Maiju Teeriaho: Nostimme naapurin parvekkeelle ja nyt haastan sinut

Maiju Teeriaho työskentelee Oulun kaupungilla vuorovaikutussuunnittelijana Auttava yhteisö -hankkeessa.
Jonkin aikaa sitten autoimme mieheni kanssa naapurin rouvaa hassun hauskasti. Mieheni kävi pyynnöstäni nostamassa naapurin hänen parvekkeensa kaiteen yli. En tiedä kuka oli niskan päällä, mutta jykevin hartein kannateltuna, nainen pääsi sisälle asuntoonsa lukitsemattoman parvekkeen oven kautta. Hän oli unohtanut avaimensa keittiön pöydälle!
Muistan myös olleeni tilanteessa, jossa jääkaapille on tarvittu toista sisäänkantajaa. Onneksi tunsin silloin edes tämän yhden rouvan jo sen verran hyvin, että kehtasin pyytää häntä jääkaappia kantamaan.
Sitten naapuri muutti ja jälleen apuni oli tarpeen, kun entiset naapurit hakivat lukollisesta varastosta pyöränsä jälkijättöisesti.
Naapuri on usein läsnä ja lähellä silloin, kun joku meistä tarvitsi pientä apua jossain asiassa. Koimme naapurin kanssa myös monet hyvät juttuhetket ja kävelyretket.
Avun pyytämiseen on meillä monia estoja, sillä sitkeässä elää myytti yksin pärjäämisen hyveellisyydestä. Se on peruja kenties sotien ajoilta tai vieläkin kauempaa.
Muistuttaisin kuitenkin, että jo tuolloin pärjääminen perustui yhteisön voimaan ja naapureiden auttamiseen. Jo burn out -kulttuurikin sen kertoo: yksin sinnittelemisessä ei ole mitään jaloa.
Monissa naapurustoissa on jonkinlainen keskusteluyhteys, mutta niissä kaivataan lisää kevyttä jutustelua, tekemistä ja tutustumista naapureiden kanssa.
Naapurustoista on löytynyt, jos minkälaista osaamista sähkötöistä autokyyteihin ja työkalulainoihin.
Yhteisöllisyyden virittämiseen tarjotaan nyt meille oululaisille ilmaista valmista aloituspakettia Auttava yhteisö -hankkeesta.
Monet ovat todenneet tyytyväisinä Auttavaan yhteisöön liittymisen lisänneen hyvää henkeä naapurustossa. Mukaan liittyneissä naapurustoissa nousee keskusteluun sellaisia tarpeita ja taitoja, joita ei muuten olisi tullut puheeksi välttämättä koskaan.
Auttavassa yhteisössä naapurit tulevat tutuiksi. Vuorovaikutuksesta tulee entistä helpompaa, kun hankkeessa julistetaan naapurustoon yleinen lupa pyytää vastaanottaa ja tarjota apua. Myös tervehtimisestä tulee enemmän sääntö kuin poikkeus.
Monessa naapurustossa on tutustuttu hankkeen piirissä naapureihin ja pelataan jo täyttä häkää pihapelejä ja pidetään grilli-iltoja.
Seniorit ovat saaneet apua teknisten laitteiden käyttämiseen. Naapurustoista on löytynyt, jos minkälaista osaamista sähkötöistä autokyyteihin ja työkalulainoihin. Ihmiset ovat saaneet tietää, ketä naapurissa asuu.
Naapuriapukin pyörii Auttavan yhteisön käynnistämisen jälkeen kuin itsestään. Jos kiinnostuit yhteisöllisyyden lisäämisestä naapurustossasi, löydät Oulun kaupungin verkkosivuilta, hankkeen omilta nettisivuilta, lisätietoa ja yhteystietomme.