Siirry suoraan sisältöön
< Takaisin

Uusi oululainen artisti Kankaala: Musiikki voi myös eheyttää menneisyyden kipeitä kokemuksia

Uusi oululainen artisti Kankaala: Musiikki voi myös eheyttää menneisyyden kipeitä kokemuksia

11.10.2021

Hanna Kankaala on oululainen laulaja, muusikko ja lauluntekijä. Kankaala-artistinimensä alla Hanna tekee perinteikästä pop-musiikkia, joka sisältää tarttuvia melodioita ja koskettavia tarinoita. ”Tarpeeksi yksinkertaista, mutta omalla persoonallisella tyylillä”, Hanna Kankaala kuvailee.

Hanna Kankaala toivoo musiikkinsa herättävän kuulijoissa kysymyksiä ja aihetta pohdiskeluun. Hannan laulut syntyvät lähtökohtaisesti omista tunteista ja tunnetiloista. Inspiraation hän saattaa saada läheisten kokemuksista, mutta tarina ei välttämättä ole totta.

”En ehkä tällä hetkellä osaa tehdä lauluja täysin irrallaan omasta kokemuksesta tai tunteesta, mutta haluaisin oppia!”

Omakohtaisia tarinoita

Tähän mennessä Kankaala on julkaissut kaksi singleä, Tähtisilmä ja Kivikaudella. Toukokuussa 2021 julkaistu Tähtisilmä on Hannalle omakohtainen ja sisältää viittauksen hänen ensimmäiseen esiintymiseensä.

"Lauloin noin 4-vuotiaana jumalanpalveluksessa kirkossa Ystävä sä lapsien -virren. Siitä hetkestä asti oon tajunnut, että tämä laulaminen on mun juttu”, hän muistelee.

Tähtisilmä on omakohtainen tarina Kankaalan lapsuudesta. Hanna kertoo elämän olleen välillä jopa niin kaoottista, että hän joutui äidin ja sisarusten kanssa lähtemään avojaloin turvakotiin.

”Tän biisin tekeminen ja lopulta julkaiseminen oli itselleni hyvin tärkeä ja eheyttävä prosessi”, Kankaala pohtii ja uskoo Tähtisilmän lähentäneen heidän perhettään entisestään.

Tarina kulminoituu Hannan isään, joka on nykyisin läheinen osa heidän perhettään.

”Surulliset menneisyyden asiat eivät estä rakastamasta ja eteenpäin menemistä.”

Madetojan musiikkilukion kasvatti

Tähtisilmä-biisin on säveltänyt, sanoittanut ja laulanut Hanna Kankaala. Sovituksesta ja tuotannosta vastasi Aapo-Matti Puhakka, jonka studiolla Oulussa kappale on äänitetty lähes kokonaan. Kitaraa soitti Ismo Tähtinen, rumpuja Jeremia Kangas. Taustoja lauloivat Krista Tiitinen sekä Aapo-Matti Puhakka, joka soitti biisiin myös pianoa ja bassoa. Kappaleen on miksannut Matias Kiiveri, masteroinut Jarno Alho.

Kankaala alkoi tehdä omia biisejä päästyään Madetojan Musiikkilukioon. Vuosina 2011–2014 hän opiskeli muusikoksi Pop & Jazz Konservatorio Lappiassa Torniossa. Torniossa Hanna aloitti laulunteon tosissaan ja perusti omaa musiikkia soittavan Lume-bändin. Lume julkaisi kolmen kappaleen EP:n ja keikkaili aktiivisesti noin vuoden. Vuoteen 2015 mennessä Lume oli jo historiaa.

Hanna alkoi tehdä lauluja itsekseen. Vuonna 2018 muuttaessaan Helsinkiin hän päätti, että aikoo myös julkaista musiikkiaan. Elokuussa 2021 Kankaala aloitti opinnot Helsingin Pop & Konservatoriossa, jossa hän opiskelee musiikkituotannon ammattitutkintoa laulunteko osaamisalueenaan. Seuraavat kaksi vuotta Hanna pääsee tekemään biisejä muiden kanssa ja kehittymään lauluntekijänä.

”Tällä hetkellä laitan kaikki paukut tähän mun artisti-hommaan mutta haaveilen kyllä siitä, että voisin tehdä biisejä myös muille”, Kankaala kertoo.

Yhteys yhä kivikauteen

Kankaala julkaisi juuri toisen singlensä, Kivikaudella.

”Kivikaudella lähti syntymään kesällä 2020 siitä ajatuksesta, että vastasyntynyt lapsi on hetken tyhjä taulu, joka on osa niin kivikautta kuin tätä aikaa. Vaikka maailma on muuttunut sitten täysin kivikauden, ollaan edelleen samoja olentoja”, Hanna kuvaa ja toteaa, että usein koemme onnellisuutemme riippuvan vasta hyvin vähän aikaa olemassa olleista asioista.

Kivikaudella-kappaleen Hanna Kankaala on säveltänyt ja sanoittanut yhdessä Matias Kiiverin kanssa. Sovituksesta, äänityksestä, tuotannosta ja miksauksesta vastasi Matias Kiiveri, kuten myös kaikista soittimista ja taustalauluista. Kivikaudella äänitettiin Helsingin Vallilassa sijaitsevalla Kiiverin Hollywood House Studiolla. Biisin on masteroinut Jarno Alho.

Kankaala on saanut singleistä ihanaa palautetta ja varsinkin Tähtisilmä on koskettanut monia. Hän kertoo jokaikisen onnittelun ja kommentin tuntuvan äärettömän tärkeältä.

”Biisiä on lyhyessä ajassa kuunneltu kivasti ja oon todella iloinen, että se pääsi parille Spotifyn omalle soittolistalle”.

Oululaista rauhallisuutta

Matias ja Aapo-Matti ovat Hannan hyviä ystäviä, turvallisia ja luotettavia. Kankaala kokee tämän erittäin tärkeäksi ja kuvailee omien muuriensa ja pelkojensa pikkuhiljaa murenneen. Hanna tiesi, että Matias ja Aapo-Matti, jotka ovat myöskin Madetojan Musiikkilukion kasvatteja, ovat osaavia tuottajia ja muusikoita.

Kuuluuko Oulu ja oululaisuus Kankaalan musiikissa? Tuotannoista kuulee että tuottajat ovat soittaneet ikänsä bändeissä. Rouheus tulee siitä, että kaikkea ei ole tehty tietokoneella, vaan on äänitetty myös oikeilla soittimilla.

”Ehkä mun biiseissä on myös jotain oululaista leppoisuutta ja rauhallisuutta”, Kankaala miettii.

Kankaala julkaisee seuraavan singlensä alkuvuodesta. Ulos tulee biisi kerrallaan, samalla rakentuu kokonainen albumi. Hannan isoimmat toiveet tällä hetkellä ovat keikkailu ja albumin äänitys.

”Totta kai haaveilen myös levy-diilistä ja siitä, että mun biisit sois joskus radioissa. Ja omasta työhuoneesta”, Hanna unelmoi ja toivoo pääsevänsä esiintymään Ouluun mahdollisimman pian.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Hanna Kankaala on Madetoajan musiikkilukion kasvatteja. Oululaisuus ilmenee hänen musiikissaan leppoisuutena ja rauhallisuutena. Kuva: Henry Salmi

Jakolinkki