ALUEVAALIT 2022: Mikko Viitanen 395: Pidetään Oulun sote-kiinteistöt omassa omistuksessa

Kaupunginvaltuutettu Mikko Viitanen (vas.) on ehdolla tammikuun aluevaaleissa 2022.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Konsernijaoston esityslistalla oli ennen joulua esitys kaupungin sote-kiinteistöjen asettamisesta myyntiin yksityisille kiinteistösijoittajille. Myytävien kiinteistöjen joukossa oli muun muassa Kontinkankaan, Tuiran ja Kiimingin hyvinvointikeskukset, Intiön hoivakoti, kaupunginsairaala ja pysäköintitaloja. Esitys jätettiin pöydälle, jotta voidaan harkita vaihtoehtoja.

Hyvinvointialueen on tarkoitus vuokrata kiinteistöt 3+1 vuoden vuokransopimuksella kaupungilta. Kaupunki voi senkin jälkeen toimia vuokranantajana, jos se yhtiöittää kiinteistöt. Kaupungin sote-kiinteistöt on rakennettu palvelujen tuottamiseen. Niiden sijainti on tarkoin harkittu palvelujen kannalta.  Ei ole syytä epäillä, etteivätkö kiinteistöt palvele myös hyvinvointialuetta. Monet kiinteistöt ovat melko uusia. Hyvinvointialueen ja Oulun yhteistyön tulee sujua saumattomasti hyvinvointialueen käynnistymisen onnistumiseksi.

Yhtiöittäminen on helposti toteutettavissa myymällä kiinteistöt kaupungin omistamalle Potential Toimitilat Oy:lle. Tällöin sote-kiinteistöt siirtyvät kaupungin taseesta yhtiön taseeseen. Kaupunki saa kiinteistöjen käypää arvoa vastaavan korvauksen, jonka voi käyttää vaikka velkojen lyhentämiseen. Tällä mallilla Tampere myi viime kesänä 49,7 miljoonalla eurolla kiinteistöjä omalle kiinteistöyhtiölleen. Oulun konsernijohtaja sen sijaan hakee mallia Turusta, joka luopui sote-kiinteistöistä myymällä ne yksityiselle kiinteistösijoitusyhtiö Hemsölle. Sen pääomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto. Turku perusteli ratkaisua heikolla taloustilanteella ja mittavilla investointitarpeilla.

Suunnitelma myydä sote-kiinteistöt yksityisille sijoittajille jatkaa lyhytnäköistä yksityistämislinjaa, jota valtuuston enemmistö toteutti myydessään työterveysyhtiö Virran ja Tilakeskuksen ateria- ja puhtauspalvelut. Hemsön kaltaiset yhtiöt eivät osta kiinteistöjä hyväntekeväisyyttään. Ne tavoittelevat hyvää tuottoa. Oulussa on Hemsöstä kokemusta Kontinkankaalla, jossa kuntoutussairaalan oston yhteydessä Hemsöstä tuli vuokranantaja aina vuoteen 2023 asti.  Se onkin Oulun ulkoisista vuokrasopimuksista kallein.

395 Mikko Viitanen (vas.)
Oulun kaupunginvaltuutettu
Kauppatieteiden lisensiaatti