Kolme päivää lapsen koronatestistä

Näkökulman kirjoittaja, Laura Paloheimo, työskentelee kolmen lapsen äitinä ja viestintäpäällikkönä hyvinvointipalveluissa.
Nuha ja yskä alkoivat päiväkodeissa, kouluissa ja harrastusryhmissä ennen kuin elokuu ehti kulkea loppuun. Mutta mistä tietää, sairastaako lapsi syysflunssaa vai itseään koronaa? Oireista sitä kun ei saata päätellä.
Testiin on siis mentävä yhden nuhaisen ja toisen yskäisen kanssa. Tiktokissa nähtyjen asiapitoisten videopätkien jälkeen lasten saaminen testattavaksi osoittautuu haastavaksi. Onneksi kärsivällisyyttä, suostuttelua ja uhkailua on opeteltu tässäkin perheessä useita kuukausia viime keväänä.
Seuraava haaste on testiajan saaminen: yli 10-vuotiaille aikaa ei voi varata netissä, ellei heillä ole omia pankkitunnuksia. Myöskään Omaolon koronaoirearvio ei sovellu lapsille. Siispä soitto koronaneuvontaan ja takaisinsoittopyyntö heti aamulla.
Ystävällinen sairaanhoitaja soittaa takaisin puolen tunnin päästä. Saamme ajat iltapäivälle ja hyvät ohjeet Kontinkankaan näytteenottoon saapumiseen. Maskiin sonnustautunut vartija ottaa meidät vastaan hyvinvointikeskuksen takapihalla. Kädet desinfioituina ja maskit naamalla pääsemme käytävälle odottamaan.
Pian meidät kutsuu sisään avaruusasuun pukeutunut hoitaja, joka lujasti mutta lempeästi ohjaa istumaan lapset, joista toinen suunnittelee ikkunasta pakenemista.
Tikku sieraimeen ja toiseen. Molemmilla tulevat vedet silmiin ja toinen vähän kakoo, mutta kummankaan mielestä se ei ihan niin kamalaa ollutkaan.
Positiivisesta näytteestä luvataan soittaa, muuten tulokset saa joko soittamalla omaan hyvinvointikeskukseen tai kysymällä niitä Oulun Omahoidon chatilla. Tulokset luvataan 1–5 päivässä.
Viikonlopun jälkeen kirjaudun Omahoitoon ja jään chat-jonoon. Pian saan vastauksen toisen lapsen negatiivisesta tuloksesta. Toisen negatiivinen tulos varmistuu seuraavana päivänä. Koronaa ei siis ollut ja flunssatkin ovat menneet ohi – tältä kertaa.
THL:n uudet ohjeet selkiyttävät lasten testausta. Tulokset saa jatkossa tekstiviestillä. Positiivisesta tuloksesta eli koronavirustartunnasta soitetaan jatkossakin. Ohjeisiin voi tutustua kaupungin sivuilla: ouka.fi/korona.
Laura Paloheimo
Kirjoittaja työskentelee kolmen lapsen äitinä ja viestintäpäällikkönä hyvinvointipalveluissa.