Lotta Leinonen: Ylioppilaskunta vaatii tulevaisuuteen katsovaa päätöksentekoa

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Lotta Leinonen tuo kirjoituksessa esille ylioppilaskunnan tuntoja yliopiston tulevaisuudesta.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun yliopiston kampusten tulevaisuuden päätökset ovat käsillä, ja ylioppilaskunta vaatii asiaan ratkaisua. Arvostamme nykyisen Linnanmaan kampuksen historiallista ja arkkitehtuurista merkitystä, mutta nykyisissä tiloissa ei sellaisenaan voida jatkaa. Linnanmaan kampuksen tilat eivät vastaa kasvavia laadukkaiden tilojen tarpeita terveysturvallisuuden, teknisten valmiuksien ja ympäristötekijöiden osalta.

Tilat kaipaisivat mittavaa uudistamista esimerkiksi sisäilman parantamiseksi. Kaikkia tiloja ei voida kuitenkaan edes remontoimalla saada tyydyttävään kuntoon, kuten WSP:n raportista käy ilmi. Remontteja on tähän mennessä jo tehty Linnanmaan kampuksella, mutta esimerkiksi eräällä vastakunnostetulla käytävällä on ollut ämpäreitä, kun katosta on tullut vesi läpi. Kustannusnäkökulmasta nykyisten tilojen vuokrataso on erittäin korkea, ja remontointi nostaisi sitä entisestään. Myös lämmityskustannukset ovat hurjat suuressa rakennuksessa, jossa käytävätilaa on paljon.

Nykyajan yliopisto-opiskelu on muuttunut valtavasti vuosien saatossa, ja viimeisimpänä koronapandemia on lisännyt merkittävästi hybridiopetuksen hyödyntämistä. Se aiheuttaa lisävaatimuksia myös tilojen suhteen, mihin kaikki vanhat tilat eivät taivu. Opiskelijat tarvitsevat huomattavasti nykyistä enemmän rauhallisia itsenäisen opiskelun tiloja osallistuakseen erilaisille luennoille päivän aikana. Niitä on tällä hetkellä vain muutamia.

Elinvoimainen yliopisto on tärkeä asia niin yliopistoyhteisölle kuin kaupungin imagollekin, ja se tuo alueelle asukkaita ja veronmaksajia.

Nykyajan rakentamisella uudisrakennukset voitaisiin tehdä kestävällä tavalla ja saavuttaa hiilineutraalit kampustilat. Opiskelijamäärät sekä tutkimuksen ja opetuksen laatu täytyy pitää korkealla tasolla, ja sen vuoksi tilaratkaisuissa täytyy ottaa myös kustannusasiat huomioon. Uudisrakentaminen tulee pitkällä aikavälillä halvemmaksi, kuin jatkuva peruskorjaaminen. Elinvoimainen yliopisto on tärkeä asia niin yliopistoyhteisölle kuin kaupungin imagollekin, ja se tuo alueelle asukkaita ja veronmaksajia.

Yhteisöllinen opiskelijakulttuuri on Oulun rikkaus, ja siitä täytyy pitää huolta. Opiskelijat haluavat olla osana muutosten suunnittelussa. Kampustilat ovat tärkeitä laadukkaan oppimisen ja monipuolisen opiskeluarjen kannalta. Yliopiston täytyy vastata opiskelijan tarpeisiin ja taata parhaat opiskelumahdollisuudet.

Ylioppilaskunta toivoo kaupunginvaltuustolta tulevaisuuteen katsovaa päätöksentekoa. Nykytilan säilyttäminen ei ole vaihtoehto: tarvitsemme ratkaisun, millaisessa yliopistossa saamme jatkossa opiskella.