Joni ja Janne Pekkalan Korpirock kajahtaa kerran kesässä, kerran talvessa – kaikki lähti sattumoisin liikkeelle läksiäisbileistä

Parturina työskentelevä Joni Pekkala (vas.) ja hänen kokki-veljensä Janne Pekkala odottavat Korpirock Winteriin vieraita Tanskasta asti. Kuva: Emilia Tiitto

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Noin kymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta sijaitsee Korvenkylä, joka edustaa veljesten Janne ja Joni Pekkalan lapsuuden maisemia. Viime vuosien saatossa Pekkalan pihapiirissä on luotu uudenlaisia muistoja.

”Vuonna 1998 Joni ja hänen vaimonsa olivat muuttamassa Korvenkylältä Lahteen, ja heidän tehdessään lähtöä tajusimme, että läksiäisbileet jäivät pitämättä. Päädyimme pitämään ne isän pihalla, missä nykyäänkin Korpirock kesäisin järjestetään”, Janne Pekkala muistelee.

Veljekset ystävineen leikkivät, että läksiäisbileet olivat festarit. Puolenyön aikaan paikalle saapuivat poliisit, jotka kaiken turvalliseksi todettuaan joivat kahvit ja lähtivät.

”Seuraavana vuonna meillä oli oikeat luvat ja yli 200 ihmistä paikalla.”

Yhteistyössä nuorisoseuran kanssa

Korvenkylällä toimii aktiivinen, yli satavuotias nuorisoseura, jonka aktiivinen jäsen Korvenkylälle paluumuuttanut Joni Pekkala on. Pekkalan pojat kuvailevatkin kyläyhteisöä tiiviiksi ja toimivaksi.

”Nuoruusvuosinani 70–80-luvulla seurantaloa pidettiin kummitustalona. Myöhemmin tuli kuitenkin hyvä boogie ja seura aktivoitui talkootyön myötä”, Janne Pekkala, joka toimi seuran ensimmäisessä diskossa dj:nä, kertoilee.

Nykyään kylän nuorisoseura järjestää säännöllisesti toimintaa lapsille ja aikuisille, mistä esimerkkinä harrastajateatteri.

”Nuorisoseuralla on kuitenkin toisinaan rahasta pulaa, joten kehitimme festareista yhteistyöprojektin: seura auttaa Winter Festien järjestämisessä ja saa festivaalitulot toimintaansa. Festivaalit ovat heille taloudellisesti tärkeä tapahtuma”, Pekkalat selventävät.

Kepa Härkönen ja Janne Pekkala viihdyttivät yleisöä Korpirock Winterissä viisi vuotta sitten. Kuva: Elmo Salmi

Esiintyjiä jonoksi asti

Tulevana lauantaina Korvenkylällä kajahtaa jo liki kahtakymmenettä kertaa Korpirock Winter -festivaalit. Veljeksistä Janne on vastannut ohjelman suunnittelusta ja äänentoistosta, kun taas Joni on hoitanut buffetin ja VIP-asiat kuntoon. Esiintyjäkattausta suunnitellessaan Pekkalat käyttävät apunaan omia verkostojaan.

”Ollessani kymmenisen vuotta Nelivitosen jami-isäntänä Oulun muusikot tulivat tutuiksi. Lisäksi meillä on useita soittajakaiffareita mukana talkootyössä”, Janne Pekkala paljastaa.

Koska oman paikkansa festarikentältä löytänyt Korpirock on jo useiden muusikoiden tiedossa, kehtaavat Pekkalat lähestyä isompiakin esiintyjiä ohjelmaa laatiessaan.

”Viime vuosina meillä on ollut runsauden pulaa bändeistä, mistä saa olla kiitollinen. Meille on tärkeää, että bändit haluavat tulla esiintymään.”

Tällä kertaa talvitapahtumassa kuullaan oululaista blues-musiikin orkesteri Bluesbirdia, instrumentaalista kitaramusiikkia Kepa Härkösen esittämänä ja beatrockia Harri ja Haudankaivajat -yhtyeeltä. Oululaista vahvistusta iltaan tuovat suomenkielistä pop-rockia esittävä Rakas Paheeni -bändi sekä neitsytkeikkansa Korpirock Winterissä pitävä Suzie Peach & the Peepers.

Aikoinaan Korpirockit olivat ainoat festarit Suomessa, jonne bändit maksoivat päästäkseen esiintymään. Maksu oli sisäpiirivitsi, sillä hintaa sillä oli vain viisi markkaa. The Fabulous Empty Pockets nähtiin festareiden pääesiintyjänä useita kertoja. Kuva: Emilia Tiitto

Maalaisromanttiset rokkijuhlat

Kesän festivaalit ovat piknik-teemalla suunniteltu koko perheelle, kun taas talvella paikalle saapuvat vain vanhemmat. Vaikka Korpirock Winter on anniskeluoikeuksineen ja ikärajoineen aikuisille, on festarit ajoitettu niin, ettei kenenkään tarvitse valvoa aamuyöhön.

”Festareille on bussikuljetus, joka lähtee Rotuaarin lavan takaa ja palaa samaan paikkaan takaisin. Bussissakin on esiintyjä, ja ainakin aikaisemmin tunnelman on kerrottu olevan matkan aikana mahtava.”

Pekkalat eivät ole halunneet keksiä tapahtumaan ohjelmaa väkisin, jottei maalaisromanttinen fiilis katoa.

”Korpirockista on turha odottaa vanhan liiton tansseja, sillä kyse on rytmimusiikkia soittavista rokkijuhlista. Ilmassa on kuitenkin maaseudun romantiikkaa, eikä kukkamekot haittaa talvellakaan.”

Järjestäjät toivovat paikalle paria sataa kävijää. Tarkkaa arviota on kuitenkin vaikea heittää, sillä tapahtumaan saa saapua oman aikataulun mukaan.

Vakituisia vieraita ja koko kylän tunnelmaa

Korpirock-festareista on kehkeytynyt vuosien saatossa koko kylän juhla.

”Eräs kävijä oli ekaa kertaa mukana 15-vuotiaana ja on nyt 40-vuotias. Samanlaisen kierron huomaa siinä, että alkuvuosina vanhempiensa kanssa festareilla olleet lapset tulevat nyt omien lastensa kanssa.”

Tärkeässä roolissa ovat talkoolaiset, joilla jokaisella on oma roolinsa tapahtuman onnistumisessa.

”Emme voi, emmekä halua lopettaa festareiden järjestämistä. Saamme virtaa talkooporukasta, jossa on monia eri alan ammattilaisia”, veljekset tuumaavat.

Festareiden ei ole tarkoitus tulevaisuudessa muotoutua isommaksi tapahtumaksi, jotta hohto ei katoa.

”Paras fiilis syntyy siitä, kun näkee ystävillä olevan hauskaa. Aina kuulee sanottavan, että Korpirockissa on hyvä tunnelma, vaikka totuus on se, että ihmiset itse tekevät sen.”