Äimärautio täyttyy harvoin nähdyistä harrasteajoneuvoista lauantaina

Äimäraution raviradalle odotetaan lauantaina jopa tuhatta harrasteajoneuvoa ja viittätuhatta kävijää. Kuvat: Aki Häkkinen

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ride in Oulu Motor Meetin toinen pääjärjestäjä, vuoden 2017 oululaiseksi valittu Aki Häkkinen kertoo, että tapahtumasta on muodostunut harrasteajoneuvojen pohjoissuomalaisille harrastajille vuoden kohokohta. Koska ennakkoilmoittautumista ajoneuvoille ei ole, järjestäjillekin on aina pieni arvoitus, minkälaisia ajoneuvoja raviradalle ilmestyy.

”Homma on kasvanut joka vuosi aika hurjasti. Jengillä on kaikenlaisia ajoneuvoja omissa talleissaan, ja niillä ei välttämättä ajeta pitkiin aikoihin, mutta Motor Meetistä on muodostunut se päivä, jolloin niitä vehkeitä ulkoilutetaan ja käydään näyttämässä vähän muillekin”, Häkkinen sanoo.

Viime vuonna tapahtumaan tuli jo lähes tuhat erilaista ajoneuvoa, ja tänä vuonna saatetaan päästä jo nelinumeroiseen määrään. Häkkinen arvioi nauraen, että Äimärautiolle mahdutaan vielä.

”Ensimmäisenä vuonna meillä oli siinä kilometrin radalla kahdessa rivissä ajoneuvoja. Nyt meillä on se vihreä kenttäkin täynnä ajoneuvoja.”

Ride in Oulu Motor Meet -tapahtumassa on vuosien varrella nähty hyvin monenlaisia harrasteajoneuvoja, ja lopullinen kattaus on yllätys järjestäjillekin.

Ajoneuvojen valikoima on laidasta laitaan, ja mukana on menopelejä, joita muuten näkee lähinnä alan lehdistä.

”Siellä on itäkalustoa, rakennettuja japanilaisia, klassikko-jenkkiautoja… Ulkomailta on tullut väkeä jenkkirekkanupeilla, Norjasta muun muassa. Unkarista on tullut Trabanteilla porukkaa”, Häkkinen kertoo. Myös eri automerkkien harrastajien kerhot ovat osallistuneet tapahtumaan näyttävinä letkoina.

”Monenlaista motskaria on myös ollut, ja nyt olemme houkutelleet nuorempaa väkeä, että saataisiin rakennettuja ja tuunattuja mopoja paikan päälle. Sitä kautta saadaan tulevaisuuden harrastajia pelipaikoille, pois pahuuden teiltä ja laitteiden pariin harrastamaan”, Häkkinen kertoo. Mopoille on tapahtumassa oma palkintoluokka, ja koko perheen tapahtumaan pääsevät alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Sähkömoottoreita ei sorsita

Tulevaisuudesta puheenollen: kaikille harrasteajoneuvoille avoimessa tapahtumassa ei Häkkisen mukaan syrjitä myöskään sähköautoja, vaikka polttomoottorit perinteisesti alan harrastajia kiinnostavatkin.

”Ei saa porttikieltoa sähköautolla! Meillä on ollut esilläkin sähkölatauslaitteita”, Häkkinen nauraa ja kertoo, että haaveilee saavansa tapahtumaan mukaan esimerkiksi kotimaisia, maailmanmaineeseen nousseita Verge-sähkömoottoripyöriä.

”Nykyään maailmalla harrastetaan sellaistakin, että laitetaan vanhaan jenkkiautokoriin sähköauton tekniikka”, Häkkinen toteaa.

Tapahtuma on kerännyt yleisöä 4000:n ja 5000:n hengen välillä. Häkkinen toivoo, että tänä vuonna ylittyisi tuhannen ajoneuvon lisäksi viiden tuhannen kävijän rajapyykki.

”Tavoitteena on saada Ouluun myös entistä enemmän ulkomaisia kävijöitä. Markkinointia on satsattu Ruotsiin ja Norjaan.”

Häkkisen lisäksi tapahtuman pääjärjestäjänä toimii ja Oulun American Car Clubin puheenjohtaja Mika Tapio. Tapahtuman juontajina ovat Radio Rockilta tutut Kim Sainio ja Harri Moisio.

Harrasteajoneuvotapahtuma Ride In Oulu Motor Meet Äimäraution raviradalla lauantaina 12.8. klo 10–17. Lisätietoja: www.facebook.com/rideinoulumotormeet