Korjaaminen kannattaa! Folkverstan-hankkeen päättäjäisiä vietetään tänään Myllyojan asukastuvalla

Folkverstanin työpajoissa on opeteltu esimerkiksi polkupyörän korjaamista ja huoltoa. Kuva: Mostphotos

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu on ollut parin vuoden ajan mukana Pohjola-Nordenin ja Föreningen Norden-Norrbottenin Folkverstan-hankkeessa, jonka päämääränä on ollut luoda kohtaamispaikkoja, joissa kuntalaiset voivat korjata arjen hyödykkeitään tee-se-itse-periaatteella. Oulun lisäksi mukana ovat olleet Bodenin, Luulajan ja Haaparannan kaupungit.

Folkverstan-hanke loppuu syyskuun lopussa, ja Oulun osalta sen päättäjäisiä vietetään tänään Myllyojan asukastuvalla kello 12–17.

Hankkeessa on todettu, että vaikka käytetyn tavaran ostaminen on sekä Suomessa että Ruotsissa suosittua, korjaaminen on edelleen harvinaista, niin itse kuin ammattilaisten avulla.

Tapahtuman ohjelmaan kuuluu muun muassa klo 14 Tuumasta tekoihin -verkko-oppaan esittely. Opas on tarkoitettu kunnille inspiraatioksi, kuinka toteuttaa korjaamisen kohtauspaikkoja asukkaille. Tuumasta tekoihin -oppaassa kerrotaan muun muassa Kiertokaaren, Keke-keskuksen ja Honkapirtin toiminnasta Oulussa sekä Iin kunnan ilmastotyöstä.

Kehittäjäopettaja Eemil Alanne Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluista kertoo oppaassa, kuinka Oulussa toteutettiin aiheeseen liittyvä oppimishanke peruskouluissa.

”Halusimme luoda peruskoulun oppilaille mielekkään tavan, jolla he voivat oppia kestävästä kehityksestä, kestävästä kuluttamisesta ja kiertotaloudesta. Yhdessä Folkverkstan-hankkeen kanssa kehitimme oppimishankkeen eri ikäryhmille, jossa haastoimme oppilaat keskustelemaan kestävämmästä tulevaisuudesta ja löytämään ratkaisuja siihen”, Alanne kertoo.

”Nuorilla on usein muita ratkaisuja kuin aikuisilla – jotta kuunnelkaa! Nuorten ideat voivat yllättää teidät.”

Folkverkstan-hankkeen merkeissä järjestettiin esimerkiksi yhteistyössä Oulu-opiston ja Kellon koulun kanssa työpaja, jossa osallistujat saivat apua työvälineidensä, kuten moottorisahojen ja trimmereiden, kunnostamisessa kesää varten. Haukiputaan lukiossa järjestetyissä työpajoissa taas oppilaat saivat joko pidentää suosikkivaatteensa ikää tai huoltaa pyörän kesää varten.

Folkverstan-hankkeen päätöskekkerit Myllyojan asukastuvalla (Jokivarrenpolku 5) perjantaina 26. elokuuta klo 12–17.