Aamupalasta potkua päivään – hyvä aamiainen tukee nuoren jaksamista

Fiinu Saalasti nauttii aamiaiseksi usein puuroa. Myös marjat ja hedelmät maistuvat. Kuva: Merja Saalasti
Tutkimusten mukaan aamupalan syöminen parantaa lasten ja nuorten tarkkaavaisuutta, keskittymiskykyä sekä muistia vaativista tehtävistä suoriutumista aamupäivän mittaan. Mitä mieltä tästä väitteestä on 14-vuotias, Pohjankartanon yläkoulua käyvä Fiinu Saalasti?
”Kyllähän siinä ihan eri tavalla herää päivään, kun syö kunnon aamupalan. Eikä ole nälkä heti ensimmäisellä tunnilla. Ruokailua edeltävillä tunneilla on myös hankalaa keskittyä, jos on syönyt aamulla liian vähän tai huonosti”, hän kertoo.
Saman huomion vahvistaa myös ravitsemusterapeutti ja tutkija, FT Marja Vanhala.
”Nuorille ja koululaisille aamupala on tärkeä juuri jaksamisen ja aamunpäivän vireystilan kannalta”, hän toteaa.
Koululaisen on myös aikuista hankalampi saada syödäkseen terveellistä välipalaa, mikäli nälkä yllättää.
”Aikuinen voi helposti napata työpaikalla vaikka leivän tai pikapuuron, mutta koululla niitä hyviä vaihtoehtoja ei ole oikein saatavilla”, toteaa Vanhala. Eli aamiaisen voimin täytyy todella jaksaa lounaaseen saakka.
Kylläisenä ei myöskään herää houkutuksia hakea vähemmän terveellisiä välipaloja lähikaupasta tai koulun kahvilasta.
”Pitkällä tähtäimelle tällä voi olla vaikutuksia painonhallinnan ja rasva-aineenvaihdunnan kannalta”, Vanhala lisää.
Aamupalan syöminen tehtävä helpoksi ja maistuvaksi
Syyskuussa julkaistun, viimeisimmän THL:n koululaisten terveyskyselyn mukaan yläkoululaisten keskuudessa on yleistynyt tapa jättää aamiainen syömättä.
”Tämä on tuttua”, naurahtaa Marja Vanhala. ”Kotoa löytyy myös yläkouluikäinen tyttö”, hän lisää.
”Luulen, että meillä ja jo monilla muillakin aamun kalliit hetket menevät vielä nukkumiseen. Ja ainakin tytöillä tulee yläkouluiässä myös laittautumista ja vaatteiden valitsemista, mikä vie aikaa syömiseltä”, hän lisää.
Vanhala muistuttaakin, että vanhempien tulisi edelleen huolehtia, auttaa ja tukea yläkouluikäistä syömiseen liittyvien valintojen kanssa.
”Me vanhemmat varmaan ajatellaan jo helposti, että nuori on niin iso, että hän osaa jo itse laittaa ja huolehtia aamiaisensa. Mutta eiväthän sen ikäiset vielä ole miniaikuisia”, tuumaa Vanhala.
”Meidän aikuisten pitäisi tehdä se aamiaisen syöminen helpoksi ja maistuvaksi”, hän lisää.
Hedelmät ja smoothiet pelastavat kiireisen aamun
Yhdeksäsluokkalainen Fiinu Saalasti syö aamupalaksi tavallisesti puuroa, johon hän saa vaihtelua ja maittavuutta erilaisilla lisukkeilla.
”Koska puuro on itsessään vähän tylsää, laitan siihen vaikkapa marjoja tai pilttiä”, hän kertoo.
Kiireisiin aamuihin hän antaa vinkiksi, että pikaisen aamiaisen saa aikaan hedelmistä ja vaikkapa jugurtista. ”Hedelmät ovat niin käteviä, kun ne voi syödä nopeasti.”
Hyvän aamiaisen voi siis nauttia myös kiireessä. Samaa mieltä on Marja Vanhala.
”Smoothiet ovat myös hyvä vaihtoehto aamulla. Olen joskus tehnyt sellaisen valmiiksi, että tyttö ehtii sen juoda vaikka minuutissa ennen bussin lähtöä”, hän kertoo.
Mutta entä mitä avuksi, jos ruoka ei aamulla maistu? Kannattaako aamiaista nauttia, vaikka ei olisikaan vielä nälkä?
Fiinu Saalastin mielestä kannattaa. ”Ei minullakaan aamulla monesti ole nälkä. Mutta sitten ajattelen sitä kauheaa nälkää, mikä saattaa tulla ennen ruokailua”, hän nauraa.
Aamiaisen piristämiseksi hän suosittelee vaikkapa granolan tekemistä itse.
”Itse tehty granola on tosi hyvää. Kaupasta ostettukin on hyvää, ja samoin murot, mutta niissä on ihan kamalasti sokeria. Vaikka ne maistuisivat jugurtin kanssa, eivät ne ole yhtä terveellisiä”, Saalasti neuvoo.