Kansainvälinen Itämeren matkailufoorumi Oulussa kesäkuussa – 140 matkailualan toimijaa ilmoittautunut jo mukaan

Foorumi on aiemmin järjestetty vain kerran Suomessa. Tämän kertaiset teemat keskittyvät muun muassa pyöräilyyn ja rannikkoseutujen matkailukohteisiin. Kuvituskuva: Harri Tarvainen

Tapahtumat

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Euroopan unionin Itämeristrategian matkailun politiikka-alueen vuosittainen tapaaminen, Baltic Sea Tourism Forum, pidetään tänä vuonna Oulussa. Hotelli Lasaretissa 4.–5. kesäkuuta pidettävään tapahtumaan on tähän mennessä ilmoittautunut 140 matkailualan asiantuntijaa ja toimijaa eri puolilta Eurooppaa, osa heistä myös Itämeren alueen ulkopuolelta.

Tapahtuman avaa Itämeri-suurlähettiläs Helena Tuuri ulkoministeriöstä ja toisen päivän avauspuheenvuoron pitää Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.

Foorumin teemoina ovat tänä vuonna kulttuuri- ja ruokamatkailu sekä pyöräily- ja rannikkomatkailu. Kulttuuri ja ruoka ovat vahvasti matkailun ytimessä, mikä näkyy myös foorumissa esittäytyvän Oulun kulttuuripääkaupungin tarjonnassa. Pyörämatkailu taas on voimakkaasti kasvava trendi matkailussa ja se yhdistyy luontevasti pyöräilykaupunkina tunnettuun Ouluun.

Matkailufoorumin pääpuhujien joukkoon kuuluvat World Food Travel Associationin perustaja ja toiminnanjohtaja Erik Wolf Yhdysvalloista, Euroopan pyöräilijöiden liiton puheenjohtaja Jill Warren Belgiasta ja Cruise Balticin toimitusjohtaja Klaus Bondam Tanskasta.

Erik Wolf on yksi maailman johtavista ruoka- ja juomamatkailun asiantuntijoista. Hän on myös Have Fork Will Travel -lehden kustantaja ja Culinary Tourism: The Hidden Harvest -kirjan kirjoittaja. Wolf on esiintynyt muun muassa Newsweekissä, The New York Timesissä, BBC:ssä ja CNN:llä.

Yhdysvaltalaislähtöinen, nykyään Brysselissä asuva Jill Warren on kansalaisjärjestö European Cyclists’ Federationin toimitusjohtaja. Warren puhuu pyöräilymatkailusta ja sen tulevaisuudesta sekä tutkii pyöräilymatkailun mahdollisuuksia kestävän matkailun näkökulmasta.

Risteilymatkailualalla työskentelevä toimitusjohtaja Klaus Bondam on ollut it-asiantuntija ja, näyttelijä ja poliitikko. Bondam edistää kestävää matkailua risteilyliikenteessä.

Toinen kerta Suomessa

Foorumi järjestetään Itämeren alueen matkailutoimijoille vuosittain. Tapahtumapaikka kiertää ja vaihtuu vuosittain eri puolilla Itämeren aluetta. Ensimmäinen foorumi toteutettiin vuonna 2008 Rostockissa. Suomessa foorumi on järjestetty edellisen kerran vuonna 2017 Turussa. Vuonna 2025 foorumi pidetään Gdanskissa Puolassa.

Tapahtuman tavoitteena on kehittää Itämeren alueen toimijoiden keskinäistä yhteistyötä. Foorumi nostaa matkailuelinkeinon näkyvyyttä ja edistää matkailutoimialan edustajien verkostoitumista Itämeren valtioiden kesken. Lisäksi foorumi tarjoaa matkailutoimijoille mahdollisuuden hyvien käytänteiden vaihtamiseen, osaamisen lisäämiseen ja yhteistyön tiivistämiseen.

Vuosittainen matkailufoorumi nostaa EU:n Itämeren alueen strategian ja matkailun politiikka-alueen tunnettuutta. Vuoden 2024 foorumi tukee myös Suomen puheenjohtajuutta Itämeren valtioiden neuvostossa heinäkuusta 2023 kesäkuuhun 2024. Itämeren valtioiden neuvosto on vuonna 1992 perustettu Itämeren alueen maiden hallitusten välinen yhteistyöjärjestö.