita ei pystytä toteuttamaan.

”Koulujen ruokailu perustuu ravitsemussuosituksiin, joiden tavoitteena on tukea lasten terveyttä ja oppimista. Ranskalaiset ja kebab ovat usein rasvaisia, suolaisia ja ravintoköyhiä, eivätkä ne sen vuoksi sovi osaksi terveellistä kouluruokaa. Myös valmistaminen on haastavaa koulun keittiössä”, palveluasiantuntija Merja Taipaleenmäki Oulun Tilapalveluista kertoo.

Joitakin toivotuimmista ruoista, kuten hampurilaisia, on tällä hetkellä tarjolla esimerkiksi toiveruokapäivinä.

Ranskalaiset ja kebab ovat usein rasvaisia, suolaisia ja ravintoköyhiä, eivätkä ne sen vuoksi sovi osaksi terveellistä kouluruokaa. Myös valmistaminen on haastavaa koulun keittiössä.
Palveluasiantuntija Merja Taipaleenmäki, Oulun Tilapalvelut

Oulussa toimii myös lasten ja nuorten ruokaraati, joka toimii ruokailijoiden äänenä. Raati ottaa esille, tutkii ja kehittää kouluruokailuun liittyviä asioita. On mukana ruokalistojen laadinnassa ja tutkii kouluissa esim. viihtyvyyttä ja ekologisuutta.

”Me haluamme, että nuorilla on kouluruokaan vaikuttamismahdollisuus ja perheet kokevat, että heitä kuullaan. Toiveet otetaan huomioon ruokalistasuunnittelussa mahdollisuuksien mukaan”, Lasaroff lupaa.

Kouluruoasta kyseltiin hiljattain myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamassa tuoreimmassa kouluterveyskyselyssä. Sen mukaan Oulun ala- ja yläkoululaiset ovat pääosin tyytyväisiä kouluruokaan, mutta huolestuttavan monet 8.–9. luokkalaisista eivät syö koululounasta päivittäin.