Asunnottomien yötä vietetään Rotuaarilla paneelikeskustelun ja musiikin merkeissä

Asunto on perusoikeus. Tästä muistutetaan maanantaina 17. lokakuuta Rotuaarin tapahtumassa kello 14 alkaen. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tämän vuoden teema ”Tulevaisuus ilman asunnottomuutta” haastaa pohtimaan tulevaisuuden ratkaisuja asunnottomuuden poistamiseksi. Helsingin päätapahtuman lisäksi järjestetään paikallisia tilaisuuksia eri puolilla Suomea ja Oulussa tapahtuman virallisen osuudet alkavat kello 15 kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hännisen avauspuheenvuorolla.

Sen jälkeen noin kello 15.30 alkaa dialoginen paneelikeskustelu, jossa pohditaan asunnottomuutta eri näkökulmista. Amira Bushnaiefin vetämään paneeliin osallistuvat Verto-, Katuklinikka- ja Aste-hankkeet, Kenttätien palvelukeskus ja kokemusasiantuntijat Liisa Kytömäki ja Arvi Kestilä.

Lisäksi tapahtumassa kuullaan Markus Pätsin ja muiden oululaisten muusikoiden esityksiä. Illan päätteeksi kello 18.30 esiintyy tuliryhmä Tulikukka. Juontajana toimii Maya Korpela.

Yli 100 sai kodin Oulussa

Oulussa on viimeisen kahden vuoden aikana tuettu asunnottomia nuoria Aste-hankkeen kautta. Rotuaarilla palveluesimies Katja Karppinen kertoo asunnottomien tilanteesta Oulun kaupungin päihdepalvelujen näkökulmasta.

Syyskuussa päättyneen hankkeen kohderyhmänä olivat vakavasti päihdeongelmaiset asunnottomat oululaisnuoret, jotka olivat kokonaan palvelujen tavoittamattomissa. Verkostomainen yhteistyö eri toimijoiden kanssa jatkuu kaikenikäisten asunnottomien hyväksi. Ratkaisuja on olemassa, kun niitä etsitään yhteistyöllä.

”Aste-hankkeen aikana 116 ihmistä sai itselleen kodin hankkeen työntekijöiden avulla. Selkeästi suurin osa asunnoista saatiin normaalista asuntokannasta tavanomaisilla vuokrasopimuksilla yksityisiltä vuokranantajilta. Jatkossa yhteistyötä eri vuokrataloyhtiöiden kanssa tulisi tehdä enemmän ja saada siten myös voittoa tavoittelevat isot vuokranantajat asunnottomuustyön talkoisiin mukaan. Tärkeää on myös turvata apua tarvitseville tuki itsenäiseen asumiseen ja pääsy mielenterveys- ja päihdepalvelujen piiriin”, Katja Karppinen kertoo.

Oulun oman Asunnottomien yön tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulun kaupungissa toimiva päihdetyön verkosto, johon kuuluvat muun muassa Oulun kaupungin päihdepalvelut, A-klinikkasäätiön Katuklinikka-hanke, Nuorten Ystävien Verto, Ehyt ry, Oulun A-Kilta ry, A-kiltojen liitto, Oulun ev.lut seurakunnat, Suojatupa ry, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Vuolle Setlementti/Via Vis väkivaltatyö, Osna ry ja SPR Oulun piiri.

Asunnottomien yö on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisliike, jossa on mukana eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja muita toimijoita. Asunnottomien yö muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi.