Anne Ståhle-Kanniala taltioi koronarokottajia työssään – syntyi sarja akvarellimaalauksia, joita riittää näyttelyksi asti

Liki vuoden rokottajana työskennellyt Anne Ståhle-Kanniala löysi covidin ankeuttaman elämän keskeltä inspiraation taiteeseen kollegoistaan. Värien täyttämät akvarellit ovat kunnianosoitus sairaanhoidon ammattilaisia kohtaan. Kuvat: Sanna Krook

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kun Anne Ståhle-Kanniala jäi eläkkeelle sairaanhoitajan työstään Oulun vankilasta huhtikuussa 2021, oli Covid-19:n aiheuttama pandemia mutkistanut ihmisten elämää jo vuoden. Ystäviä ja ihmisiä ylipäätään oli hankala kohdata ja eläkkeelle siirtymisen myötä ympäriltä katosi myös työyhteisö.  

“Olen aika aktiviinen ihminen ja kaipasin tekemistä, siksi pestauduin rokottajaksi. Aloitin 19. huhtikuuta ja olen ollut töissä siitä lähtien. Rokottajana sain enemmän, kuin pelkästään työyhteisön ympärilleni – olen saanut täällä ihania uusia ystäviä”, Ståhle-Kanniala iloitsee.  

Ståhle-Kanniala kokee myös tärkeäksi, että voi olla mukana taistelemassa yhdessä muiden terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa pandemiaa vastaan. 

“Eihän tällaista montaa kertaa ole Suomen historiassa ollut, että massarokotetaan koko kansa läpi. Halusin olla mukana tässä ja antaa oman työpanokseni, että tämä tauti päihitetään”, Ståhle-Kanniala toteaa. 

Taide antaa voimaa omaan työhön

Ståhle-Kanniala on ollut kiinnostunut piirtämisestä ja maalaamisesta läpi elämänsä, mutta tie oman näköiseen tekemiseen on syntynyt pikkuhiljaa, taideopintojen ja sieltä saadun rohkaisun kautta. Taiteen hyvinvointivaikutukset hän allekirjoittaa omakohtaisen kokemuksensa kautta. 

“Taide antaa minulle voimaa tehdä työtäni ja kohdata ihmisiä. Vankilauralla ollessani ihmisten tarinat olivat rankkoja ja ne lähtivät kotiin mukaan, tulivat uniinkin, ei sille mitään voinut. Lähdin sitten opiskelemaan taideaineita ensi Vuolle opistoon ja sitten Lapin yliopistoon vuonna 2017. Ajattelin, että sen avulla jaksaisin työurani loppuun. Maalaaminen on minulle meditatiivista, työpöydän äärellä rauhoittuu ja voi keskittyä johonkin ihan muuhun”, Ståhle-Kanniala pohtii. 

Vaikka Ståhle-Kanniala ei koe koronarokottajan työtä raskaana, on hän joka päivä rauhoittanut aikaa piirtämiseen ja maalaamiseen tunnin tai pari työpäivän päätteeksi.  

“Keväällä istuin töiden jälkeen kotitalon terassilla ja aloin hahmottelemaan rokottajia piirtämällä.   Koin tärkeäksi taltioida tätä ajankuvaa, ihmisiä ja paikkoja. Sitten persoonat alkoivat elämään ja nyt töitä on 30 ja niitä tulee koko ajan lisää”, Ståhle-Kanniala naurahtaa.  

Maalattavia hänelle riittää, sillä Oulun kaupunki on järjestänyt rokotuksia kohta vuoden erilaisissa pop-up pisteissä sekä massarokotuksia Ouluhallissa ja Limingantullissa. Rokottajia on osa-aikaisena töissä 40 ja yksityisen palveluntarjoajan kautta ostettuna 20.  

“Ei ole tarvinnut rekrytoinnista huolehtia, sana on kiirinyt eläkeläisten keskuudessa ja ammattitaitoisia rokottajia on löytynyt tarpeisiimme hyvin. Joukossa on laaja ikähaarukka, vanhin rokottajistamme on 75-vuotias”, palveluesimies Päivi Rintasaari Oulun kaupungin hyvinvointipalveluista kertoo. 

Kunnianosoitus kollegoille 

Ståhle-Kannialan akvarelleihin on tallentunut ajankuva terveydenhuollon ammattilaisista pandemian keskellä.

Ståhle-Kanniala on päässyt havainnoimaan koko rokotusprosessin eri vaiheet, sillä hän on ollut mukana eri työpisteillä: valmistellut rokotteita, rokottanut asiakkaita, ohjannut ja neuvonut. Työpisteet ovat vaihdelleet Ouluhallista Limingantullin rokotuspisteeseen, Ideaparkin hyvinvointipisteestä Valkean kesäkadulle. Työpäiviin on mahtunut monta kohtaamista, mutta erityisen lämpimästi Ståhle-Kanniala puhuu työtovereistaan. 

“Rokotusporukka on ihan mahtava! Harvoin pääsee tekemään töitä tällaisessa sakissa, jossa ikäjakauma on niin laaja, nuorista yli 70-vuotiaisiin. Kun katson, kuinka pirteitä nämä meidän vanhimmat rokottajat on, ajattelen, että haluan pysyä noiden kelkassa mukana”, Ståhle-Kanniala kiittelee.   

“Koko covid on minusta niin läpeensä pureskeltu, kaikki ollaan siihen niin tympääntyneitä, että se on vienyt kaikki väritikin. Maalauksiin hain juuri sitä, että saisin värit takaisin. Haluan, että tämä meidän sairaanhoitajien työ jää talteen ja mieliin – työni ovat kunnianosoitus meidän ammattikuntaa ja kollegoitani kohtaan”, hän jatkaa.  

Ståhle-Kannialan aikaisempia töitä on ollut näyttelyissä esillä, viimeksi MABD-galleriassa. Covidin ja rokotehoitajien innoittama teossarja on tarkoitus saada myös yleisön eteen, mutta mielessä on ehkä jotain muuta, kuin perinteinen näyttely galleriatilassa.  

“Covid on koskettanut meitä kaikkia, jotenkin nämä teokset sopisivat esille sellaiseen tilaan, jossa myös mahdollisimman moni ne pääsisi katsomaan”, Ståhle-Kanniala pohtii.  

Ensin on kuitenkin hoidettava varsinainen työ, rokotettava mahdollisimman moni.  

Ståhle-Kannialan kollegoineen löytää Oulun kaupungin rokotuspisteiltä