Martinniemen raitilla kohoaa muistomerkki alueen sahahistorialle

Sahamuistomerkin virallinen julkistustilaisuus pidetään keskiviikkona 8. marraskuuta Martinniementien ja Kurtintien risteyksessä. Kuva: Mun Oulu

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Martinniemessä kohoaa K-Marketin kupeessa seitsemänmetrinen muistomerkki paikallisen sahateollisuuden kunniaksi. Muistomerkki paljastetaan virallisesti keskiviikkona 8. marraskuusta kello 13.

Sahamuistomerkin on suunnitellut iiläinen kuvataiteilija Sanna Koivisto ja se kantaa nimeä Sahatyölle. Patsaassa on laatta, jossa mainitaan viisi alueella toiminutta sahaa. Esimerkiksi Haukiputaan Asemakylällä toimi vuosina 1863-1908 Maunun sahan (laatassa virheellisesti Maunulan saha) ja Pateniemessä pitkäaikainen saha vuosina 1873-1990. Lisäksi Haukiputaalla ovat toimineet Martinniemen, Santaholman ja Halosenniemen sahat, joten alueella on pitkä historia sahapaikkakuntana.

Patsas on seitsemän metrin korkuinen. Taideteos haluttiin Martinniemeen kunnianosoituksena alueella toimineille sahoille ja niissä arvokasta ja raskasta työtä tehneille ihmisille. Koiviston teräksestä tehty, pystymallinen muistomerkki kuvastaa puun matkaa sahalle ja satamaan. Osat on leikattu Iin Konepajalla.

Merkki haluttiin Martinniemeen

Muistomerkistä teki ehdotuksen vuonna 2017 Oulun kaupungille Haukiputaan kirkonkylän asukasyhdistys ja alusta lähtien Martinniemi koettiin oikeaksi sijoituspaikaksi. Martinniemen kyläyhdistys ja sen edesmennyt sihteeri Liisa Takalo toimeenpanivat ja keräsivät adressin sen puolesta, että muistomerkki sijoitetaan Martinniemeen. Toiveena oli, että sahamuistomerkki saadaan keskeiselle paikalla kylän raittia.

Sahatyölle-muistomerkki pystytettiin viimein paikoilleen torstaina 2. marraskuuta Martinniementien ja Kurtintien risteykseen.

Sen virallinen julkaisutilaisuus vietetään keskiviikkona 8. marraskuuta kello 13. Paikalla on tuolloin myös taiteilija Sanna Koivisto, Oulun museo- ja tiedekeskuksen vt. johtaja Pasi Kovalainen sekä musiikista vastaava Haukiputaan mieskuoro.