Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion villasukilla on monta tarkoitusta – meneillään on energiansäästöviikko

Osykiläiset toivovat, että muutkin koulut lähtisivät mukaan neulomaan tai kehittelemään jotain uutta, joka tukisi kestävää tulevaisuutta. Kuvat: Minna Korpierkki

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Osyk-sukat saivat alkunsa ruotsin kielen opettajan Leena Kiurun ideasta. Unesco-koulun arvomaailmaan solahtanut ensimmäinen villasukkaprojekti vuonna 2018 oli osa Unescon eurooppalaista kulttuuriperintövuotta, ja vuosittaisesta villasukkaprojektista on tullut tärkeä perinne.

Vakiojäsenet suunnittelevat ja koeneulovat

Villasukkatyöryhmän kokoonpano on vaihdellut vuosien varrella, mutta vakiojäseniksi lukeutuvat Kiurun lisäksi opettajat Eveliina Partanen, Maarit Pylkkö ja Sari Vallineva.

Työryhmä suunnittelee sukan ja koeneuloo sen sekä auttaa tarvittaessa neulomisessa. Sukan kuviot ovat ottaneet vaikutteita koulun arkkitehtuurista, ja kuvioissa ovat vilisseet niin ruusuikkunoiden ruusut kuin katon pyramidi.

Sukilla oma instatili

Osyk-villasukat ovat lämmittäneet jo neljänä vuonna osykilaisten jalkoja, luoneet yhteisöllisyyttä, rakentaneet siltoja kodin ja koulun ja jopa mummuloiden välille, kun mummuloiden väki on tarttunut sukkahaasteeseen.

Villasukat ovat tuttu näky Osykin lukion käytävillä.

Viides Osyk-sukkahaaste on tulossa jälleen alkutalvesta ja nyt jos koskaan villasukille on käyttöä – niin kotona kuin koulussa. Energisäästötalkoissa villasukilla on tärkeä rooli, sillä lämpimät jalat eivät palele kylmemmilläkään lattioilla.

Sukat ovat syntyneet vuosittain Knit along -haasteen mukaisesti eli neulomisohje julkaistaan osissa koulun kotisivuilla www.osyk.fi, ja Osyk-sukan oma Instagram-tili @osyksukka seuraa päivittäin sukan syntymistä. Kaikki ohjeet ovat nähtävillä koulun kotisivuilla.

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 11.–16.10.2022. Myös asteen verran viileämpi Oulun kaupunki varautuu julkisten rakennusten energian¬säästöön talvikaudella 2022–2023. Energiansäästöviikolla kerromme lisää nuorten oululaisten ideoista energiansäästöstä.