Oulu haluaa olla tapahtumien kaupunki: ”Se on vaatinut työtä ja panostusta toimintaan ja olosuhteisiin”

Oulun kaupungin tapahtuma-aluepalvelut tarjoaa tapahtumajärjestäjille tiloja ja tietotaitoa tapahtumien järjestämiseen. Kuvassa Laura Virsiheimo (vas.), Virpi Länkelä ja Jari Leviäkangas. Heidän lisäkseen tiimissä työskentelee Satu Kiipeli. Kuva: Merja Haukipuro

Tapahtumat

Julkaistu: Kirjoittaja: Merja Haukipuro

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yli 300 000 ihmistä käy vuosittain tapahtumissa, joiden tilojen vuokrauksesta vastaa Oulun kaupungin tapahtuma-aluepalvelut. Tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas sanoo, että Oulussa on panostettu viime vuosina kiitettävästi tapahtumapaikkoihin ja tekniikkaan. ”Eteenpäin on menty, Oulu tapahtumakaupunkina ei ole ollut itsestäänselvyys”, Leviäkangas huomauttaa.

Oulussa järjestetään vuosittain valtava määrä tapahtumia, joiden toteuttamisessa auttaa sivistys- ja kulttuuritoimen osana toimiva Oulun kaupungin tapahtuma-aluepalvelut-tiimi.

Tapahtuma-aluepalvelut vuokraa kaupungin keskeisiä tapahtuma-alueita ja -tiloja, kuten Oulun Musiikkikeskusta, Hupisaarten kesäteatteria, Kuusisaaren tapahtumapuistoa, Ouluhallia ja Oulun Energia -areenaa, ja auttaa järjestäjiä tapahtumien toteuttamisessa.

Suurin osa tapahtuma-aluepalvelujen asiakkaista on muualta tulevia toimijoita, jotka järjestävät valtakunnallisesti kiertueita ja tapahtumia.

”Meidän tehtävänämme on vuokrata tiloja ja varmistaa talon palveluihin kuuluvan henkilökunnan saatavuus paikalle niin, että palvelut ovat toimintakunnossa. Järjestämme paikalle tarvittavan henkilökuntamäärän tapahtumakohtaisesti”, kertoo tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas.

”Vuokraajat ottavat meihin suoraan yhteyttä puhelimitse tai sähköisesti. Käymme läpi mahdolliset vapaat ajankohdat ja vuokrausehdot. Kun käytännön asiat hintatietoineen ja aikatauluineen on sovittu, teemme tapahtumatilasta vuokrasopimuksen”, myyntivastaava Virpi Länkelä havainnollistaa.

Sijainti asettaa Oulussa omat haasteensa siihen, minkälaisia tapahtumia tänne tuodaan. Toimintamme pitää olla mutkatonta ja vuokrien tulee olla kilpailukykyisiä etelään verrattuna.
Tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas

Tapahtuma-aluepalvelut auttaa asiakasta aina tapahtumaan saakka. Järjestäjän kanssa käydään tarvittaessa myös paikan päällä kohteessa.

”Vuokraus on paketoitu selkeäksi kokonaisuudeksi tapahtumajärjestäjälle ja esimerkiksi järjestyksenvalvonta, naulakkohenkilökunta, virastomestari sekä teknikko sisältyvät Oulun Musiikkikeskuksen Madetojan salin ja Pohjankartanon vuokratapahtumiin”, Länkelä erittelee.

Oulun Musiikkikeskus sisältää Madetojan salin, Tulindbergin salin ja Pikkusalin sekä Pohjankartanon salin. Täysien salien tapahtumiin Madetojan saliin tarvitaan kymmenkunta henkilöä töihin. Pohjankartanon salin tapahtumien yhteydessä työskentelee seitsemän henkilöä.

Eteenpäin on menty

Tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkankaan mukaan Oulu on avautunut viiden viime vuoden aikana valtakunnallisille tapahtumajärjestäjille.

”Sijainti asettaa Oulussa omat haasteensa siihen, minkälaisia tapahtumia tänne tuodaan. Toimintamme pitää olla mutkatonta ja vuokrien tulee olla kilpailukykyisiä etelään verrattuna ”, Leviäkangas sanoo.

”Sivistys- ja kulttuuripalvelut on vuosien varrella panostanut kovasti tapahtumapaikkoihin ja salin tekniikoihin. Eteenpäin on menty, Oulu tapahtumakaupunkina ei ole ollut itsestäänselvyys. Se on vaatinut työtä ja panostusta toimintaan ja olosuhteisiin”, Leviäkangas kiittelee.

Leviäkankaan mukaan kehittämistä on edelleen siinä, että hiljaisille kesäkuukausille saadaan lisää tapahtumia sisätiloihin Madetojan ja Pohjankartanon saleihin.

Oulun kaupungin tapahtuma-aluepalvelujen kautta järjestetyissä tapahtumissa käy reilusti yli 300 000 kävijää vuodessa, joten talousvaikutus toiminta-alueella on suuri. Suoria vuokratuloja tapahtuma-aluepalvelut sai viime vuonna yli 640 000 euroa.

Katsomoita rakennetaan liikuntahallissa.

Tapahtuma-aluepalvelut vuokraa tiloja tapahtumajärjestäjille ja auttaa tapahtumien toteuttamisessa. Kuvassa valmisteltiin tammikuussa pidettyä snookerin maailmanmestareiden näytösottelua Ouluhallissa. Kuva: Merja Haukipuro

Tapahtumakoordinaattori Laura Virsiheimo aloitti tapahtuma-aluepalveluissa tammikuussa. Tiimin toiminta on Oulu Sinfonian myynti- ja yleistyövastaavana aiemmin toimineelle Virsiheimolle entuudestaan tuttua. Virsiheimo vastaa nyt Oulun Musiikkikeskuksen kampukseen kuuluvasta Pohjankartanon salin vuokrauksesta.

”Haluan työskennellä kulttuurin ja tapahtumien parissa. Parasta tässä on työn monipuolisuus ja hyvä tiimi”, Virsiheimo iloitsee.

”Neuvomme mielellämme järjestäjää myös tapahtumaan liittyvien lupa-asioiden hoitamisessa”, Virsiheimo muistuttaa. Tapahtuma-aluepalvelujen tiimi pystyy siis auttamaan esimerkiksi pelastussuunnitelmien ja yleisötilaisuusilmoitusten tekemisessä.

Monipuolista toimintaa

Tapahtuma-aluepalveluissa Leviäkankaan ja Virsiheimon vastuulla ovat Ouluhalli, Kuusisaari sekä Oulun Energia -areenan kaupalliset tapahtumat lukuun ottamatta urheilua, jonka hoitavat urheiluseurat ja -järjestöt itse, toki Leviäkankaan isännöimänä kaupungin liikuntapalvelujen ohjauksessa. Tapahtuma-aluepalvelujen kautta kulkevat siis esimerkiksi kaikki Ouluhallin tapahtumat, messut, kokoukset ja konsertit.

Virpi Länkelällä on päävastuullaan Oulun Musiikkikeskuksen toiminnan vuokraus. Musiikkikeskuksella on noin 50 tapahtumaa vuodessa: muun muassa viihdekonsertteja, stand up -komiikkaa, balettiesityksiä, teatteria ja konferenssitapahtumia.

Hupisaarten kesäteatterin toimintaa pyörittää puolestaan suunnittelija Satu Kiipeli. Hupisaaressa on useita ja vaihtuvia esiintyjiä kesäkauden aikana toukokuusta lokakuulle.

Festivaaliyleisöä nurmella aurinkoisena kesäpäivänä.

Oulun kaupunki on panostanut viime vuosina muun muassa Kuusisaaren tapahtumapuiston olosuhteisiin, jotta ne ovat sekä tapahtumajärjestäjille että yleisölle parhaat mahdollisuudet. Kuvassa Varjo-festivaalin yleisöä viime kesäkuussa. Kuva: Pasi Rytinki

Suuriin ulkotapahtumiin tapahtuma-aluepalvelut vuokraa Kuusisaaren tapahtumapuiston lisäksi käytettäväksi Ouluhallin piha-aluetta, jota kehitetään tapahtuma-alueena edelleen.

Tapahtuma-aluepalvelut ohjaa tapahtumajärjestäjiä myös vastuullisuuteen. Hiilijalanjälkeä seurataan tarkasti Ouluhallin tapahtumissa ja Oulun Musiikkikeskuksessa.

”Kaikissa tapahtumissa odotamme järjestäjien noudattavan Oulun kaupungin jätehuollon ohjeiden mukaista kierrätystä”, Leviäkangas sanoo.

Fakta

Tapahtumadataa vuodelta 2023

  • Oulun kaupungin tapahtuma-aluepalveluiden hallinnoimilla tapahtumapaikoilla järjestetyissä tapahtumissa oli yhteensä 318 602 kävijää.
  • Suuria tapahtumia olivat muun muassa Erämessut ja Qstock-festivaali. Uutena tapahtumana Ouluhallin piha-alueella järjestetty Vauhti kiihtyy -festivaali keräsi yli 15 000 kävijää. Suuren suosion sai myös Suomen Kansallisoopperan ja -baletin valtakunnallisen kiertueen aloitus Ouluhallissa, jonka kahdessa näytöksessä kävi katsojia yli 6000. Ouluhallin tapahtumissa (ei sis. urheilutapahtumia) kävijöitä oli 117 000.
  • Kuusisaaressa toteutettiin kesäkaudella ”festivaalit joka toinen viikonloppu” -tahtia. Samalla periaatteella tapahtumia jatketaan myös vuonna 2024.  Kävijöitä Kuusisaaren festivaaleilla oli kaikkiaan 76 500.