Kalle Nurminen tarjoilee oululaisille yllätyksellistä silmäkarkkia – yksityisnäyttely avautui Galleria 5:ssä

Lavastaja ja taitelija Kalle Nurminen vie katsojan teoksissaan matkalle - joskus mielikuvitukseen, tässä työssä Las Palmasin rantakadulle. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime vuoden toukokuussa Oulun teatterin henkilökunta oli lomautettuna koronan vuoksi. Demokratia –teos oikeastaan lähti siitä liikkeelle – taiteilija Kalle Nurmisella olikin yhtäkkiä joutilasta aikaa ja iltakävelyllä vastaan tuli kiinnostava vitriini.

“Muualla matkustellessani, varsinkin katolisissa maissa, vastaani oli tullut kaupunkialttareita, jotka kiehtoivat minua. Ajattelin, että tähän kohtaan sopisi jotain yllätyksellistä ja aloin selvitellä, kuka vitriinin omistaa”, Nurminen taustoittaa Demokratian syntyä.

Kävi ilmi, että pienellä vitriinillä on monta omistajaa. Se kuuluu Kiinteistö osakeyhtiö Rotuaarin Porttiin ja vitriinin omistavat kolme säätiötä: Tauno Tönningin säätiö, Oulu yliopiston tukisäätiö ja Oulun läänin talousseuran maataloussäätiö. Nurminen teki luonnostelmat vitriiniin suunnittelemastaan työstä ja sai säätiöiltä vitriinin käyttöönsä.

“Kun Oulun valinta vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi ratkesi, loin sen positiivisen hengen innoittamana teokseen eurooppalaisen, art deco -tyylisen näyttämön. Oulun kaupungintalo on teoksen keskiössä ja sitä ympäröi kaupungin historia”, Nurminen kertoo.

Oodi demokratialle

Kuvitteellinen mielenilmaus onkin tarkkanäköinen kuvaus ajasta: mielipiteet voisi olla Mannerheimintieltä – vain sauna puuttuu

Kaupungintalon edessä on käynnissä mielenosoitus ja erilaiset hahmot vaativat kylteissään osin ristiriitaisiakin asioita. Teos on tekijänsä mukaan ylistyslaulu demokratialle, mutta myös muistutus meille kaikille, että kannamme demokratian toimivuudesta vastuun. Teos valmistui lukemattomien työtuntien jälkeen sopivasti Lumo Light Festivaalille marraskuussa ja on ihastuttanut ja ihmetyttänyt ohikulkijoitaan siitä lähtien.

“Teos on minun lahjani kaupunkilaisille. Ouluun sopii mielestäni tällaiset yllätykset kaupunkiympäristössä”, Nurminen toteaa.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka pitkään teos on vitriinissä – ainakin toistaiseksi ja taiteilijan puolesta mahdollisimman pitkään. Mikäli mielii nähdä Nurmisen kädenjälkeä enemmän, on suunnattava Hallituskadulle Galleria 5:een, jossa Nurmisella on yksityisnäyttely 27. Helmikuuta asti.

Estoitta mielikuvitusmatkalle

Nurmisen töissä maailma on hieman tummasävyinen, jopa dystooppinen. Monumentaaliset teokset lähtevät rakentumaan vaikka pyykkikorista tai muovisesta kuormalavasta.

“Olen antanut itselleni luvan leikkiä ja antaa mielikuvituksen lähteä laukalle – kai sitä jotenkin vanhemmiten päästää irti eikä enää aseta rajoja itselleen. Nuorempana pidin teatterityön ja oman taiteeni enemmän erillään, mutta nyt olen huomannut, että ilman lavastajan työtä töistäni puuttuisi tarinan kerronta”, Nurminen miettii.

Nurmisen teoksissa sekoittuvat uskonnot, tyylisuunnat ja materiaalit tyylikkäästi keskenään, mutta ainakin Galleria 5:ssä esillä olevista töistä voi havaita, että eläimillä on oma erityinen roolinsa Nurmisen taiteessa.

“Monissa uskonnoissa ihminen on usein nostettu pyhälle paikalle, mutta haluan töissäni nostaa eläimet niille paikoille. Ehkä kuvaan sellaista mielikuvitusaikaa, jossa maailmat ovat sulautuneet ja ihmisen paikan onkin vallannut eläimet. Eläimet ovat nousseet estradille vallan linnakkeisiin”, Nurminen pohtii.

Matkamuistoja maailmalta

Nurmisen teoksien maailma voi olla mielikuvituksen tuotetta, mutta teokset itsessään vievät Nurmisen paikkoihin ja maihin, missä hän on matkustellut.

“Töitä tehdessäni lähden jonnekin maailman kolkkaan, Japaniin tai Roomaan. Viimeisin näyttelyyn valmistunut työ on muisto Las Palmasista. Löysin sieltä aivan upean pienen uskonnollisen kaupan, jossa myytiin askartelutarvikkeita. Ostin melkein kaupan tyhjäksi palmuista ja muutama löysi paikkansa myös tämän näyttelyn teoksiin. Saan paljon materiaaleja lahjoituksena tai tuon materiaaleja ulkomailta, Suomestahan ei enää oikein askartelukauppoja löydy”, Nurminen pahoittelee.

Oman taiteen tekeminen tuo sopivasti vastapainoa Nurmisen päivätyölle Oulun teatterin lavastajana, jossa työ on mitä suuremmissa määrin yhteistyötä muiden kanssa. Teatterin lavastustöissä Nurmisen loihtimia estradeja löytyy vielä hetken ohjelmistossa esitettävä Kaboom ja kuvittelun voima ja 4. maaliskuuta ensi-iltansa saava musikaali Billy Elliot. Omalla työhuoneellaan Nurminen voi keskittyä hyvään musiikkiin ja teostensa työstämiseen – ne vaativat tekijältään paljon aikaa ja omaa rauhaa.

“Kai tämä on tällaista ikäiselleni miehelle sopivaa pienoisrautateiden rakenteluun verrattavaa meditaatiota”, Nurminen nauraa.  

 

Tulevaisuus auringon alla

Nurminen on päässyt urallaan tekemään kiinnostavia töitä lavastajana ja taitelijana, mutta muutamia haaveita on vielä mielessä muhimassa.

“Animaatiota haluaisin vielä joskus tehdä, mutta minulla ei oikein ole alaan kontakteja”, Nurminen harmittelee.

Nurminen kaipaa myös leudompaan ilmanalaan ja isompien tilojen pariin.

“Olisi kiinnostavaa tehdä isompia interiöörejä – vaikka jokin ravintola tai muu julkinen tila. Jos voittaisin Euro Jackpotissa, hankkisin kyllä Espanjasta jonkin hallin ja kokoaisin mukavan työryhmän, jonka kanssa alkaisimme synnyttämään tilaan jotain kiinnostavaa”, Nurminen visioi.

Tulevaisuus hymyilyttää taitelijaa – kun mielikuvituksen on kerran päästänyt laukalle, ei koskaan tiedä minne päätyy.

Oulussa ei kieltämättä ole Espanjan leutoa ilmastoa, mutta tyhjiä tiloja Nurmisen vallattavaksi kyllä löytyy – toivottavasti sellaiseen tarjoutuu mahdollisuus vaikka Oulu 2026:n teoksena.

Helmikuun loppuun asti Nurmisen työt ovat vallanneet Galleria 5:n Hallituskadulla. Näyttely on avoinna yleisölle ke–pe klo 12–18 ja la–su 12–16.