Oulussa järjestettävään Arktiset askeleet -tanssikatselmukseen saapuu satoja tanssijoita ympäri Suomea

Konserteissa nähdään laaja kattaus erilaisia tanssityylejä ja esitykokonaisuuksia. Kuvat: Petri Kekkonen

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Arktiset Askeleet on vuorovuosittain aikuis- ja lapsitanssijoille suunnattu valtakunnallinen tanssikatselmus, jonka tavoitteena on tuoda esille tanssin laajaa kenttää. Tämän vuoden tapahtumaan haki 67 teosta, joista esiraadin perusteella 32 valittiin mukaan varsinaiseen katselmukseen. Lavalla tullaan näkemään monia tanssilajeja, sekä tanssikasvatuksellisesta lähtökohdasta rakennettuja kokonaisuuksia. Nuorimmat lapset esiintyvät vielä yhdessä vanhempiensa kanssa ja vanhimmat tanssijat ovat alakoulun viimeisillä luokilla.

”Esityksissä tullaan näkemään balettia, kansantanssia sekä lastentanssi-kategoriaan ilmoittautuneita ryhmiä”, kertoo ensimmäistä kertaa Arktiset askeleet -katselmuksen tuottajana toimiva Johanna Mikkonen.

Katselmukseen sisältyy kolme konserttia, joista raati valitsee teokset sunnuntain päätöskonserttiin. Raadissa toimii viisi tanssialan ammattilaista: Viljami Pekkala, Helmi Kantola, Marjo Puro, Asta Hartikainen ja Leila Sillantaka. Ammattilaisraadin lisäksi palautetta antaa pupuraati, joka koostuu viidestä alakouluikäisestä tanssin harrastajasta.

”Pupuraadin antama palaute on ryhmille erittäin mieluisaa, koska he saavat sen välittömästi esityksen jälkeen. Pupuraati saa myös osaltaan vaikuttaa siihen, mitkä esitykset valitaan päätöskonserttiin. Raatien lisäksi jokainen tapahtumaan osallistuva saa halutessaan kertoa oman näkemyksensä esityksistä positiivisen palautteen seinälle”, kertoo Mikkonen.

Katselmukseen sisältyy kolme konserttia, joista raati valitsee teokset sunnuntain päätöskonserttiin.

Tanssijan kehityspolku

Tanssintäyteinen viikonloppu on Mikkosen mukaan kaikille osallistujille ennen kaikkea hyvin yhteisöllinen tapahtuma, joka mahdollistaa eri tanssilajeihin tutustumisen. Hän kokee tapahtuman monikerroksisena kokonaisuutena, jossa näkyy tanssikasvatuksellisuus sekä tanssijan kehityspolku.

”Esiintymässä on monta kertaa viikossa harjoittelevia ryhmiä, joilla on vahva tekninen osaaminen, mutta myös aivan aloittelevia yhteisöjä. Konserteissa tullaan näkemään hyvin eri tavoin toteutettua tanssia”, Mikkonen kertoo.

Arktiset askeleet tarjoaa tänä vuonna myös taiteilijavieraiden teoksia. Lauantaina katselmuksen avajaisissa nähdään otteita oululaisen koreografi Liisa Heikkisen Gäng Gäng Companyn Susi-teoksesta. Teema toistuu myös Heikkisen pitämässä työpajassa, joka on suunnattu tapahtumaan osallistuville tanssijoille.

”Ammattilaisten taiteilijavierailujen avulla lapset näkevät, että tanssista voi tulla myös ammatti. JoJo – Oulun Tanssin Keskus tuottaa tapahtumaan Eerika Arposalon pitämän vauvanykytanssi-työpajan, joten koko polku on esillä aivan sieltä vauvasta aikuisuuteen saakka”, hän jatkaa.

Tapahtuman järjestävät Oulun läänin Tanssialan tuki ry ja Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus. Opiskelijoille tapahtuma on osa tapahtumatuottamisen opintoja. Sunnuntain loppunäytöksessä nähdään kolmen soolon osuudet Oamkin tanssinopettajakoulutuksen Aladdin ja taikalamppu -baletista.

”Tämä on myös erinomainen paikka verkostoitua, sillä tapahtumaan osallistuu useita tanssiyhteisöjä, opettajia ja koreografeja eri puolelta Suomea. Opiskelijat järjestävät tapahtuman aikana myös eri lajien työpajoja”, sanoo Mikkonen.

Lisätietoa Arktiset Askeleet -tanssikatselmuksesta löydät Oamkin nettisivuilta.

 

 

                                                                                                                                 

 

 

 

 

Lue myös